Ugrás a fő tartalomra

Vidékies tendencia - a Lakáskultúra októberi száma

A Lakáskultúra mint piacvezető lakberendezési magazin sokféle feladatot lát el, sokféle - olykor teljes mértékben összeegyeztethetetlen - igényt elégít ki (a vidékies és a glamour stílus híveinek kíván egyszerre kedvezni), és vitathatatlan erényei mellett rengeteg csalódást okozott az évtizedek során. Tegye fel a kezét, akivel előfordult már, hogy megvett egy lapszámot, átlapozta, majd vállrándítással vagy éppen bosszankodva tette félre, mondván: "ebben sincs semmi érdekes"!Változnak az idők: ami most történik a Lakáskultúra háza táján, az mindenképpen érdekes.

Valamelyest ugyanis követi a nemzetközileg is uralkodóvá lett vidékies trendet.

Kérdés, hogy meddig megy el.

Szűcs Eszter volt főszerkesztő, akinek magas szintű szakmai tudásához nem fér kétség, aki rettenetesen jó szerkesztői leveleket tudott írni a magazin első oldalára, és aki felkarolta többek között Böjtös Kinga rovatát, a Vizitkártyát, nyugdíjba vonult. Az új főszerkesztő, Tóth Zsuzsa érezhetően ízléssel és ízlésesen kívánja megújítani a lapot, mondhatnánk: lépésről lépésre.

Földhözragadt leszek: sajnos, ötszáz forintért nem lehet igazán lehengerlő lapot létrehozni. Mint olyan sokszor a hazai viszonyok között, most is "abból dolgozunk, amink van".

Megmaradt a Hónap hangulata című rovat. Még mindig nem igazán szeretem, de most jobban sikerült, mint máskor: az őszi színek és az etno motívumok jót tettek a sok sznob szőrös szőnyegnek és retro lámpának.


A jórészt szponzorált válogatások, ajánlók (tizenvalahány oldalon!) számomra még mindig vibrálóak, túlzóak és nagyrészt használhatatlanok. Értem én, hogy az aktuális trendekről itt kell beszámolni, de legalább egy oldallal érdemes lenne a country-híveknek is kedvezni. Ezt az Otthon magazin jobban csinálja.

Beszéljünk a lapszám erényeiről: a vidéki házriportokról. Végre olyan jók, hogy vincellérházról szóló beszámoló és A vidék varázsa című cikk vetekszik egymással!

Darabos György iránt érzett szerelmem fokozódott. 
Tisztelt Szerkesztőség! Amennyiben megoldható, szeretném, ha mindenhová őt küldenék fotózni. Köszönöm.
A zsenialitás októberi manifesztációi:
41. oldal: fürdőszoba-fotó.
42. oldal: bordó bársonyszék + dolgozó.
45. oldal: hintaszék, szőttesek a nappaliban.
46. oldal: étkező, pillantással a kertre. Nézzétek meg, még a macskát is rá tudta venni, hogy pontosan oda helyezze magát a kompozícióban, ahová kell...

A Vizitkártya a legjobb korszakát éli: az évek során egyre hangulatosabbá érett fotóival, biztos arányérzékével, igényes szövegeivel a lap egyik fénypontja. Főképp, ha végre nagyobbra szerkesztenék legalább a fotók felét. A Cif súroló reklámján kívül van valamilyen különös oka annak, hogy ez nem tehető meg? (Azt hiszem, egyébként az, hogy ez utazó- és egyszemélyes rovat, következésképpen nincs mód profi világításra, derítésre stb.)

Ha már a megújulásnál és a nemzetközi trendeknél tartunk: lett egy Reforma nevű barkácsrovat, amely főként újrahasznosításra ad ötleteket. Októberben éppen egy ketyegő táskával

[....szem kimereszt, újraolvas....]

Igen. Kérem szépen, egy óra tűzpiros lakktáskára, illetve papírszatyorra applikálva.


Huhh, ez súlyos.

Újra van gasztro-rovat is, amelyben Az élet napos oldalát író Török-Bognár Renáta receptjei és fényképei láthatóak. Az észbontó szeptemberi indítás, a szeder köré felépített menüsor után a picit szerényebb alma is nagyon helyes és countrys és ínycsiklandó. Pontosan ezt akarjuk: rusztikus, modern, szezonális ételfotókat és -recepteket. Csak így tovább!

(A képek a lakaskultura.hu-ról származnak.)
Megjegyzések

 1. Húha, kimerítő volt :) Köszi:) Igazi kritikus! Én most éppen egy Szép házak lapot vettem meg. Hát..., nem az én ízlésem feltétlenül az sem, ami abban most szerepel - közelebb áll hozzám is ez a vidékies stílus. De a férjemnek sajnos a modernebb lakások jönnek be. Még jó, hogy nem kell mostanában döntenünk:) Vagy bár döntenénk?? Hát igen.

  VálaszTörlés
 2. pont tegnap gondolkoztam, hogy kellene-e... aztán gondoltam, majd te úgyis megírod, hogy megvegyük-e:) köszi:)

  VálaszTörlés
 3. Én is a napokban gondolkoztam, hogy nem jönnek be a lapszámok mostanában. Már át sem forgattam a boltban :) De meghoztad a kedvem, megveszem:)

  VálaszTörlés
 4. Lehet, hogy azért írod TE a blogot, és én csak olvasom, mert pont úgy mondod el, ahogy én érzem? :) ismét beletaláltál, mert az októberi Otthont már meg is vettem .köszi :O

  VálaszTörlés
 5. Kösz mindenkinek.
  Krealady - a Szép házakra még nem találtam meg a megfelelő szavakat...
  Zöldpötty, Szofi - azért azt nem garantálom, hogy ez AZ, amit kereste(te)k. Nem emlegettem a country-faneknek semmitmondó lakásokat ebből a lapszámból, minden második ilyen.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…