Ugrás a fő tartalomra

Magazinmánia I.: Habitania

avagy, összspanyol körkép 2011. nyarán.

Lakberendezési magazint olvasgatni a magamfajta házmániákus számára a világ egyik legjobb dolga. Barátnőm, Á., aki legújabb játékunk egyik szponzora, és aki több éve Palma de Mallorca kicsit sem csúnya házai és tájai közt él, pontosan tudja ezt. Nagyon boldog voltam, amikor a múlt héten meglepett az Habitania aktuális számával!


Úgy látom, hogy jelenleg ez az egyik legjobb spanyol nyelvű lakberendezési magazin - a vidékies stílus rajongói számára feltétlenül. Ha ilyen színvonalú lapok uralnák a magyar piacot... ejh, de ne keseregjünk, hanem nézzük, mitől jó a jó.

1. Attól, hogy tartalmas. Persze, bevezetőjében közhelyeket ír a szerkesztő (végre van idő lazulni és kikapcsolni - milyen szép spanyolul, hogyaszongya, "tiempo de relajarse y desconectar"), de fel is hívja figyelmünket, hogy nosza, menjünk uszadékfákat gyűjteni, mert szép emlékek és egyedi lakásdíszekké is válhatnak. Ezzel előreutal a képes összeállításra, amely engem is meggyőz: a bois flotté állati menő.


2. A "sabor marinero" szekció az ilyentájt kötelező tengerészstílusú cuccokat vonultatja föl. Pofonegyszerű, de nagyon szeretnék ilyet: fém evőeszköz, amelynek nyelébe halformát gravíroztak. Kopottas fa komód, amelynek fogantyúi hal alakúak.

3. Menjünk tovább. Újabb összeállítás. Színes kerti bútorok, amelyekbe belemart az idő. Fotóművészt megszégyenítő fényképek.
 

4. Medence partján terített asztal. Türkiz, almazöld, rattan.


5. Mikonoszi neoprimitív villa, amely a címlapfotót is biztosította. Fehér, fehér, fehér. Némi bézzsel.6. Karib-szigeteki álomnyaraló. Skandináv jellegű bútorok, egzotikus csavar a berendezésben. Szalmakalap-gyűjtemény a falon.

7. Mallorcai "inspiración rural" - fügével, betonba ágyazott kavicspadlóval.

8. Ibiza: etno beütésű apartman.

9. Olaszországi barlangszálló. Lélegzetvisszafojtva nézed az ősi falak és a Philippe Starck-csaptelepek együttélését.


10. 80 négyzetméteres tetőtéri lakás Barcelonában, tuti terasszal.

11. Ötletbörze. 12. Üzletajánló. 13. Receptek. 14. Kultúrprogramok. 15. Lelőhelyek listája, boltok címe.

Ennyi kell egy jó laphoz. Ez mind.
Megjegyzések

  1. Nekem a férjem ma az Art&Décoration július-augusztus számával állított be - (virág helyett?), hát az is fantasztikus. Francia nyelvű, de számomra kellemes meglepetésként a lakásleírások németül is benne vannak. Bea

    VálaszTörlés
  2. Bea! Épp egy régi Art&Décoration-számot nézegettem a hétvégén, és én is megállapítottam, hogy EZ IGEN!!! Nagyon rendes a férjed, szerintem is felér egy csokor virággal..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…