Ugrás a fő tartalomra

Több mint szálláshely - adventi interjú és játék Catherine Dickensszel

Két éve tervezem, hogy Catherine Dickens lakberendezővel vidéki vendégházairól egyszer beszélgetni fogok. A blog indulása óta szerettem volna megtudni, hogy mi inspirálja őt és mit gondol a vidéki stílus esszenciájáról, a hazai lehetőségekről. A novemberi délelőttöt, amikor az interjú létrejön, megtölti energikusságával, közvetlenségével, lebilincselő és mulatságos történeteivel.


Ha hazai Cottage-okra, kunyhókra gondolok, azonnal a csákberényi Eco Ház jut eszembe - valószínűleg azért, mert a legtöbb magazin a rusztikus hangulatot tartja a legvonzóbbnak. A lambéria kiváló textúrája nagyon jó alapanyag, a fehér szín pedig olyan, mint a tiszta vászon, amelyre a színes dekoráció segítségével festhetünk.

Amikor az egzotikus hangulatú fürdőről kérdezem, Catherine elmeséli, hogy a karibi térségben élt, és a mexikói csempék, mosdókagyló mellett a világoskék színű spaletták is ezt az időszakot idézik. A mosdók annál is inkább, mert Magyarországon nem készítenek eléggé különleges mosdótálakat.

Manapság az Eco Ház mellett a Kis Alma Ház a legnépszerűbb, de a Nest ("Fészek") és Józsi háza is nagyon közkedvelt.

A vidéki stílus elterjedését tekintve a legjobb, legígéretesebb irány az elmúlt években a pincészetek és a hozzájuk kapcsolódó szálláshelyek területén látszik. Ott van például a gyönyörű Zirc. De sok lehetőség van nem csak közvetlenül a budapesti agglomerációban, és Catherine szerint egyáltalán nem csak a kastélyokban! Felcsillanó szemmel említi Dorkát, a Hip Homes Hungary megálmodóját és vezetőjét.


Catherine vendégházaival kapcsolatban pedig először is az történik, hogy az embereknek nagyon megtetszik maga a hely. Van valami a környezetben, ami megfogja az odalátogatókat.
Mindehhez kapcsolódik - ahogyan Catherine egyik barátja megfogalmazta: - a Boutique-stílus és önellátás - egy hotel szolgáltatásaival egyszerre.

Ez az a hely, ahol "alap" az internet-hozzáférés, ugyanakkor Catherine személyre szabott útmutatót írt a vendégeknek. Ibi néni házias ételeket készít, ha valaki nem szeretne önellátó módon pihenni. Amikor egy pár megérkezik, égnek a mécsesek, és minden tökéletesen adott az ellazuláshoz...  A gyerekek is imádják a kutyát, a helyet, mindent. A műhelyből hamarosan szépségszoba lesz, így még közelebb kerülnek a kényelmi szolgáltatások.
Lakberendezőként azt tanácsolja, ha az ember új építésű, de nem vidékies (vagy akár jellegtelen) házat szeretne "country-asítani", akkor legjobb a padlóval kezdeni: antikolt hatású laminált burkolattal, vagy természetes hajópadlóval, faburkolattal.


A fal pedig "ne legyen sima". Lehet azután újrahasznosítani bontott ajtókat, spalettákat, a fürdőbe pl. természetes téglapadlót tenni. Magzsákkal kárpitoztatni. Lomtalanításból mindenfélét szerezni, ahogyan ő is teszi a mai napig.


Beszélgettünk arról, hogy jó lenne, ha Magyarországon is lennének antik és/vagy bontott építési anyagokat nem csillagászati áron áruló lerakatok, lámpaboltok (mert  ma még gyakran kedvezőbb áron lehet lámpát vásárolni Franciaországból vagy Belgiumból).

A Catherine's Cottages hangulatához nagyban hozzájárul, hogy a vendég tudja: az asztalos, a kovács, a kárpitos, de még az internet-szerelő fiúk is a környező falvakban élnek. Catherine jó kapcsolatot ápol velük, élmény hallgatni a történeteit.


