Ugrás a fő tartalomra

Vidéki stílus #3: vintage


     A vintage-be én csak úgy belefutottam. Amikor elkezdtem blogot írni, és ezáltal fokozottan figyelni az angolszász nyelvterület lakberendezési újdonságaira, feltűnt, hogy mennyire elterjedt a világnak azon a részén, és milyen überdivatos ma minden lakótér és tárgy, amit ezzel a jelzővel illethetünk: régi évjáratú.
     Míg a franciás shabby chicet légiesnek és gyönyörűnek találom, a vintage számomra inkább csak... érdekes. Nagymamás. Kimódolt. Játékos, persze. Ugyanakkor könnyen nehézkessé válik. Vintage stílusú szobák képeit nézegetve számtalanszor érezhetjük: "na, ez az a tapéta, amit húsz éve le kellett volna cserélni!" Kulináris hasonlattal élve: lehet, hogy közel ugyanazokból a hozzávalókból áll, de a boeuf bourguignon (burgundi marha) valahogy százszor elegánsabb, mint egy igazi, angol húsos pite. Vagy szebb a neve, mindegy. De szerintem a vintage a húsos pitéhez áll közelebb...

10+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a vintage (vintázs, vintidzs) stílusról:


1. A vintage maga a tiszta nosztalgia. Felidézi a gyermekkort. Kérdés, hogy kiét... a miénket? Egy angol kisfiúét? Az ilyen játékok között sosem élt nagypapáét? Nem árt az óvatosság, különben könnyen muzeális hatást kelthet a berendezés.
2. A régi, és nagyon fontos: eredeti mesekönyvek, bábok, mackók, babák, kisautók szinte kötelező elemei ennek az esztétizáló stílusirányzatnak. Vegyünk a házi kiállításhoz vitrint, hiszen a játékok ma már legtöbbször nem használati tárgyként funkcionálnak.
3. A vintage legtisztábban a '40-es-'50-es évek stílusára utal vissza, igen erőteljesen.


4. Foltból varrott (patchwork) és főleg horgolt takarók nélkül a vintage szobabelső nem az igazi.
5. A textilek és tapéták giccsesek tarkák, és virágmintáikkal idézik fel a régi kort.
6. A festett falak és a bútorok azonban egyszínűek: sajnos a '40-es-'50-es évek megszámlálhatatlanul sokféle pasztellszínében pompáznak (ez a "period colour" az angol nyelvű forrásokban).


7. A vintage olcsó, mert bolhapiacokról, alkudozással szerezzük be hozzá a filléres tárgyakat.
8. A vintage drága, mert nagyon trendi irányzat, és ettől a kellékei is státuszszimbólummá váltak. Vörösmarty tér, karácsonyi vásár, gyermekkorunk játékai stand, ahol egy vagyont lehetne otthagyni azokért a pléhjátékokért, amelyekkel anno játszottunk: megvan? 
9. A vintage exkluzív, mert egyedi. Egy bizonyos szint fölött, ahogy az öltözködésben, úgy a lakberendezésben sem azért választjuk a használtat, mert az olcsóbb. Itt ér össze Penelope Cruz Oscar-gálán viselt ruhája és a mondjuk, százezer forintos hintalovacska esete.
10. A vintage életérzésre és divathullámra olyan filmeket lehet alapozni, mint például a Julie és Julia.

+1. Ha bojtos fonalruhába öltöztetett teáskannát látsz, megnyugodhatsz: echte vintage stílusú helyen jársz...


cikkek: 
http://www.dekooder.hu/vintage-a-regisegek-diszkret-baja/
http://50sretrostyle.com/vintage-interior-design.html
http://ezinearticles.com/?Vintage-Home-Accessories---Why-the-Vintage-Look-is-So-Popular&id=4710587
http://www.independent.co.uk/life-style/fashion/features/a-retro-revolution-why-do-we-love-all-things-vintage-2061798.html
http://www.1st-option.com/img_popup.php?img=11&pages=stills_locations.html&pk=5285&cat=individual&cattitle=all
http://borsa.hu/20090202/5_felreismert_divatfogalom/ot_olyan_divatfogalom_amely_tisztazasra_szorul/
http://en.wikipedia.org/wiki/Vintage_clothing
http://www.vintagejunky.com/
http://www.interior-design-it-yourself.com/vintage-interior-design.html
http://www.secondhandrose.com/Megjegyzések

 1. Csenteri Gabriella2011. május 17. 9:20

  Részletekben jöhet, de összességében nem szeretném :-(

  VálaszTörlés
 2. Áhá, most már okosabb lettem. Igaz sosem érdekeltek a skatulyák, hogy mi hova is tartozik:))
  Részletek nekem is tetszenek, sőt a "filmes" képek abszolút.

  VálaszTörlés
 3. Én imádom a vintage-t. A blogod is csak megerősítés abban amit nap, mint nap csinálok-azaz gyűjtögetek és renoválok, picit magam képére formálom... és máris mai dolog lesz belőle vintage jegyekkel. Talán ez adja a báját és békebeli hangulatot árasztanak magukból.
  Igaz az is hogy szeretem az angolszász dolgokat de szerintem simán keverhető azért a magyar régiségekkel is. Ja és még valami: Nagyon jó a blogod:D

  VálaszTörlés
 4. Vintage rose! Kösz a dicséretet. Jó kis neved is mutatja a kedvenceid - és meg lehet tekinteni őket valahol (blogon pl.)?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…