Ugrás a fő tartalomra

Vidéki stílus #2: a cottage (kunyhó)

Lássunk néhány eredeti alaprajzot! Elfogadnád őket?


    Bár egy bejegyzésben megközelíteni sem lehet azt a sok szépet, okosat és jót, amit Ros Byam Shaw már megírt az angol cottage (ejtsd: [kotidzs], jelentése: kunyhó, kis házikó) jellemzőiről, összegyűjtöttem néhány fontos vonást. 

10+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a cottage stílusról:-)


1. A leghíresebbek természetesen a Nagy-Britanniában található kulipintyók, de számtalan jellegzetes kunyhót találunk Kanadában, az Egyesült Államokban, Finnországban (mökki!), Svédországban, Hongkongban és Írországban is.
2. Az eredeti kunyhók kifejezetten szerény hajlékok voltak, és legfeljebb négy apró szobával ("two up, two down" - "kettő fent, kettő lent") rendelkeztek, ám a későbbi hozzáépítések kényelmesebb lakótereket eredményeztek.
3. A kunyhó (cottage) egyik sajátos változata a penty, amely egykor a birtokon dolgozó munkások vagy halászok lakhelye volt, és gyakran egy nagyobb épülethez kapcsolódik.

4. A cottage stílus: eklektikus. Mind anyag-, mind szín-, mind bútorhasználatában. Értsd: gyakran előfordul, hogy nincs két egyforma szék az asztal körül...
5. A tiszta shabby chickel ellentétben a kényelem itt fontosabb, mint az esztétikum.
6. Gyakori bútordarabok: füles fotel, kanapé kopott kárpittal, faragott lábú asztal, súlyosabb komód, sötét színű tálaló.


7. Elengedhetetlen kunyhó-elemek: kopott (hajó)padló, kőből készült kandalló, maradék faanyagból készült láda stb. Hála az égnek, nagyon gyakori a lambériás falburkolat, ami "lazítja" az összhatást - és amit egyszerűen imádok.
8. Színpalettájának főbb hangsúlyai a sötétzöld, a barna, a (halvány) rózsaszín és a piros árnyalataira esnek. A falak és velük együtt a beépített szekrények és polcok gyakran ugyanolyan pasztellszínűek, jelentősen növelve ezzel a Farrow & Ball méltán agyonsztárolt festékgyár bevételét megteremtve ezáltal azt a nyugalmat, amely a legjobb vidéki házak sajátja.
9. A minták közül kedveltek a nagy virágok, a csíkok, a buja díszítésű kárpitok (pásztori tematika!).

10. A cottage stílusban berendezett konyhák nagy valószínűséggel magasan megnyernék a "Filléres Konyhák Versenyét" (lásd még: a mosogató előtti vászonfüggöny divatja). Ha csak az elmaradhatatlan AGA tűzhelyek be nem zavarnak...

+1. Az angol kunyhó ma is nagyon divatos, hiszen apró méretével és elmaradhatatlan kertjével nagyszerűen illeszkedik a takarékos és zöld életmód trendjébe. A mai cottage berendezési stílusa a minimáltól a romantikusan giccsesig terjedhet. És mindegyik nagyon jó...

források:
http://www.bhg.com/decorating/decorating-style/cottage/
http://homeinteriordesignthemes.com/2009/08/old-english-country-cottage-interior-decor-from-the-cotswolds/
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=4&pk=5541&pages=stills_locations.html&cat=individual&cattitle=all#bottomNAVIGATION
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=10&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=6&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.smallhouseliving.org/remodeling/vintage-plans/27radford-alabam.htmMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Idill (pásztori téma)

Tapasztalatom szerint az idillt nem elég csak várni. Keményen meg kell dolgozni érte, és nagyvonalúság, bizonyos, magunkban olykor nehezen fellelhető lazaság, sőt: elvonatkoztatás nélkül egyszerűen nem jön létre.

Itt van például a kiskapun látható bukolikus koszorú fonása, ami most szép emlék, pedig a készítés közben adódott mindenféle nehézség, figyelemelterelő butaság, és így nem volt igazán élvezetes (mondjuk, én csak fotóztam, anyukámé az érdem).
Számomra szülőként az az egyik legnehezebb dolog, hogy nagyon ritkán vagyok nem szolgálatban. Szolgálat alatt értem a "hol van a...?" kérdésekre adandó válaszokat, amik nem várhatnak, a zsebkendőfelelős és ruhafelszedegető pozíciót meg még sok mindent.
Azt, hogy nem lehet csak úgy sétálni egyet, mert állandóan megoldandó problémák jönnek sorozatban. 
Tudom, hogy nem nekem kell mindent kontrollálni. Tisztában vagyok azzal, hogy önbizalmat ad a gyerekeknek, ha hagyjuk őket, hogy szépen menedzseljék a saját ügyeiket. Mindez azonban…

A gazdagságról (még egyszer)

Ma reggel olvastam egy banálisnak tűnő kérdést az üzenőfalamon: melyik az a hely, amelyik igazán boldoggá tesz? Banalitás ide vagy oda, én azért megválaszoltam magamban. Nincs kétség: ha becsukom a szemem, és elképzelem ezt a helyet, egy konkrét földrajzi pont ugrik be. A ház.


My happy place.

Nem a lakásunk, nem a kedvenc nyaralóhelyeim, nem a legszebb városok, ahol jártam, hanem egy kis faluban egy lassan kilencvenkét éves ház, amely ún. "duplatelken" helyezkedik el, a kert aljában egy kis erdővel és szántófölddel.

Ilyen értelemben igazán jómódúak vagyunk; hiába lepukkant és hozzá sem tudtunk nyúlni lassan két éven át, ott van nekünk. Tudunk róla álmodozni, idén pedig a húrok közé csapunk; megérte kivárni.

Készülnek az újabb építkezős bejegyzések, csak kicsit elfáradtam a családtagok egymás utáni betegségei és hiányzásai, illetve a temérdek intéznivaló miatt; mindjárt újra felveszem a fonalat. Haladok a renddel is, de az is újabb feladat; ha magamnak adtam, akkor is.

Így té…