Nagy álma, hogy nagyjából öt év múlva megépüljön a saját végleges házuk. Egybenyitott terekkel, időtlen stílusban, tégla padlóburkolattal. A színvilága törtfehér lesz, esetleg némi mediterrán kékkel, (mustár)sárgával élénkítve itt-ott. A kovácsrács belső terekben alkalmazva szintén nagy kedvenc.

Milyen vidéki tárgyra, eszközre vágyik még? - kérdezem, Catherine pedig úgy meséli el, hogy miért éppen nyári fürdőszobára és szabadtéri nappalira, hogy azonnal megértem: ezek tényleg fantasztikus találmányok!


Kitérünk két tipikus magazin-kérdésre is. Az első: milyen számára a tökéletes hétvége? Pénteken leutaznak a birtokra, finom vacsora és a csillagok várják őket, másnap a saját lován lovagol egyet, barátokkal találkozik a Vértesben, élvezi az ügyes környékbeli lányok nyújtotta magas színvonalú pedikűrt, manikűrt, esetleg egy masszázst is. Természetesen az ideális hétvége része a séta, a vasárnapi mise, a borozgatás valamelyik barát házában, jó időben a fürdés a medencében. Vasárnap délután 6 óra körül utaznak vissza a fővárosba.

A másik kérdés: milyen kellemetlenség történt az építkezés során? A kandalló építése. Az első nagyon szépséges lett, de egyáltalán nem töltötte be a funkcióját - lebontották, csőcsere, újabb bontás, háromszor építették újra, hogy befűtse a helyiséget.
Az úszómedence körüli faburkolatba pedig időközben beköltöztek a darazsak, és azt is fel kellett szedni...
Ahogy az lenni szokott, mára ezek csak kedves történetek, a birtok minden egyes háza pedig teljes pompájában, vidékies bájával várja a látogatókat.

Ajándékötlet (ez még nem a játék:)): adj Catherine kunyhóiba szóló utalványt szeretteidnek karácsonyra!
Szinte bármilyen (értelmes) összeggel feltölthető, és a birtokon egész évben beváltható. (Több példa volt arra, hogy a szülők olyan vouchert kaptak felnőtt gyermeküktől, amely megfelelt az anyagi lehetőségeinek, majd kipótolták az összeget - így üdültek hazánk egyik legnívósabb szálláshelyén!) Érdeklődj a lehetőségekről a krisztina@catherinedickens.com címen Farkas Krisztinától.
JÁTÉK:

egy szerencsés Country Komfort-olvasó egy két személyre, két éjszakára szóló vouchert kap ajándékba a Catherin's Vineyard Cottages jóvoltából.


Teendők, ha szeretnél részt venni a játékban:

1. Legyél a Catherine's Vineyard Cottages és a CK követője a Facebookon; és
2. Írd ide, a bejegyzés alá, a Facebookon is használt neveddel, hogy neked melyik ház a kedvenced a birtokról! Itt tudsz alaposabban körülnézni.
3. Végül: vidd a játék hírét lájkkal, megosztással!

A játék 2012. december 14-én éjfélig tart. 
(A voucher a Sipos Ház kivételével bármelyik vendégházba érvényes, beváltható a 2013. januártól áprilisig, illetve a szeptembertől novemberig terjedő időszakban, előzetes megegyezés szerint. Amennyiben a nyertes a főszezonban szeretné beváltani az utalványát, a különbözet kifizetésével megteheti.)


(A fotókat Csondor Ágnes készítette, és a Catherine's Vineyard Cottages tulajdonai. Az ő engedélyük nélkül semmilyen formában nem jelentethetőek meg.)
Megjegyzések

 1. Mindegyik ház rendkívül ízléses, nekem mégis az Eco ház a kedvencem.

  VálaszTörlés
 2. The Nest. Imááádom az egész helyet!!
  Köszönöm, hogy játszhattam!
  Nóra Fülöp

  VálaszTörlés
 3. Kanalas-Papp Gina2012. december 10. 15:40

  The Nest. Sírok, olyan szép.

