Ugrás a fő tartalomra

Virtuális építkezés: ütemterv (1. rész)

Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy a január és a február nem annyira klasszikusan a házfelújítás hónapjai. 

margitszigeti séta pár héttel ezelőtt

Hiába enyhe még a tél, biztos vagyok abban, hogy az egésznapos kintlétben nemcsak szegény munkások fagynának meg, hanem mi is. De a falak bent is ontják a hideget.

Élénken emlékszem, mennyire brutál volt még tavaly márciusban is, amikor odahívtuk a szakembereket, hogy felmérjék a feladatokat.

Most az a tervem, hogy nagyon felkészülten fogom várni őket, és mire tavasszal megjönnek, és elkezdik a munkát, én már mindent részletesen fogok tudni, leszervezve a szükséges engedélyeket, kedvesen lobogtatva az ütemtervet a kezemben, haha.

Ha így tekintek a feladatra, majdhogynem kevésnek tűnik az idő 2019. márciusáig. Úgyhogy, csapjunk a húrok közé.

1. Padlószigetelés

Bútorok ki (verandára?? szerszámosba? + lefóliázni) -> padló felszedése -> szigetelőrétegek, a megfelelő helyen fűtéscsövek lefektetve + vízvezeték-szerelés -> száradás -> új burkolatok

Itt találtam nagyon jó válaszokat a fűtéssel kapcsolatos, dilettáns kérdéseimre.

Bútorok: konyhai kredenc, asztal, székek, a Gerendásból: dögnehéz rekamié, kerek asztal + székek, Középső: ágy + Salgó + kidobandó konyhaszekrény, Vitorlás: ágyak + hordozható cserépkályha + szekrény.

Padló felszedése: megtartandó az előtérből és a Középső szobából a cementlap, a Vitorlásból a hajópadló, a Gerendásból a padló egy része - ez fogja burkolni a Középsőt. 


Fűtéscsövek: mindenhová lefektetve, a lehető legkevesebb fusson a falakon, látható helyen.

Új burkolatok: a nyári konyhai greslap helyett (a padlófűtés miatt) oda semleges, angolos, nagyméretű lapok. Most azt olvastam, hogy lehetséges a mozaiklapok felcsiszolása, úgyhogy kicsit elgondolkodunk azon, hogy a nyári konyhában radiátor legyen-e inkább (mert ezek a vastag lapok lehetetlenné teszik a padlófűtés hatékony működését).

Gerendás: új hajópadló.

Előtér: meglévő cementlap felcsiszolva. (Emiatt oda radiátor kell...)

Vizesblokk: szép padlólap, lehet cementlap-utánzat is. Vagy, ha valamilyen csoda folytán zseniálisan néz ki, lehet felcsiszolás. (Ahogy írtam, a rondácska burkolat itt nem a szívem csücske.) 

Vízvezeték: a nyári konyhában a szemközti (= szerszámossal határos) falon lenne jobb mosogatni, az eddig spejzként használt helyiségben zuhanyzó és WC lesz. A fürdőszobától pedig az előtérbe kell elvezetni a vizet, mert oda tervezzük a kis konyhát.Szakember-igény: kőműves, fűtésszerelő, vízvezeték-szerelő, burkoló, padlólap-csiszoló cég.

Anyagigény: betonozáshoz valók, fűtéscsövek, vízvezetékek... hajópadló, lakk/olaj, esetleg új járólapok.

Nem elfelejteni: konténer... :-(


Most az a feladat, hogy a felsorolt munkafázisokról minél többet megtudjak az internet és telefon segítségével. Hogy árakat tudjak hozzájuk rendelni. A három fő munkához már van árajánlatom, de most, hogy összeszedtem, sokkal több adalék és részfeladat van, mint elsőre gondoltam.

***

Néha, persze, kell egy kis pihenő.

Új projektemhez, a @rendezo365-hoz kapcsolódva tárgyakat gyűjtök egybe "víkendházba jó lesz" felkiáltással, és felcímkézve bedobozolom őket. Itt a szokásostól eltérően pontosan az a lényeg, hogy nem lomokat, hanem olyan klassz cuccokat készítek össze, amilyenek eddig nem voltak ott. Csupa olyasmit, ami megkönnyíti a berendezkedést, és egy kis komfortot fog jelenteni a cementporban.

felírótábla, szűrő, kerek tükör a Vitorlás szobába, gyertyák és szappanok
Ha érdekel a rend alakulása, kövess az Instagramon!


Írjátok meg, ha a kezdeti munkázatokból valamit kihagytam vagy hibásan soroltam fel, és azt is, mik a tapasztalataitok, mire kell figyelni a fenti munkáknál! Hogyan lehet télen előre készülni a felújításra?
Megjegyzések

 1. Szakembered már van? Őket kapni, vagy megbízhatót kapni a legnehezebb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A három legnagyobb munkára igen, a kisebbekre még nagyon nincs. Majd megírom a fejleményeket; többen mondták a faluban, hogy pl. jó kőművest találni kb. lehetetlen....

   Törlés
 2. Irigy, irigy....
  Nem találok pénztárcámhoz valót...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Márta, teljesen átérzem. Mi másfél évig szinte semennyit nem tudtunk a házra fordítani. Omladozó falak, dohos szag.... érted. Lassan két éve a miénk, és most van lehetőség - szerintem az egyetlen igazi felújításra, úgyhogy hiába nem akarom, mégis azon stresszelek, hogy jól csináljam a korlátozott keretek között, ismerve az árakat...

   Törlés
 3. Elnézést, ha már volt róla szó, és figylemetlen voltam. Nem kekeckedésből, csak érdekel, hogy miért padlófűtést választottatok? Azért meglepő nekem picit, mert ez egy viszonylag lomha fűtés (lassabban fűt fel), s a hatásfoka állandó használat mellett a legjobb - írom úgy, h nekünk soha nem volt, csak anno így tanultuk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Manzard9, nem voltál figyelmetlen, sőt: én köszönöm a hozzászólást. Temperáló fűtésünk egész télen menni fog. Őszinte leszek: a család kitartóan le akar beszélni a padlófűtésről, én egyedül állom a sarat, és azzal érvelek, hogy egy ilyen szép, régi enteriőrben bármilyen filigrán radiátor igenis csúnya lesz... a meccs még nem dőlt el. Könnyen lehet, hogy - ha a kétféle fűtési rendszer között nincs lényeges árbeli különbség - attól fogjuk függővé tenni, hogy végül vékony, új hidegburkolat kerül-e a vizes helyiségekbe, vagy sikerül megmenteni a régit. Kérdések: 1. vajon több évtizedes gres- és cementlapokat fel tudnak-e szépen szedni + bonyolult-e megtisztítani? 2. A radiátorokhoz tartozó fűtéscsövek nagy része bekerülhet a padló alá, ugye? Mert azt végképp nem viselném jól, ha az ablakok mellett futnának....

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…