Ugrás a fő tartalomra

Spórolós január: házi mosószer linkekkel és mosókonyha-képekkel

Kérdeztétek az újévi bejegyzésnél és a Facebookon is, hogy mi ez az s.k. mosószer, amit egész 2012-ben használtam. Előrebocsátom: nem én találtam ki, csak annyit, hogy csökkentenünk kell a mindenféle drogériákban elköltött összeget. Mosni viszont kell, nem is keveset.


Minden úgy kezdődött, hogy két éve nyertem egy vásárlási utalványt, amelyet egy online bioboltban vásárolhattam le. Mivel azelőtt szinte soha nem költhettem el többezer forintot ilyen helyeken, legalább egy hétig fantáziáltam, hogy mit is vegyek. Mint ismeretes, a bioillatszerek és -tisztítószerek nem a legolcsóbbak, így amit végül rendeltem, egy tündéri, picike szatyorban hozta a futár. Úgy emlékszem, ezeket a termékeket vettem tízezer forint értékben:

- dezodor
- sampon
- natúrszappan
- fluormentes fogkrém
- mosogatószer (50 ml :-))
- mosódió
- folyékony mosódió.

Megtetszett ez az elit és tudatos világ, a termékek is jók vagy nagyon jók voltak, így elkezdtem a természetes mosószerek felé kacsintgatni.

Mivel azonban azóta sem fér bele a büdzsébe a márkás biotisztítószer, elkészítettem a saját mosószerem. Az ötlet, ahogy mondtam, nem az enyém: már bejárta a világot. A hazai blogposztok közül ez és ez volt a kiindulópontom.


Elkészíteni a részletes leírás alapján könnyű, és szerintem általában jól is teljesít ez a házi cucc, bár lejjebb megosztom veletek az egyik gyengeségemet*, hogy azért teljes legyen a kép, és nehogy úgy tűnjön, vérbeli ökoháziasszony lettem, mert az nem lenne igaz.
 
A saját változtatásaim és tapasztalataim:

- az enyémben nincs bórax (gyógyszertárban kellene venni? és mi a funkciója? segítsetek, lehet, hogy legközelebb teszek bele);
- kocsonyás cucc lesz a végeredmény, ami a botmixelés hatására egészen jó egyneművé is tud válni. A türelmetlenség a homogenizálódás naaaagy ellensége - igen, most magamra utaltam;
- 1 db mosószappanból és fél zacskó mosószódából biztos, hogy több mint 10 liter mosószer szokott lenni, de azért nem szoktam 36 literig hígítani (hová tenném stb.);
- teszek bele pár csepp illóolajat, de kellene valami spécibb fajta, mert nem érzem az illatát eléggé száradás után;
- mindig ecettel öblítek, és nagyon hiszek benne;
- a mosógépre garanciát nem vállalnak az efféle receptek, azért ez tény, és vannak, akik nagyon ellenzik az s.k. cuccok használatát. A mi mosógépünk alig több mint egy éves, és a fő erénye, hogy 7 kg ruha fér bele (a másik, hogy van rajta kétféle rövid program, és szinte kizárólag azokkal mosunk). Ezért statisztikai vagy egyáltalán, konkrét adataim még nincsenek arról, hogy mit csinál a géppel egy ilyen házi szer.


*Szóval, az emlegetett gyengeségem: imádom a diszkréten illatos ruhákat. Az öblítőseket is, pedig egyetértek azzal a nézettel, hogy az öblítő valószínűleg nem túl bőrbarát bevonatot képez a ruhán. Van is kedvenc kommersz mosószerem, ez pedig a Tide (fúj! fúj! reklám). 

 
Messzire visz, hogy miért szeretem: a lényeg, hogy mindenféle ámerikai emléket ébreszt bennem, sőt a férjem családja itthon is ismerte és használta már régebben is. Finom citrusos illata eléggé levesz a lábamról, de próbálok ellenállni... 