  VálaszTörlés
 4. Nekem a Nest ház a kedvencem!
  Romhányi Cseni

  VálaszTörlés
 5. :-) Már korábban is nézegettem ezeket a gyönyörűségeket. Én nem tudok választani Józsi házikója és a Sípos ház között.
  Márton Gabriella

  VálaszTörlés
 6. Valamennyi ház fantasztikus, de az Eco Ház tetszik talán a leginkább.
  A Kis Alma Ház zuhanyzója pedig nem semmi..:)
  Edit Bayer

  VálaszTörlés
 7. A Kis Alma Ház tetszik a legjobban!!! Csodaszép! Süle Zsuzsanna

  VálaszTörlés
 8. Hát, mindegyik valami fantasztikus, de talán az Eco ház a kedvencem:)
  Üdv,
  Torma Csilla

  VálaszTörlés
 9. Nehezen választok a házak között, mind gyönyörű! Ha muszáj, akkor talán az Eco mellett voksolnék. Köszi, Ternóczky Nóra

  VálaszTörlés
 10. Józsi háza... Appelshoffer Regina

  VálaszTörlés
 11. Nekem a Fészek tetszik a legjobban. :)
  Kovács Éva

  VálaszTörlés
 12. ECO Ház! :) Gyönyörűűű :) (Kaló Dorka)

  VálaszTörlés
 13. Eco Ház
  Melinda Sóti

  VálaszTörlés
 14. Józsi háza, aztán az Eco ház,de amúgy képtelenség választani. Azt hiszem ,kicsit félnék is belakni,hogy valamit bekoszolok, nem oda teszek vissza, ahol a helye van,mert annyira tökéletesek.

  VálaszTörlés
 15. szia!
  Az Eco ház tetszik a legjobban. :)

  Varga Rita

  VálaszTörlés
 16. Tényleg mindegyik nagyon szép, de nekem az Eco ház a kedvencem! :)
  Hegyes Judit

  VálaszTörlés
 17. Mindegyik tökéletes, kifinomult, ahhhh...Az ördög a részletekben rejlik! Mennyire igaz! Legyen az Eco! Kinga Bodnár

  VálaszTörlés
 18. Cseh-Németh Viktória:
  Az EKO ház a kedvenc egyértelműen! :)

  VálaszTörlés
 19. Nekem a The Nest tetszik nagyon, már csak a neve miatt is.

  VálaszTörlés
 20. Borsi Eszter:
  Kedvencem Józsi háza és a Kis Alma ház!

  VálaszTörlés
 21. Kennedy Ház. Mind gyönyörű, de az a hálószoba viszi a prémet nálam... Olyan, mint egy ékszerdoboz.
  (Kovács Blanka)

  VálaszTörlés
 22. Kedvencem az EKO ház!
  Üdv.: Csőri Ágnes

  VálaszTörlés
 23. A Kennedy ház, ha már mindenképp választani kell. :)És azok a fürdőszobák...! Mesések!
  Avigdor Gabriella

  VálaszTörlés
 24. Az Eco ház a legszebb. Köszi: Barabás Réka

  VálaszTörlés
 25. Nekem a Kis Alma Ház a nagy kedvenc, remélem egyszer kipróbálhatom :) Albert Mariann

  VálaszTörlés
 26. Mindegyik csodaszép. Mesesziget :) Az Eco és a Kis Alma a liebling.

  VálaszTörlés
 27. Nehéz a választás, nagyon szép mind. Józsi háza.

  VálaszTörlés
 28. A én liblingem az Eco. Gratulálok az interjúhoz, nagy élmény volt olvasni, és a fotók is csodálatosak. Köszönöm! :D
  Sasvári Szilvi, a Tóthné

  VálaszTörlés
 29. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 30. Még sosem szerettem volna valamit ennyire megnyerni a blogos játékok közül! Melyik ház? Bármelyik! A Kis Alma Ház és Kennedy Ház áll talán a legközelebb hozzám, de nem tudom. Nagyon nehéz választani! Amúgy nem vagyok ilyen bizonytalan típus. :)
  Judit, gratulálok a cikkhez! Szuper lett!
  UI: Borvári Lili vagyok.

  VálaszTörlés
 31. A Kennedy Ház a kedvenc, de bármelyikben ellennék. :)

  Üdv:
  Horváth Zsófi

  VálaszTörlés
 32. Mindegyik csodás.
  A Kis Alma Ház a szívem csücske.
  Éva Androkity

  VálaszTörlés
 33. Nekem a Nest a kedvenc! Szívesen megnézném közelebbről is!

