Ugrás a fő tartalomra

Vidéki stílus #2: a cottage (kunyhó)

Lássunk néhány eredeti alaprajzot! Elfogadnád őket?


    Bár egy bejegyzésben megközelíteni sem lehet azt a sok szépet, okosat és jót, amit Ros Byam Shaw már megírt az angol cottage (ejtsd: [kotidzs], jelentése: kunyhó, kis házikó) jellemzőiről, összegyűjtöttem néhány fontos vonást. 

10+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a cottage stílusról:-)


1. A leghíresebbek természetesen a Nagy-Britanniában található kulipintyók, de számtalan jellegzetes kunyhót találunk Kanadában, az Egyesült Államokban, Finnországban (mökki!), Svédországban, Hongkongban és Írországban is.
2. Az eredeti kunyhók kifejezetten szerény hajlékok voltak, és legfeljebb négy apró szobával ("two up, two down" - "kettő fent, kettő lent") rendelkeztek, ám a későbbi hozzáépítések kényelmesebb lakótereket eredményeztek.
3. A kunyhó (cottage) egyik sajátos változata a penty, amely egykor a birtokon dolgozó munkások vagy halászok lakhelye volt, és gyakran egy nagyobb épülethez kapcsolódik.

4. A cottage stílus: eklektikus. Mind anyag-, mind szín-, mind bútorhasználatában. Értsd: gyakran előfordul, hogy nincs két egyforma szék az asztal körül...
5. A tiszta shabby chickel ellentétben a kényelem itt fontosabb, mint az esztétikum.
6. Gyakori bútordarabok: füles fotel, kanapé kopott kárpittal, faragott lábú asztal, súlyosabb komód, sötét színű tálaló.


7. Elengedhetetlen kunyhó-elemek: kopott (hajó)padló, kőből készült kandalló, maradék faanyagból készült láda stb. Hála az égnek, nagyon gyakori a lambériás falburkolat, ami "lazítja" az összhatást - és amit egyszerűen imádok.
8. Színpalettájának főbb hangsúlyai a sötétzöld, a barna, a (halvány) rózsaszín és a piros árnyalataira esnek. A falak és velük együtt a beépített szekrények és polcok gyakran ugyanolyan pasztellszínűek, jelentősen növelve ezzel a Farrow & Ball méltán agyonsztárolt festékgyár bevételét megteremtve ezáltal azt a nyugalmat, amely a legjobb vidéki házak sajátja.
9. A minták közül kedveltek a nagy virágok, a csíkok, a buja díszítésű kárpitok (pásztori tematika!).

10. A cottage stílusban berendezett konyhák nagy valószínűséggel magasan megnyernék a "Filléres Konyhák Versenyét" (lásd még: a mosogató előtti vászonfüggöny divatja). Ha csak az elmaradhatatlan AGA tűzhelyek be nem zavarnak...

+1. Az angol kunyhó ma is nagyon divatos, hiszen apró méretével és elmaradhatatlan kertjével nagyszerűen illeszkedik a takarékos és zöld életmód trendjébe. A mai cottage berendezési stílusa a minimáltól a romantikusan giccsesig terjedhet. És mindegyik nagyon jó...

források:
http://www.bhg.com/decorating/decorating-style/cottage/
http://homeinteriordesignthemes.com/2009/08/old-english-country-cottage-interior-decor-from-the-cotswolds/
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=4&pk=5541&pages=stills_locations.html&cat=individual&cattitle=all#bottomNAVIGATION
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=10&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=6&pages=stills_locations.html&pk=5587&cat=individual&cattitle=all
http://www.smallhouseliving.org/remodeling/vintage-plans/27radford-alabam.htmMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…