Egyébként, ahogy másokat, engem is éppen a válság nálunk is érezhető hatásai miatt kezdtek el érdekelni a spórolós háztartási módszerek. Ezért sem hiszem, hogy lesz szárítógépünk, bármennyire is tetszik a menő mosókonyha-fíling. Képeket viszont szabad nézegetni, ugye...? Nagyon bejön ez a natúr, néhol ipari stílusú világ. Azt hiszem, a következő lépés az lesz, hogy a házi mosószeremet nem műanyag flakonba, hanem valamilyen szép tartóba töltöm a tölcsérrel.


Várom a véleményeiteket, tapasztalataitokat!
Megjegyzések

 1. Tavaly volt olyan időszakom, ami engem is ösztönzött a költségtakarékos mosószerek kipróbálására. Én is a mosószappanos, mosószódás, szódabikarbónás, ecetes összeállítást alkalmaztam. Nekem még a mosószappan illata is tetszett a ruhán, de megmondom őszintén, a minőséggel nem voltam elégedett. A színes ruhákhoz még csak-csak jó, de a fehérek nem maradtak fehérek és a foltok is maradtak. Valószínű szükség lett volna fehérítőre, ami a bórax lenne, meg folttisztítóra is. Bár alapjában a mosószappan valóban minimális összeg, a mosószóda, ha az üzletben veszem már nem is olcsó.Ha a különféle adalékokat (Pl: illatanyag)hozzászámolom, elég sok pénz, plusz a munka, amíg elkészítem. Néha tartok attól is hogy leég a mixerem. Végül is arra jutok, hogy hiába szeretnék tudatos környezetkímélő lenni, nekem így nem jött be. Hát nekem ez a tapasztalatom.Van mosókonyhám, de ilyen sosem lesz, mint a fotókon :(.
  Üdv. Noraletta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Noraletta, megértelek. Amúgy, ha ez az adag elfogyott az s.k. mosószerből, venni fogok egy nagy flakon kommersz szert, mert kicsit hiányzik a kényelem, és azzal áltatom magam, hogy akkor a mosógép is többféle összetevőnek van kitéve, és talán bírni fogja... A legújabb kutatnivalóm az, hogy hogyan lehet - akár őko-, akár nem öko-módon - ezeréves foltokat kitisztítani, mert rengeteg régi terítőnk, textilszalvétánk stb.-nk van, és jó lenne nem kidobni őket.

   Törlés
 2. Újabban a mosószappanhoz a mosóparfümöt szokták ajánlani. Egyik nagyobb bevásárlásunk alkalmával (nem reklámnak szánom) a DM üzletben találtam rá egy ilyen mosóparfümre. Kétféle illatban kapható, mi a szappanos illatot választottuk. Nagyon finom és tartós illata van, én már a vasalóvízbe is szoktam pár cseppet tenni. Elég drága ha egy öblítőhöz hasonlítom, mi december óta használjuk, de még kb félig van. Szerintem megéri az árát, főleg ha tudom, hogy környezetbarát is! Szép napot mindenkinek!

  VálaszTörlés
 3. Én már hosszú évek óta mosószódát használok az olcsósága és a környezetvédelem végett.Mivel annyira nem piszkoljuk e a ruhákat,mint régen, rövid programon mosok én is és ecettel öblítek.
  A foltokkal még mindig bajom van.:(
  Én alig használok illatosítót, bár néha elcsábulok egy kis öblítőre,de akkor is vegyesen használom az ecettel.
  A fekete ruhákhoz viszont nem igazán jó a mosószóda, folyékony mosódiót tervezek venni.
  Ha ilyen mosókonyhám lenne,mint itt bármelyik,ki sem mozdulnék.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mammka, igen, sajnos még a zoknik talpa is kifog az én szeremen, mert hát nem azért készítettem öko-mosószert, hogy durva vegyi folttisztítókat adjak hozzá 60 fokon... gondolom, nálad is ez a gond. Próbálok alacsony hőfokon mosni, bár a 30 fok még mindig furcsa nekem. Ha hallok valami jó tippet, megírom!

