2010. november 18., csütörtök

Módjával

       Vagy Te szeretnél a Skanzenben lakni?

      Hazafelé megakadt a szemem egy óriásplakáton: túrabakancsot és vízhatlan szélálló kabátot hirdet. Mindkettő nagyon jól néz ki. Őszi divat városiaknak, valami ilyesmi a szlogen. Egy olyan városban, ahol még a gumicsizma is többnyire teljesen fölösleges, bár imádom és szerintem az utóbbi idők egyik legjobb divatötlete. Dönteni kell, hogy egy státuszszimbólum kedvéért csinálunk-e úgy, mintha a trolira felszállni hasonló erőket kívánna, mint hegyet mászni. Jársz-e terepen a terepjáróddal? Stb.
       A népies stílusnak vidéki parasztházban a helye. Érdekes módon a városi lakásban is működhet, de akkor azért van egy kis Dockyard-feelingje. Egyébként bármilyen mai lakótérben jobb, ha csak jelzésértékűen jelennek meg a népi motívumok. Kevésbé skanzenszerű az összhatás, ha nem hímzett falvédő ÉS köcsöggyűjtemény ÉS lóca ÉS tulipános láda van a szobában, hanem csak az egyik. Ha fájdalmas a választás, akkor is.
        Ez a visszafogottan népies, de eredeti motívumokkal díszített pad kertben, étkezőben, előszobában is jól mutat. Nem árt, ha semleges fehér bútorok vannak a környezetében; így megnő a helyi értéke, jobban ki tud bontakozni a szépsége. Fehér, esetleg zöld, nagyon kényelmes ülőpárnákkal kiegészítve, csak lazán.


Ha jól csináljuk, hasonlóan kiegyensúlyozott teret hozhatunk létre, mint a svédek például itt:

Sőt, szerintem szebbet is. A népi iparművészek tárgyait trendivé kellene tenni.
Nemsokára szó lesz bátor újítókról és arról is - god jul is coming -, hogy a skandináv folklórt egyáltalán beengedjük-e a lakásunkba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése