Ugrás a fő tartalomra

Örülj nekik! - téli kedvcsinálók és gondűzők

A cím a híres angol kifejezés, a "good for you" magyar változata akar lenni. Az említett frázist máig nem tudtam teljesen megfejteni, de mindegy is; most az a célom, hogy a januárban és a februárban megtaláljam és összegyűjtsem a jó dolgokat. A hurrá-optimizmus éppen olyan távol áll tőlem, mint a depresszív állapot, de olyan hideg, szürke és vitaminhiányos ez az időszak, hogy van értelme listát írni a pozitívumokról! A magazinos fogalmazásmódot és a telefonnal készült fotókat nézzétek el nekem. :-)

A Country Homes & Interiors naptára: love

1. Örülj a hónak! - Amikor nem tudsz valahová eljutni a megbénult közlekedés miatt, akkor ez sokkal nehezebben megy, de amikor szánhúzó kutyaként viszed a gyereked, és látod pirospozsgás arcán az örömöt szánkózás közben, egyből könnyebb. :-)

2. Örülj annak, ha a kamrában még maradt valami a karácsonyi bevásárlásból! Nagy dolgokra nem kell gondolni, mert azért rendesen kong a spejz, de a múlt héten készítettem egy isteni desszertet (marcipánmassza porcukorral meghintett deszkán kinyújt, rumba áztatott aszalt szilvával megtölt, felteker, felszeletel, behűt - Stahl Judit ez is) meglepetésként egy sima lencsefőzelék utánra.

3. Örülj annak, hogy néhány télies (karácsonyi) dekort még nyugodtan kint hagyhatsz! A képen látható szarvasos izét leárazva vettem egy virágboltban, a hóemberes szívgirland pedig ajándék volt.


4. Élvezd az ajándékaidat! Nagyon akartam olyan kekszkiszúrót, amivel bögrére akasztható kekszeket lehet készíteni, és tessék: az első sütés még mindig várat magára - most keresem a megfelelő receptet. Kiszúrós, finom kekszreceptje van valakinek? A grillserpenyőt is karácsonyra kaptam, és padlizsánszeletekkel tervezem felavatni.


5. Igyál teát! Ebben a szezonban mi folyamatosan teázunk. Ahogy régebben is írtam már, a teáink nagy része a kamrában volt eddig (mintegy ezer éve, a dobozokon is látszik), a másik adagot pedig ajándékba kaptuk. A szertartás itt is fontos (ld. Petrik Adrien könyveinek utolsó fejezeteit a "lassítókról"): egyszemélyes teatojás, kedvenc óriásbögre, fekete teához tej, és lehetőleg mindegyikhez keksz vagy süti.


6. Vegyél valami élénk színű apróságot! Nálam ez most egy vicc: bogyósgyümölcs-illatú, bíborszínű mosogatószer, amely "téli ragyogást" biztosít az edényeknek, muhaha. Mégis működik.


7. Örülj a meglévő dolgaidnak! Nos, ez tényleg totál közhelyes, mégis fontos. A férjem kapott ajándékba egy e-könyv olvasót, amit mostanában kezdünk kihasználni. Szívmelengető érzés, hogy ennyire kedvelik a munkahelyén, és állati hasznos, hogy nem százhúsz oldalas tanulmányokkal kell utazni a metrón (a nyomtatófesték és a papír áráról meg környezeti hatásáról már nem is beszélve).


Most ennyi - a héten még jelentkezem téli lakásdekorációs ötletekkel is. Nektek van valamilyen tuti tippetek?
Megjegyzések

 1. Nekem még van egy fél nagy konzerüvegnyi pálinkában eltett gyümölcsöm. Az a marcipános ötlet nagyon jó, ki fogom próbálni. Hogy párodat ennyire szeretik munkahelyén, az nem lep meg. Mondd meg neki, hogy szerintem az lenne a meglepõ és igazságtalan, ha fordítva lenne! :-) A téli dekorhoz csak egy nagyon régi, egyszerü ötletem van: barka, száraz ágak és egyéb kirándulás alatt szedett növényzet, bogyók stb., ami nagyon szép egy rusztikus vázában. Már olyan rég szedtem, posztod hatására kénytelen leszek kimenni és keresni egy pár ágat! Ami a teákat illeti, jelenleg lapacho teával kezelem magam. Immun erõsító, béltisztító stb., és nekem ízlik is. Tudom ajánlani, bár egy kicsit keserü, így azt szokni kell. Minden jót Nektek és a Positive Mental Attitude az nagyon hasznos nemcsak télen, hanem mindig! xx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves emiGrants,
   ehhez a bogyós-ágas ötlethez még annyit, hogy érdemes munkáskesztyűt és metszőollót is vinni - annyi tüskés szépség van a téli tájban, hogy ihaj! De nagyon jó ötlet! Köszönjük a dicséretet - az a vicc, hogy az egyik barátom mondta, ez az e-könyv olvasó fogja majd megoldani a mi könyvtárolási gondjainkat,mert majd jól ráteszünk egy könyvtárnyi könyvet... no, az még szerintem sem ugyanaz, mint a papírszagú könyv.
   Nektek is minden jót, szép téli élményeket!