   Törlés
 4. Az utolsót nagyon szívesen választanám. Persze, ehhez kellene egy külön szoba, meg minden, de ez nagyon tetszik...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. erdna, hátigen. Jó ízlésed van, azt kell mondjam...

   Törlés
 5. bórax: patikában is van, de az egyikben közölték, hogy csak receptre, a másikban 123 Ft, a harmadikban 400 körül, és megkérdezték, mire kell. Ja, és 5 dkg.
  Aztán körülnéztem az interneten, meg beszélgettem barátnőimmel, és az egyik ajánlott egy internetes áruházat, ahol 500 g 500 Ft körül volt (most nézem, nincs a kínálatban, remélem, csak átmeneti). Az enyémben mosószappan, mosószóda és bórax van, gél állagú és nagyon elégedett vagyok vele. A nátrium-perkarbonát szintén töredéke annak, mint amennyiért a dm-ben kínálják.

  VálaszTörlés
 6. Én még ma is csak részben vagyok környezetbarát a tisztítószerek vonalán. Mosni már régen csak mosódióval mosok. Egy idõ után áttértem a folyékony mosódióra és ahhoz van egy öblítõ is ami szintén környezetbarát, bár nem tudom miért. Saját magam még nem próbáltam összeállítani, talán meg fogom próbálni tanácsaitok alapján. Szárító gépem nekem Angliában volt (ott nagyon szükséges, hacsak nem akarsz októbertõl áprilisig száradó ruhával élni a lakószobádban!) aztán elhoztuk. Érdekes, hogy itthon azt hiszem kb. kétszer használtam az elmúlt 6 évben. Friss levegõ híve vagyok és manapság már van helyem hol szárítsak télen ahol nincs útban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jó, emiGrants! Amikor vidékre megyek, mindig utolsó nap mosok (ágyneműt pl.), és az alföldi napsütésben legtöbbször de. 11-re meg is szárad! Írhatnám, hogy "nyáron", de legutóbb novemberben követtem el ugyanezt.

   Törlés
 7. -az ecet nagyon jó vízkőoldó, jót tesz a mosógépnek. ajánlják is néha az üres átmosást egy flakon ecettel
  - a spéci illóolajhoz pedig, ha nem jutnék magadtól eszedbe, akkor HANGOSAN SZÓLOK :))
  Fanni barátosnéd:

  - a bóraxról: http://lukreciakencei.hu/alapanyagok/hasznos_alapanyagok/borax
  (de csak akkor nyisd meg, ha utána van még egy fél éjszakád recepteket böngészni)-- krémeket keverni pedig nagyon szívesen segítek, ahogy tettem már több barátnőmnek is.

  egyéb kérdés, óhaj, sóhaj? :)

  ui. szerintem nem elit, csak tudatos. a krémek HATÁSA, a minőség/környezetbarátosság pedig nem összehasonlítható a gagyi boltiakkal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ja, a Fanni barátnosnéd a komment elejére ment volna.. (nyilván:)

   Törlés
  2. Köszi, Fanni,
   Lukréciát épp tőled ismerem, és már többször ragadtam ott :))
   A többi tipp is jó!

   Törlés
 8. Én mindig hansúlyoztam, hogy a foltokat meg zokni talpakat meg ing nyakakat (utóbbiból férj heti 5-t elfogyaszt min.) elő kell szappanozni mosószappannal. Legyen az Ariel, Tide, mosószappanos trutty, mosószoda stb. Csodákat önmagában egyik sem művel.
  Szintén tapasztalat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hopp, Fanni,

   be kell vallanom, hogy én ezt eddig egyáltalán nem csináltam! Azt hiszem, most megadtad a kulcsot az egyik problémámhoz!

   Köszikösziköszi. És nálunk is öt ing per hét minimum... ;)

   Judit

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…