Ugrás a fő tartalomra

Miért éppen a country?

Írom a blogbejegyzéseket több mint egy éve, gyűjtöm a saját és nem saját házriportokat, húsznál is több játékot rendeztünk mindenféle country ajándékokért, sokat beszélgetünk-vitatkozunk a Facebookon, ahol szépen gyarapszik a csapat létszáma, elkezdtem a különféle vidékies irányzatok feltérképezését... - mégis, a fő kérdést is fel kell tenni egyszer:
 
- Miért éppen a country stílus az a lakberendezésben, ami ennyire lelkesít bennünket?

- Miért van az, hogy a különféle magazinokban szinte csak a vidéki házakról szóló riportokat olvassuk igazán lelkesen?

- Miért akarunk nászútra Toszkánába, életünk nagy nyaralására Provence-ba utazni?

- Miért írom én éppen ezt a blogot egy budapesti lakásból? (Na jó, erre nem kell nagyon részletesen válaszolni. :-)

Nagyon-nagyon várom a ti válaszaitokat, és amíg megérkeznek, elkezdem a listát.


A fő okok szerintem:

1. Arra vágyunk, hogy a 21. század felfokozott élettempójából a nyugalomba térhessünk haza.
2. A vidékies hangulat nosztalgikusan jó érzéseket kelt bennünk, és az otthonossággal azonosítjuk.
3. Alapvetően szeretjük a romantikát, a country stílus pedig megengedi, hogy szabadjára engedjük romantikus énünket.
4. A műanyag és a sorozatgyártás korában felértékelődött a míves, régi és egyedi bútor, amelynek története van.

Kérlek benneteket, segítsetek folytatni a sort!



(forrás: 1., 2. és 3.)



Megjegyzések

  1. Nálam ezek a fő szempontok:
    1)country=vidék=nyugalom,tisztaság,egyszerüség,
    2)country..mert olyan konyhám lehet ahol szabadon lehet főzni,eredeti edényekben..stb..régi hagyományos ételeket,egészségeseket!
    3)mert a vidéki..az sokkal stilusosabb..mint egy diszes,drága giccs..mert a vidéki stilus..a saját egyszerüságében..NAGYSZERÜ..
    4)mert a vidék ..megengedi hogy szabályok nélkül,eredetien butorozzunk,praktikum szerint,mert vidéken csend van,és nyugalomés az ember nyugodtan élhet!természetközelben!
    59mert a lelkemnek is szebbek a vidéki házak,az anyagok természetessége...
    6)mert romantikus,mert álmodozni jó egy kandallónál,mert gyönyörüszép kertek vannak..
    7)mert inkább 100x egy kis vidéki ház..mint 1x egy fővárosi lakosztály!
    8)mert ....a country az egyetlen divat,stilus amiben eddig NEM CSALÓDTAM!
    9)mert....jó!ez a legjobb.!
    10)mert IMÁDOM!!!!..és kész....!

    VálaszTörlés
  2. Marta,
    ez zseniális!! Köszönöm, és ha megengeded, terjeszteni is fogom!

    VálaszTörlés
  3. A sajat videki haza(i)mat azert is vettuk, hogy renovalni tudjuk. Szerintem tul sok videki epuletet hagynak emberek osszedolni. Vagy penzhiany, vagy egyeb okok miatt. Az en kis falumban is volt egy csodas paraszt barokk haz. Olyan csodas, hogy a Nograd megyerol szolo lexikonban az volt az egyetlen kep amit az en falumrol beleraktak. Az egyik oreg meghalt a masik otthonba kerult. A haz elkezdett tonkremenni, mert az orokosok ki nem jottek, nem hasznaltak - bezartak aztan vege. Kerdeztem, hogy miert nem adjak el, hatha valakinek lenne kedve felujitani? Oh, azt nem lehet, hat mit szolna a mama?!! Hat, a joeg tudja, hogy a mama igazan orult-e annak, hogy hagytak osszedolni. Meg szerencse, hogy volt egy vandor festo aki csodas kepet festett rola ugy 6-7 eve, amikor meg allt, bar mar nagyon rossz allapotban volt. Sikerult megvennem es igy en orokre fogom tudni nezegetni.

