Ugrás a fő tartalomra

9 tipp téli kuckózáshoz

Folytatom az ötletgyűjtést. Mivel a legújabb szépségtrendek szerint nem mondhatom, hogy "menj el szoláriumozni tíz percre", mert mostanra a szolárium lett a fő mumus, a bőr ősellensége, valami egész mást kell találni, hogy pótoljuk a napfényt. A Housetohome listáját kiegészítettem ezzel-azzal azokon a pontokon, ahol nem éreztem egészen magaménak.

1. Kezdd a díszítést a padlótól!
Válassz földszínű szőnyeget, és párosítsd kényelmes füles fotellel és bőrkanapéval. A bőrkanapé kivételével jöhet! Nagyon szeretnék egy-két szép szőnyeget, és úgy gondolom, most lenne itt az ideje nagyon leárazni őket... Tavaly ilyenkor Belgiumban láttam néhány tökéletes darabot, hét-nyolc euróért, de a kézipoggyász határt szabott a vágyaimnak.


2. Kucorodj a kandalló vagy a kályha mellé!
Vegyél fel puha zoknit és ejtőzz egy csésze teával a kezedben. A távfűtés komfortja a modern városi embert nagyon eltávolította ettől a gyönyörűségtől - így, amikor tehetem, vidéken én is fát hordok és figyelem a tüzet. Isteni. A teázásról már írtam, a zokni-arzenálomat pedig engedelmetekkel hamarosan le fogom fényképezni, hogy megmutathassam a kedvenceim.


3. Válassz azonos árnyalatú, különböző mintájú ("mix and match") textileket!
Na, ezt mélyen átérzem. Nálunk minden ablak régi, szép és bűnrosszul szigetel.
Rétegezd az anyagokat, és tartsd távol a huzatot úgy, hogy kibéleled az ablakréseket huzatfogóval, valamint úgy, hogy a függönyt textilrolóval egészíted ki. Többekkel beszélgettem már arról, hogy az az öntapadós izé, amit a szelelő ablakrésekbe lehet tenni, egy ideig bírja csak, bármilyen drágát veszünk is. Valaki tudna segíteni ez ügyben?


4. Kockáztass kockással!
Szerezz kockás tapétadarabot, és dobj fel vele egy lámpaernyőt. Tökéletes például a dolgozószobába. Az én listámon több mint egy éve szerepel a "lámpás bácsi!" tétel. Fel kéne keresnem a közelünkben dolgozó lámpás urat, mert van minimum három jobb sorsra érdemes lámpánk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az egyiknek a textilernyője égett ki, maga a lámpatest viszont porcelán, a másik egy hatalmas vasállvány, aminek valaki megfabrikálta a vezetékét, a harmadik egy jobb napokat látott lámpaernyő stb. - szóval, lesz velük munka.


5. Legyen egy nosztalgikus falszakaszod!
Jó ötlet a kissé extrém mintájú tapéta, mondjuk, egy előszobába. Oda én is elfogadnám, de a lakásban más pontokon inkább romantikus tapétát alkalmaznék. 

6. Béleld ki a környezeted plédekkel!
Ez nem új ötlet, de az igen, és az ügyesek pikk-pakk készen lehetnek vele, hogy az unalmas takarókat rávarrt díszekkel ki is lehet díszíteni. Én kockás vagy skandináv dekoros plédet szeretnék. Fillérekért. Most.


7. Tedd barátságosabbá a fürdőt!
Öö, nem tudom, mennyire tetszik. A vízálló zuhanyfüggöny elé varrj kockás anyagból egy másikat. Inkább a mécsesek - puha kilépőszőnyegek - finom köntösök felé venném az irányt a fürdőben.


8. Tarts rendet a fürdőben stílusos tárolóval!
Ezzel maximálisan egyetértek, és meg is fogom csinálni, pár perc az egész. Tedd egy klassz, mondjuk csíkos zsákba a ritkábban használt tisztálkodószereket, máris rendezettebb lesz az összhatás!


9. Használj meleg színeket!
Alapvető, hogy nagy dolgokon nem változtatunk januárban, mégis tehetünk azért, hogy vizuálisan "ne fázzunk". Nyilván nem úgy, hogy újrafestjük a lakást, hanem, mondjuk, a konyhában tányérokkal, a fürdőben törölközőkkel, a hálóban a megfelelő színű ágyneművel melegíthetjük a látványt (szinesztézia, ah!). Azért drukkoljatok, mert hosszas színkeresés után ma megyek egy doboz festékért, amivel ismét bútort fogok felújítani. és remélem, nem hideg színt választottam.


Segítsetek ti is - eddig is fantasztikus ötleteket adtatok!

(forrás)

Megjegyzések

 1. A januári Ötlettár(?) havi barkácsmagazin bemutat egy módszert. Ablakszigetelés, be kell a tokot vésni, ebbe egy gumiszalagot nyomni, s "belehengerelni". Nálunk ez van, s tényleg jól szigetel. Keresd meg, javasolni tudom.

  VálaszTörlés
 2. Válaszok
  1. Holdgyöngy, köszönöm szépen! Ööö, azt nem állítom, hogy lelki szemeim előtt látom is a szigetelési folyamatot, de mindenképpen lecsekkolom, mert nagyon kéne!

   Törlés
 3. Nem tudom, hogy történt, hogy eddig nem találtam a blogodra, nagyon klassz, gratulálok! itt ülök 3 órája és olvaslak...Mi van az asztallal? Festetted vagy sem?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Alíz,

   köszönöm! Az asztalról az olvasók kiderítették, hogy elég sokat ér, én pedig megvizsgáltam, hogy a feltehetően dió furnér alatt egy fenyőasztal van. Egy szép, régi fenyőasztal. Na, és akkor elbizonytalanodtam. A férjem pedig kihasználva ezt, meggyőzött, hogy várjak még vele. Úgyhogy várunk...

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…