2011. május 20., péntek

Nagybörzsönyi idill - I. rész

     Idén a születésnapomra lekvárt kaptam ajándékba. Lekvárt is. Állítom, hogy az egyik legjobb dolog, ami történhetett: kiskanállal, egy délután alatt megettem a kis üveg konyakos-étcsokoládés meggylekvárt, és rögtön kevésbé érdekelt, hogy hány éves lettem. Amikor az utolsó csepp is elfogyott, már biztos voltam benne: látnom kell, hogy hol készül az üvegbe zárt gyümölcsözön. A lekvárok védjegye: a helyes, virágos textil és a barna papírcímke hamisítatlan vidéki hangulatot sejtetett. És nem is csalódtam! Rövid egyeztetés után ellátogattam Nagybörzsönybe, ahol a tulajdonos, Schváb Móni megmutatta A Műhelyt, amelyet férjével, Szarvas Attilával igazi családi vállalkozásként hozott létre tíz évvel ezelőtt. Hölgyeim és uraim! A reggeli már megvolt? A Lek-Vár-Lak következik. :-)      A Lek-Vár-Lak jelenleg nyolcvanféle finomsággal várja rajongóit. A legnépszerűbbek a bogyós gyümölcsökből készült termékek. A somlekvárt jól jellemzi a szubjektív adat: nálunk másfél napig tartott...     Az eredeti, verandás parasztház a vidékistílus-rajongók számára külön élmény.     A Lek-Vár-Lakkal közös udvaron idén húsvétkor megnyílt Móniék másik büszkesége, az Édes Otthon Vendégasztal is, amely ideális kávézó-, ejtőzőhely, szép terasszal, bent pedig százéves falak között hűsölhetünk. Mi pitypang- és feketeribizliszörpöt ittunk, fenomenális tálalásban.eredeti, megőrzött füstöskonyha-részlet!
az egyik konyhaszekrény: így is lehet!
a fogadó egyik asztala

a macskák bársonyon ülnének
a birtok hátsó épülete, amely hamarosan megszépül
      Hajnalban, amikor írni kezdtem ezt a bejegyzést, kiosontam a konyhába, és megnéztem, hogy a lekvárok közül melyik lesz az új kedvencem: a citromos-almás bodzalekvár. Alig várom az alkalmat, hogy kinyissam.

Ismered a Lek-Vár-Lakot?

11 megjegyzés:

 1. Eddig nem ismertem, de köszönöm hogy megismerhettem. Gyönyörű képek, gyönyörű hely...ha egyszer arra járok betérek ide.

  VálaszTörlés
 2. Kovtama - és még választani is lehet: a hely hétköznap csendes, hétvégén népes... :)

  VálaszTörlés
 3. Ezek a lekvárok.. hmm.. mintha a TV Paprikában láttam volna ezt a kis üzletet..

  VálaszTörlés
 4. Könnyen lehet, Móni! a honlapjuk szerint a Duna TV-ben is szerepeltek már. Tudod, milyen lekvárt vettem még? Pl. aszalt szilvás-rozmaringos őszibarackot...

  VálaszTörlés
 5. A hely eddig ismeretlen volt, de a jóféle somlekvár felemlegetésére azonnal melegség öntötte el a szívemet, s mint Pavlov kutyájának, az én emésztőrendszerem is vészcsengőt kongatott... :-))
  Ha arra járok biztosan betérek, fantasztikus hely lehet!

  VálaszTörlés
 6. Engem is elbűvölt, nagyon kedvemre való:)
  Nekem is látnom kell! Éééééés vásárolni fini lekvárt:)))

  VálaszTörlés
 7. Kedves Éva! Örülök, hogy tetszett a beszámoló - sok látnivalót "meghagytam" azért. A lekvárokat kóstolni is lehet; no, itt vesztem el én somlekvár-ügyben...!

  VálaszTörlés
 8. Remélem eljutok oda is!
  Én is ajánlok neked, nektek valamit:
  http://www.kezmuvesmuhely.hu

  VálaszTörlés
 9. Én is szeretnék ide elmenni! Igazán rámfémre ez a hangulat...

  VálaszTörlés
 10. Judit!

  Képzeld, a tulajdonos, Móni tud ajánlani olyan helyet, ahol kemencés lángost lehet enni... na, ezt fogjuk mi legközelebb, amikor nem hétköznap megyünk, kipróbálni! Aki édességmániás, annak pedig Móni házi süteményeit ajánlom. Vagy mindkettőt. :)

  VálaszTörlés