Ugrás a fő tartalomra

Azt hiszed

Az őszi szünetben is rengeteg volt a munka, de hát, a világ egyik legnagyobb közhelye, hogy egy ház körül mindig temérdek tennivaló van -- csak most nem esett jól, hogy nem volt opció: vagy napi sok-sok órában csináljuk, vagy elhanyagoltnak néz ki minden. Most mégis nosztalgiázom: milyen szép volt az az egy hét!

Már mindenki megszokta, hogy én vagyok a hajcsár, de valakinek ezt is vállalnia kell.

Az idő nagyon finom volt (akkor még...), kissé túl is melegítettem a szobákat, mert van ez a fixa ideám, miszerint egy háznak jót tesz, ha fűtik.

Végre elvittem a boszorkányseprűt: olyan, mintha oda találták volna ki.


A tökmagot valószínűleg kicsit későn ültettem el tavasszal, ezért nem volt ideje rendesen megérni a termésnek. A méret jó (többféle is van), csak nem eléggé édes, ha megsütjük, de tanultam belőle, és így is nagyon jó kis dekoráció lett.


A tyúkól porából emelt sütögető (bejegyzés készül!) az abszolút kedvenc kinti hely, fedett és általában is praktikus, ráadásul stílusában nagyon illik a házhoz.


A másik liebling továbbra is a Salgó tűzhely; most a saját almánkat aszaltunk rajta minden egyes nap.
 
Szerencsére B.-ék el tudtak jönni pár órára, már nagyon akartam látni őket. Kaptunk tőlük finom kekszet és egy horgonyt a Vitorlás szobába, amit azóta kitettem az ajtóra, nagyon tetszik.


Azt hittem én annak idején, a ház arra lesz jó, hogy a városi hajtás után megtanítson pihenni -- ehhez képest a szünet utáni egyik szombat hajnalban is kizárólag gürizni indultam, akkor egyedül (persze, a háznál többen segítettek). Mondogattam ugyan magamnak, hogy ez egyúttal kikapcsolódás, és az is volt, hiszen órákon át hordani a fát tényleg egyfajta flow-élmény, utána egészen kivételesen jól aludtam, hazafelé pedig meg tudtam nézni a Zichy Mihály Emlékmúzeumot Zalában, ami egyébként -- wait for it -- Somogyban van, visszatekintve mégis merő kapkodás volt az egész. 


A saját házunknál nem is tudtam semmi szépet fotózni, mert amellett, hogy az idő pocsék volt, a kertbe vezető minden utamon vagy fejsze vagy kosár vagy más volt a kezemben, ráadásul a korai sötétedéssel is versenyt futottunk. Másnap pedig a munka után már jönnöm is kellett vissza, amit példásan végre is hajtottam -- de ugye, a közvetlenül a bábszínházba való indulás előtt történt forrázásos, csuklóra esős sztorimat még nem meséltem? Leszek annyira kedves, hogy a részletekbe nem is megyek bele.
Megjegyzések

  1. Az éretlen tökből finom leves készíthető, némi karamellizált cukorral. Az enyémek sem értek be teljesen....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Függöny, festeni akarás, kárpit és kert

Nálatok is vannak mindenféle, "majd egyszer jó lesz" céllal vásárolt textilek? A múltkor rendet raktam a városi nagy szekrényben, és találtam több függöny(anyago)t. Néhányat elajándékoztam, ezt a gézszerű anyagból készült, eléggé harsány virágosat pedig az előszobában fogjuk használni, ott a cementlappal szerintem jó merészen mutat majd. (Most a Vitorlásban tudtam lefényképezni, mert az előszobában éppen dolgozunk.) A Gerendás szobában három ablak van, oda még korábban találtam natúr-zöld népi jellegű, nem nehéz szőttes anyagot, majd megmutatom őket, ha készen lesznek. Vettem háromféle krétafestéket a Lidlben, mert a nyári konyhában jó pár dolgot át szeretnék kenni velük. Ha maradna festék -- és maradjon --, akkor a retro bútorok furnérozott részeit is felfrissítem a házban.  Ami ennél meredekebb, hogy megvan a padlófesték is a nyári konyhába, mert kétlem, hogy greslaphoz meg tudnám találni a megfelelő csiszolókorongot. Ugyanezt a cikkcakkmintát kéne reprodukálni, de ehhez na

Festék, próba, 🍒

Reggelenként nagyon észnél kell lenni, hogy haladjon az ember a dolgával, mert aztán beüt a délelőtt tíz óra, és akkortól nem lehet semmit csinálni a hőség miatt. Esetleg bent, de ott se nagyon. Mondjuk, mindig is reggeli típus voltam, de néha úgy elméláznék a cikóriakávé fölött egy fél órát, ha lehetne. Vicces és jó dolgok az elmúlt napokból: Van narancsszínű liliom-mezőnk a terasz előtt, de ők is megérzik a szárazságot, locsolni kell őket.  Még a városban sikerült készíteni a balkonon egy üveg tökéletes kovászos uborkát. (A "kezdők szerencséje"-szabály szerint.)  A második adag, amelyik a háznál készült, ideális körülmények között, persze, már nem lett annyira lenyűgöző, de azért el fog fogyni. E.-vel véletlenül felgyalogoltunk a Várba. Tényleg csak a Rumini-közeli másik célpontunkhoz indultunk, és egyszer csak (f)eltévedtünk a Halászbástyára. A legcsodálatosabb nem is a panoráma volt, hanem -- az egész spontaneitása mellett -- a Pest hőmérsékletéhez képest mínusz 15 fok és

Aktív, szódával

Berobbant a nyárnak az a formája, amikor olyan erősen tűz a nap, hogy nem látom, mit fényképezek. ...és UV-felsőben szedjük a levendulát Szeretem azt az érzést, amikor az ide-oda utazások miatt a délutáni alvásból felébredve egy pillanatra nem tudom, melyik házban vagyok.  A rózsák egy nap alatt nyílnak ki és fonnyadnak el. Pár naponta úszunk és nem vagyunk nagy lángosozó csapat; ez arra is jó, hogy ha egyszer egy szezonban mégis eszünk strandkaját, az igazi különlegesség a gyerekeknek. Talán júliusban lesz egy ilyen alkalom, otthonra pedig vettem lángoshoz való lisztet. A luxus, amit most megengedtünk magunknak, a termelői gyümölcs. Kb. minden alkalommal, amikor elmegyek a sárgabarackokkal teli tál mellett, elsírom magam a gyönyörűségtől. Rengeteg kubikosmunka van az ex-tyúkól miatt, elég kemény a kánikulában, majd beszámolok a haladásról. A Vitorlás szobában a sámli egyelőre ilyen lett, majd még megkoptatom kicsit. A traktoros függő és a lomis fogas is nagy kedvenc. Összeraktam a gye