    Az osszes tobbi okkal, amit irtatok egyetertek, de azt a csodas elmenyt amiben reszunk volt, amig 8 nyaron + ket teljes even keresztul renovaltunk harom epuletet, semmiert oda nem adtam volna. Belulrol olyan "fusion" stilusu, kicsit rusztikus, kicsit nem, de kivulrol echte paloc paraszthaz mind a harom. Nekem ez adott es meg mindig ad sok-sok oromot.

    VálaszTörlés
  4. emiGrants,
    már azt öröm olvasni, ahogyan leírtad mindezt - hát még benne lenni milyen lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Uh emiGrants, ez szuper... van kép róla ahogy felpofoztátok? 8Judit, egy újabb interjú/riport hmm? :P)
    Én nem is tudom, talán hogy a régi sokszor = történet. Mert emberközelibb. Mert én ilyen régimódi nő vagyok (még a korom ellenére is :P), hogy szeretem az igazi háziasszonyt megtestesíteni (azért széles csípőt nem növesztek) aki összetartja a családot, terelgeti a gyerkőcöket, sokat tesz-vesz a konyhában. Persze ezt egy bp-i lakásban is lehet, csak a vidéki életről nekem az a régi élet jut eszembe, amikor még nem voltak bp-i lakások...

    VálaszTörlés
  6. Esztétikai élmény nekem és feltölt teljesen!
    emiGrants nem lehet valahol képeket nézni a házakról, amikről írsz?

    VálaszTörlés
  7. Fanni, Judit: Türelem rózsát terem!

    VálaszTörlés
  8. Mert falun nőttem fel.
    Mert természetes anyagokat használ.
    Mert már a képek nézegetése közben is érzem a virágok,a széna a csend a harangszó illatait hangjait,amit egy nyári vasárnap dél jelent falun.Ha értitek mit akartam ebben a mondatban leírni.
    mert tetszenek a színei.
    Mert jó egy lila akác alatt a hintaágyban heverészni és hallgatni a természet hangjait.
    És mert imádo ezt a blogot,nemrég találtam ide.
    Körtvélyessy Andrea
    Körtvélyessy Andrea

    VálaszTörlés
  9. Mert egy saját házikó volt az álmom a nehéz időkben. Gondolatban újítgattam, festetegettem, berendeztem. Éjszakánként kertészkedtem, így nem sírdogáltam a sötétben... A város közepén, a szép lakásban ülve téglahordásra és kedves emberekre gondoltam a sok bezárt és ezért egymást figyelő, piszkáló kínzó szomszéd között. Most megvalósult az álmunk. A szép lakásban ezentúl más ül a város tetetjén (egy percig sem hiányzott!!!) Mi pedig rátaláltunk a kicsi, elhanyagolt házra, amire csodák-csodája, pont ráillik minden elképzelésünk. Iciri-piciri házikó, kicsike kerttel. És most építgetjük a saját világunkat a saját álmainkból, a vidéki város szélén. Rigónk például már van :)

    VálaszTörlés
  10. Pirított Cukorkák: ez A Megvalósult Álomnak hangzik... és nagyon kedves, ahogy leírtad!

    VálaszTörlés
  11. Azért mert sok mindent megőriz abból ami nekem fontos.
    Mert egymás mellett áll az előszobánkban a férjem dédapjának komódja és az én nagyanyámnak ruhásszekrénye.
    Találkozik a jelen és múlt, és tovább viszünk valamit.
    Jó példa a jövő nemzedéknek, talán ők is megőriznek valamit a jelenből.
    Tányérok, poharak amikből több nemzedék evett az ünnep napokon.
    Egyszerűen több annál mint amit megvehetsz, te vagy magad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsu: mindegyik mondatod szép, az utolsó pedig különösen a lényegre tapint! Köszönöm.

