2011. május 2., hétfő

Vidéki stílus #2: a cottage (kunyhó)

Lássunk néhány eredeti alaprajzot! Elfogadnád őket?


    Bár egy bejegyzésben megközelíteni sem lehet azt a sok szépet, okosat és jót, amit Ros Byam Shaw már megírt az angol cottage (ejtsd: [kotidzs], jelentése: kunyhó, kis házikó) jellemzőiről, összegyűjtöttem néhány fontos vonást. 

10+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a cottage stílusról:-)


1. A leghíresebbek természetesen a Nagy-Britanniában található kulipintyók, de számtalan jellegzetes kunyhót találunk Kanadában, az Egyesült Államokban, Finnországban (mökki!), Svédországban, Hongkongban és Írországban is.
2. Az eredeti kunyhók kifejezetten szerény hajlékok voltak, és legfeljebb négy apró szobával ("two up, two down" - "kettő fent, kettő lent") rendelkeztek, ám a későbbi hozzáépítések kényelmesebb lakótereket eredményeztek.
3. A kunyhó (cottage) egyik sajátos változata a penty, amely egykor a birtokon dolgozó munkások vagy halászok lakhelye volt, és gyakran egy nagyobb épülethez kapcsolódik.

4. A cottage stílus: eklektikus. Mind anyag-, mind szín-, mind bútorhasználatában. Értsd: gyakran előfordul, hogy nincs két egyforma szék az asztal körül...
5. A tiszta shabby chickel ellentétben a kényelem itt fontosabb, mint az esztétikum.
6. Gyakori bútordarabok: füles fotel, kanapé kopott kárpittal, faragott lábú asztal, súlyosabb komód, sötét színű tálaló.


7. Elengedhetetlen kunyhó-elemek: kopott (hajó)padló, kőből készült kandalló, maradék faanyagból készült láda stb. Hála az égnek, nagyon gyakori a lambériás falburkolat, ami "lazítja" az összhatást - és amit egyszerűen imádok.
8. Színpalettájának főbb hangsúlyai a sötétzöld, a barna, a (halvány) rózsaszín és a piros árnyalataira esnek. A falak és velük együtt a beépített szekrények és polcok gyakran ugyanolyan pasztellszínűek, jelentősen növelve ezzel a Farrow & Ball méltán agyonsztárolt festékgyár bevételét megteremtve ezáltal azt a nyugalmat, amely a legjobb vidéki házak sajátja.
9. A minták közül kedveltek a nagy virágok, a csíkok, a buja díszítésű kárpitok (pásztori tematika!).

10. A cottage stílusban berendezett konyhák nagy valószínűséggel magasan megnyernék a "Filléres Konyhák Versenyét" (lásd még: a mosogató előtti vászonfüggöny divatja). Ha csak az elmaradhatatlan AGA tűzhelyek be nem zavarnak...

+1. Az angol kunyhó ma is nagyon divatos, hiszen apró méretével és elmaradhatatlan kertjével nagyszerűen illeszkedik a takarékos és zöld életmód trendjébe. A mai cottage berendezési stílusa a minimáltól a romantikusan giccsesig terjedhet. És mindegyik nagyon jó...

források:
http://www.bhg.com/decorating/decorating-style/cottage/
http://homeinteriordesignthemes.com/2009/08/old-english-country-cottage-interior-decor-from-the-cotswolds/
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=4&pk=5541&pages=stills_locations.html&cat=individual&cattitle=all#bottomNAVIGATION
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=10&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=6&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.smallhouseliving.org/remodeling/vintage-plans/27radford-alabam.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése