Ugrás a fő tartalomra

Vidéki stílus #2: a cottage (kunyhó)

Lássunk néhány eredeti alaprajzot! Elfogadnád őket?


    Bár egy bejegyzésben megközelíteni sem lehet azt a sok szépet, okosat és jót, amit Ros Byam Shaw már megírt az angol cottage (ejtsd: [kotidzs], jelentése: kunyhó, kis házikó) jellemzőiről, összegyűjtöttem néhány fontos vonást. 

10+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a cottage stílusról:-)


1. A leghíresebbek természetesen a Nagy-Britanniában található kulipintyók, de számtalan jellegzetes kunyhót találunk Kanadában, az Egyesült Államokban, Finnországban (mökki!), Svédországban, Hongkongban és Írországban is.
2. Az eredeti kunyhók kifejezetten szerény hajlékok voltak, és legfeljebb négy apró szobával ("two up, two down" - "kettő fent, kettő lent") rendelkeztek, ám a későbbi hozzáépítések kényelmesebb lakótereket eredményeztek.
3. A kunyhó (cottage) egyik sajátos változata a penty, amely egykor a birtokon dolgozó munkások vagy halászok lakhelye volt, és gyakran egy nagyobb épülethez kapcsolódik.

4. A cottage stílus: eklektikus. Mind anyag-, mind szín-, mind bútorhasználatában. Értsd: gyakran előfordul, hogy nincs két egyforma szék az asztal körül...
5. A tiszta shabby chickel ellentétben a kényelem itt fontosabb, mint az esztétikum.
6. Gyakori bútordarabok: füles fotel, kanapé kopott kárpittal, faragott lábú asztal, súlyosabb komód, sötét színű tálaló.


7. Elengedhetetlen kunyhó-elemek: kopott (hajó)padló, kőből készült kandalló, maradék faanyagból készült láda stb. Hála az égnek, nagyon gyakori a lambériás falburkolat, ami "lazítja" az összhatást - és amit egyszerűen imádok.
8. Színpalettájának főbb hangsúlyai a sötétzöld, a barna, a (halvány) rózsaszín és a piros árnyalataira esnek. A falak és velük együtt a beépített szekrények és polcok gyakran ugyanolyan pasztellszínűek, jelentősen növelve ezzel a Farrow & Ball méltán agyonsztárolt festékgyár bevételét megteremtve ezáltal azt a nyugalmat, amely a legjobb vidéki házak sajátja.
9. A minták közül kedveltek a nagy virágok, a csíkok, a buja díszítésű kárpitok (pásztori tematika!).

10. A cottage stílusban berendezett konyhák nagy valószínűséggel magasan megnyernék a "Filléres Konyhák Versenyét" (lásd még: a mosogató előtti vászonfüggöny divatja). Ha csak az elmaradhatatlan AGA tűzhelyek be nem zavarnak...

+1. Az angol kunyhó ma is nagyon divatos, hiszen apró méretével és elmaradhatatlan kertjével nagyszerűen illeszkedik a takarékos és zöld életmód trendjébe. A mai cottage berendezési stílusa a minimáltól a romantikusan giccsesig terjedhet. És mindegyik nagyon jó...

források:
http://www.bhg.com/decorating/decorating-style/cottage/
http://homeinteriordesignthemes.com/2009/08/old-english-country-cottage-interior-decor-from-the-cotswolds/
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=4&pk=5541&pages=stills_locations.html&cat=individual&cattitle=all#bottomNAVIGATION
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=10&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=6&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.smallhouseliving.org/remodeling/vintage-plans/27radford-alabam.htmMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…