      Törlés
  12. Mert a postáskisasszonyok azt mondták, szóljak, ha bármire szükségem van...
    Mert a konyhaablakon kikukucskálva két utcával odább látom, hogy lovak nyargalásznak a kertben...
    Mert az is köszön akit nem ismerek...
    Mert úgy bringázunk az oviba, hogy közben megnézzük a bocikat...
    Mert a gyerekeim koszos kis "utcagyerekek" egész nyáron...
    Mert be lehet rohanni sáros lábbal ...
    És mindehhez nem illik a minimál!!! .-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Regénybe illő - vidéki házriport

Learning to let go ... (zene bekapcs.) Nagyon régóta várok arra, hogy bemutathassam ezt a házat. Gyerekkoromban egyszer jártam benne (akkoriban lakatlan volt), és máig emlékszem a színes üveggel kirakott padlásablakra. Már akkor, öt-hatévesen arról álmodoztam, hogy hasonló otthonom lesz egyszer. A ház másé lett, a lehető legértőbb kezekbe került, én felnőttem, az álmaim egy részét feladtam, és visszatértem. A visszatérés azért nem ment egykönnyen. A tulajdonosok ugyanis először vonakodtak - nem beengedni , kiváló vendéglátók és nagyszerű emberek, hanem: megjelenni . A házat megjeleníteni. A magazinoknak eddig sikerrel ellenálltak, Kos-természetemmel mégis rávettem őket, hogy a publikum elé tárják az otthonukat. Egy blogon. A látogatás után több hónapig a gépemben pihentek a fotók - féltve őriztem őket, és próbáltam más fórumra ajánlani a képriportot. A körülmények nem engedték, hogy máshol jelenjen meg. Nagyon boldog vagyok, hogy végül a saját blogomon lett a helye. Fr

Teázós

Totálisan összefüggéstelen lesz, amit ma írok; vegyük úgy, hogy az esőt nézve virtuálisan együtt iszunk valamilyen finom teát ( te-ázás, hahaha ), és van nálam tíz noteszlap mindenféle témában. Tegnap elkezdett poszt. 1. Aki szokott a Rossmann-tól rendelni, és szereti a szakácskönyveket, annak szerintem érdemes most élnie azzal az akcióval, amelyikben bio élelmiszerek mellé Stahl Judit-szakácskönyvet adnak ajándékba. Nem tudom, miért van így, mert a stílusa néhol elképesztően modoros, mégis ő tudja azt, amitől kb. önálló olvasmány lesz a receptgyűjtemény, de mint receptgyűjtemény önmagában is vérprofi. Továbbajándékozni szintén jó. 2. Azt hiszem, el kell fogadnom, hogy az érvényesülés és kapcsolatépítés címén végzett tevékenységek 9/10-e nekem nem megy -- és nem is tartom őket ízlésesnek (biztosan azért, mert kompenzálok). Magamat pedig gyakran tartom bénának, amiért nem építek és nem érvényesülök. Ami még rettenetesen irritál, az a  "ki kinek a kije"  nevű társadalmi társ

Lomtalanítás 2020

Megint visszafelé haladok az időben: ez a szuper gyűjtésünk még akkor történt, amikor nem világméretű járványról volt szó. Az egyik utolsó gondtalan esténk volt, mondhatni. A kerületünkben minden évben figyelem az évente egyszer legálisan utcára hordott tárgyakat (bútormániásként nem bírok nem odanézni), de egyrészt nekem is volt egy minimalista fordulatom, és óvatosabb lettem az esztelen halmozással kapcsolatban, másrészt emlékeim szerint az elmúlt pár évben az egyre erősödő tendencia az volt, hogy napokkal előbb megjelentek a lomisok, krétával felrajzolták a felségterületüket, a lomtalanítás napján pedig kiváló érzékkel, hangos perpatvarok közepette lefoglalták a legmenőbb cuccokat, majd azokat tőlük lehetett megvásárolni .    A gyerekeknek gyártottam is elméleteket arról, hogy végtére is társadalmilag - vagy mit tudom én, milyen szempontból - jól van ez így, hadd éljenek meg belőle, ez nekik így is egy _megalázó, durva_, sokat utazós, hosszú, munkás nap, a mi lakásunk p