Ugrás a fő tartalomra

Magazinmánia I.: Habitania

avagy, összspanyol körkép 2011. nyarán.

Lakberendezési magazint olvasgatni a magamfajta házmániákus számára a világ egyik legjobb dolga. Barátnőm, Á., aki legújabb játékunk egyik szponzora, és aki több éve Palma de Mallorca kicsit sem csúnya házai és tájai közt él, pontosan tudja ezt. Nagyon boldog voltam, amikor a múlt héten meglepett az Habitania aktuális számával!


Úgy látom, hogy jelenleg ez az egyik legjobb spanyol nyelvű lakberendezési magazin - a vidékies stílus rajongói számára feltétlenül. Ha ilyen színvonalú lapok uralnák a magyar piacot... ejh, de ne keseregjünk, hanem nézzük, mitől jó a jó.

1. Attól, hogy tartalmas. Persze, bevezetőjében közhelyeket ír a szerkesztő (végre van idő lazulni és kikapcsolni - milyen szép spanyolul, hogyaszongya, "tiempo de relajarse y desconectar"), de fel is hívja figyelmünket, hogy nosza, menjünk uszadékfákat gyűjteni, mert szép emlékek és egyedi lakásdíszekké is válhatnak. Ezzel előreutal a képes összeállításra, amely engem is meggyőz: a bois flotté állati menő.


2. A "sabor marinero" szekció az ilyentájt kötelező tengerészstílusú cuccokat vonultatja föl. Pofonegyszerű, de nagyon szeretnék ilyet: fém evőeszköz, amelynek nyelébe halformát gravíroztak. Kopottas fa komód, amelynek fogantyúi hal alakúak.

3. Menjünk tovább. Újabb összeállítás. Színes kerti bútorok, amelyekbe belemart az idő. Fotóművészt megszégyenítő fényképek.
 

4. Medence partján terített asztal. Türkiz, almazöld, rattan.


5. Mikonoszi neoprimitív villa, amely a címlapfotót is biztosította. Fehér, fehér, fehér. Némi bézzsel.6. Karib-szigeteki álomnyaraló. Skandináv jellegű bútorok, egzotikus csavar a berendezésben. Szalmakalap-gyűjtemény a falon.

7. Mallorcai "inspiración rural" - fügével, betonba ágyazott kavicspadlóval.

8. Ibiza: etno beütésű apartman.

9. Olaszországi barlangszálló. Lélegzetvisszafojtva nézed az ősi falak és a Philippe Starck-csaptelepek együttélését.


10. 80 négyzetméteres tetőtéri lakás Barcelonában, tuti terasszal.

11. Ötletbörze. 12. Üzletajánló. 13. Receptek. 14. Kultúrprogramok. 15. Lelőhelyek listája, boltok címe.

Ennyi kell egy jó laphoz. Ez mind.
Megjegyzések

  1. Nekem a férjem ma az Art&Décoration július-augusztus számával állított be - (virág helyett?), hát az is fantasztikus. Francia nyelvű, de számomra kellemes meglepetésként a lakásleírások németül is benne vannak. Bea

    VálaszTörlés
  2. Bea! Épp egy régi Art&Décoration-számot nézegettem a hétvégén, és én is megállapítottam, hogy EZ IGEN!!! Nagyon rendes a férjed, szerintem is felér egy csokor virággal..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Új ház - új élet!

Pontosabban: régi ház, új élet...


Több mint két évvel ezelőtt írtam utoljára, mert a blogírás mellett/helyett annyi örömöt találtam a családi életben és mindenféle másban, hogy úgy éreztem, nehezen fogom csak tudni folytatni - ráadásul, ha az írás nem munka, hanem kedvenc időtöltés, akkor érezzem is úgy, gondoltam.
Tudtam, hogy bezárni viszont nem fogom a videkistilus.blogspot.hu-t.
Éreztem, hogy a folytatásához kell az újabb muníció. És meg is találtam.
Új házunk van.Egy nagyon régi, összetetten problémás, és máris eléggé szeretni való darab. Sok munka jár vele, és még nem vagyunk biztosak abban, hogy bírni is fogjuk.Lesz miről írni - gépelem, és közben újra érzem az izgatottságot, a motivációt meg a várakozást.
Természetesen nem azért vesszük meg a házat, hogy legyen tárgyam a blogra, ha-ha, de már a megvételéről is van mit mesélnem... 


Mit szóltok hozzá?
Hogyan vegyünk házat? - 10 + 1 tipp

Disclaimer: ez az én szubjektív listám. A legutóbbi bejegyzésben leírtam, hogy milyen szűk keretek között mozoghattunk, amikor házat kerestünk, és úgy érzem, hatalmas szerencse, hogy magunktól, ingatlanos szakember bevonása nélkül egyáltalán sikerült. Most azokat a tapasztalataimat gyűjtöttem össze, amelyek kellettek ahhoz, hogy ilyen... szerencsések legyünk. :-)


1. Tartsd észben: Location. Elhelyezkedés. 
A mi esetünkben konkrétan négy megye jöhetett szóba, és a mai napig úgy gondolom, hogy - az ár mellett - ez a legfontosabb és legjobb szűrő. A többi szép ház sajnos nem számít. Amikor keresés közben szembejönnek, olybá tekintjük őket, mintha nem lehetne rájuk kattintani a térképen.
2. Feküdj rá a keresésre! 
Állítsd be az ingatlanfigyelőt a rád vonatkozó paraméterekkel, de ne várd, hogy biztosan az e-mail fiókodba fog érkezni az igazi, és csak rá kell bökni. Tapasztalatom szerint nem lehet megúszni az órákig tartó, ínhüvelygyulladást okozó online keresést.
3. Ne csak az ingatlan.com-ot…