   Törlés
 2. Ilyenkor már mindig van az asztalon nárcisz v.jácint, nagy hiperekben v. barkácsboltban veszem, később kimegy a kertbe. Már jön a tavasz, 14-e óta túl vagyunk a tél felén! :))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amióta ezt írtad, vettem jól egy háromdarabos nárciszt cserépben, és eszembe jutottál, amikor kitettem a konyhapultra. Kösz, működik! És igen, négykor még/már egész jól látni kint. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Selyemfényű zöld

Egy hónapig voltunk egyhuzamban a háznál, tegnap jöttünk haza. Most szinte folyamatosan jár a mosógép - az eszem pedig azon, hogy vissza akarok menni, hahaha.

Eléggé szuper volt, pedig nincsen különösebb infrastruktúra azóta sem. A kertben kicsit vitatkozunk az egy darab csíkos függőszéken, a házban ez idő alatt minimális fejlesztés történt, mert még mindig nem biztos, hogy felszabadulnak azok a súlyos összegek, amelyek nélkül nem képzelhető el komoly felújítás. De nem érdekel.
Azt az utat követem, hogy a saját erőmből dolgozom, amennyit tudok. Ez nem kerül semmibe, és nem kell folyton egyeztetni mással. Viszont jó kemény vagyok magammal. Három évet adtam arra, hogy eltüntessem a lomokat (ezt vic-nek írtam is már): mivel a ház 90+ éves, ez évente harminc év felhalmozott cuccától való megszabadulást jelent. Pretty good.
Negatívumok:
- (még júliusban) sok szúnyog: csak úgy lehetett meginni a reggeli kávét a verandán, ha égett a citronella gyertya és be is fújtam magam szúnyogspray-vel;
-…

Venni vagy bérelni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (2. rész)

Legutóbb jeleztem már, hogy ez hitvita-jellegű kérdés; olyan, amelyről egyesek kommentháborúkat szoktak vívni, míg mások egy vödör pattogatott kukoricával az ölükben nézik a meccset...


A különböző befektetési tanácsadó oldalak nagyrészt egyetértenek abban, hogy a víkendház, akármilyen alapos anyagi megfontolás eredményeképpen vesszük is: luxuscikk. Mindig drágább lesz, mint időszakosan bérelni egy házat: magas az alapára, és miután megvettük, szépen, sorban jelentkeznek a  rejtett költségei, amelyekkel vagy kalkuláltunk előre vagy nem (viharkár, tyúkól-bontás, Józsi bácsi gondnoki díja, Gizi néni fizetsége a kertészmunkákért, konyhafelújítás, lötyögő konnektor cseréje, nélkülözhetetlen kerti eszközök garmadája, anyámkínja).

A kérdés az, hogy az imént említett komoly anyagi áldozatokat és a többi - ha úgy tetszik, érzelmi - tényezőt összegezve megéri-e nekünk birtokolni az adott ingatlant.

Most arról írok, szándékosan kendőzetlenül sorolva az összes szempontot, hogy mi milyen célból vá…

Plátói szerelem I. (#házak)

Ha van valami, aminek feketeöves nagymestere, örökös világbajnoka vagyok, akkor ez az. Irtó jó szemem van ahhoz, hogy tizenkétezer-kilencszáznyolcvan ingatlanhirdetésből kiszúrjam azt az egy különleges házat, amelyikbe majd nagyon bele tudok szeretni. És amelynek a nem-birtoklása nagyon fog majd fájni. Lamentáló-retrospektív poszt, a végén pozitív perspektívával.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szenvedésteli periódusaim lesznek, furcsa is átélni őket nekem, aki életem összes traumája után egyféle nem voltam sosem: depressziós. Ez nem az, de hullámokban hasonló - és nagyon nem jó.
Ijesztő ennyire fixálódni valamire. 
És, basszus, az ember évekig tudja csinálni (per definitionem). 
Racionálisan tudja, hogy már nem kell neki és nem is lesz az övé, emocionálisan azonban még nem tudja lezárni.
Az összes platonikus érzelemmel kapcsolatban a leszokás rögös útján haladok; sokat segítenek a kávézáskor olvasott velős mondatok.
"Az idő értékes. Okosan pazarold."
Vegyük például azt a…