  Jamniczky Zsolt

  VálaszTörlés
 34. Mindegyik csodaszép, de legjobban az Eco ház tetszik!
  Nagy Kornélia

  VálaszTörlés
 35. Anyaga és színe miatt Józsi háza talált el. :)
  Lőrincz Zoltánné

  VálaszTörlés
 36. Gombóc Artúr jut eszembe: " a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét..." Mindegyik ház és bármelyik ház tetszik! Nagyon! Ha egyszer eljutok Csákberénybe, megmondom, melyik a kedvenc kunyhóm...
  tvklari (fb név: Tamás István)

  VálaszTörlés
 37. Mesés..gyönyörű...odáig vagyok...
  A Kis Alma ház a sok türkiz miatt, a Sipos ház a terasz miatt, és az Eco a gyönyörű fürdőjéért...:D Imádom mindet!
  Hú, de jó lenne most nyerni!
  Czére Zsóka

  VálaszTörlés
 38. Józsi haza vagy bármelyik! :)

  VálaszTörlés
 39. Kustány Katalin: a Jozsi's Cottage a kedvencem, a színek, a hangulat, az anyagok, a konyhában a szekrény előtti függöny, a fürdőben a babzsák, a terasz, a kandalló...miatt. Szeretem az egészet, ahogy van :)

  VálaszTörlés
 40. Valami hihetetlenül gyönyörűek a házak! Nekem a Kis Alma a kedvencem, de a Józsi háza is mese! Köszönjük a lehetőséget!
  Üdv:Tóth Bettina Filippa

  VálaszTörlés
 41. Ha muszaj valasztani, legyen a Jozsi haza :)De akarmelyikbe bekoltoznek :))
  koszi a lehetoseget!
  Bedy Csilla

  VálaszTörlés
 42. Nem volt könnyű a döntés, de végül a Kis Alma Ház mellett voksoltam... :)
  Az első házassági évfordulónkra tökéletes ajándék lenne...Már csak ezért is örülök a lehetőségnek, amit ezúton is köszönök!
  Réka Gombkötő

  VálaszTörlés
 43. Nagyon nehéz egyet vàlasztani, és màr a képeket végignézegetni élmény volt...
  De a Kis Alma hàzban van meg a legtöbb, ami a többiben tetszik.
  Ugyhogy Kis Alma!

  (Gazdag Timea)

  VálaszTörlés
 44. Mindig is kedveeltük Catherine munkáit - talán ezek közül az Eco a kedvencünk! :-)
  Cosy & Classical Design

  VálaszTörlés
 45. Kis Alma ház az tündéri :)

  VálaszTörlés
 46. Eco ház, nagyon szeretném, megnyerni, lájkoltam az oldalakat, illetve meg is osztom. Szuper lenne elmenni kicsi férjemmel :) Kretler Nikolett

  VálaszTörlés
 47. Kis Alma ház az tündéri :)
  Zágorhidi Czigány Orsolya

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Barbara Toth:
   Mindegyik haz a nyugalom egy kis szigete. Valasztani nem lehet kozuluk, de ha muszaj, akkor talan legyen: Jozsi's cottage.

   Törlés
 48. a kis alma ház a kedvenc!

  VálaszTörlés
 49. Barbara Toth:
  Mindegyik haz a nyugalom egy kis szigete. Valasztani nem lehet kozuluk, de ha muszaj, akkor talan legyen: Jozsi's cottage.

  VálaszTörlés
 50. Az ECO ház tetszik a legjobban!

  VálaszTörlés
 51. ECO ház a legszebb :). Brandt Diána felhasználó névvel.

  VálaszTörlés
 52. Az Eco házat látogatnám meg legelőször :)

  VálaszTörlés
 53. Mindegyik házikónak meg van a maga egyedi hangulata. Csodálatosak! Az én kedvencem az Eco ház.

  Mónika Balogh

  VálaszTörlés
 54. Józsi's Cottage a legkedvesebb nekem!

  VálaszTörlés
 55. Az Eco a kedvencem!
  Csizmadia Edit

  VálaszTörlés
 56. Eco ház a kedvencem !!!

  Schmidt Ádám

  VálaszTörlés
 57. az Eco ház a legszebb

  ADAM SCHMIDT

  VálaszTörlés
 58. Eco ház a legnagyobb kedvenc!:)

  VálaszTörlés
 59. Régóta nagy vágyam eljutni ide, pár évvel ezelőtt mikor megtaláltam ezt a csodát, az Eco ház volt a kedvencem, de most kicsit elbizonytalanodtam, mert választani szinte nem lehet. Ha ez volt kedvenc, akkor maradok, de sóhajtozva gondolok a többire is. :)

  Blazsekné Farkas Anikó

  VálaszTörlés
 60. Ez egy nagyon nehéz kérdés, mindegyik ház nagyon-nagyon szép! Talán a The Nest a kedvenc mégis.:)
  Köszönöm, Némethné Emese

  VálaszTörlés
 61. Sipos Ház a kedvenc!

  Üdv: Dömötör Annamária

  VálaszTörlés
 62. Már voltam itt körülnézni, egy csoda az egész hely. A kedvencem az Eco Ház!

  VálaszTörlés
 63. A férjem szólt rám, hogy tátva maradt a szám a házak képeit nézegetve... :)

  Majdnem ecpeccel kellett kiszámolni, melyik legyen a legkedvesebb a szívemnek. Végül az Eco házra esett a választás. :)

  Cseh Judit

  VálaszTörlés
 64. Kis Alma ház. :) Bodon Judit

  VálaszTörlés
 65. Oh, lehetetlen dönteni, szerintem. :) Józsi háza, talán. Mind csodás és mindben ellaknék.
  Egész-Schneider Kata

  VálaszTörlés
 66. Óóóóóóóó, Sipos Ház. :)
  Kátya Katalin Guzsaly

  VálaszTörlés
 67. Sziasztok! Az Éva Magazinban már olvastam a helyről, gratulálok az 5lethez! Nekem az ECO és a Józsi ház tetszik a legjobban. :) Kölkedi-Krénusz Tímea

  VálaszTörlés
 68. Jozsi's Cottage és a többi :)
  Borbáth Katalin (Incze)

  VálaszTörlés
 69. The Nest!!!
  Dezsőné Rácz Hilda

  VálaszTörlés
 70. Sipos ház a kedvenc, de az összes álomszép és ízléses!

  Kutas Kata

  VálaszTörlés
 71. Gyönyörűek a házak, de talán Józsi's cottage lenne a kiválasztott:)
  Blaskó Orsi

  VálaszTörlés
 72. Gyönyörűséges ECO ház : )

  VálaszTörlés
 73. Az ECO ház a legszebb és a többi is gyönyörű.
  Czomba Andrea

  VálaszTörlés
 74. Esetleg Józsi's Cottage? :)
  Nóra Fülöp

  VálaszTörlés
 75. kis Alma ház :) és még levendula is van! :)
  Novák Hanna

  VálaszTörlés
 76. az abszolút kedvenc az ECO ház...
  Téglás Edit

  VálaszTörlés
 77. Az ECO ház is nagyon tetszik. Üdv. Geleta Gyöngyi

  VálaszTörlés
 78. Nálam a Kennedy Ház a befutó - de igen nehéz volt a választás!
  Bernadett Farkas

  VálaszTörlés
 79. Az Eco ház a nagy kedvenc és régóta dédelgetett vágyam, hogy eltöltsek itt egy hétvégét!

  VálaszTörlés
 80. Jozsi's cottage és az Eco ház is nagyon szép!! De mondjuk az Eco a kedvencem, és nagyon szívesen eltöltenék ott egy kis időt a párommal:) üdv: Pőcze Brigitta

  VálaszTörlés
 81. A Kis alma házat választanám sok fejtörés után, de mind kedvemre való lenne :).Üdv, Mátrai Mónika

  VálaszTörlés
 82. Az ECO ház a kedvencem a sok szépség közül. :)

  Üdv.
  Nóra Nagyváradi

  VálaszTörlés
 83. A Kis Alma ház.

  fleur de lin kincsei

  VálaszTörlés
 84. Zsuzsi Méhes
  Az Eco Ház :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…