Ugrás a fő tartalomra

Dala lovacska régen és most - II. rész

      A Country Komfort második játékában nemcsak vásárlási utalványt, hanem egy helyes falovat is lehet nyerni a Leonardo Dome üzlet jóvoltából. Úgy emlékszem, a piros-fehér színű szépséget utalásnak még nem neveztem. Pedig az; ő egy kulturális utalás. Ahogy tegnap láthattuk, a hagyományos svéd Dala ló modern változata. Említettem, ugye, hogy magamnak is vettem egyet belőle...? Dala Ajándék és Saját Dala most éppen szemben állnak egymással a dohányzóasztalon, és irtó jól néznek ki... Most már biztos: a Dala egy életérzés.

       A svédek ma is előszeretettel díszítik otthonaikat Dala lovakkal. Külön hagyománya van a Dala lovas üdvözlő feliratoknak, névtábláknak.       Amellett, hogy a Dala-vásárlók és -gyűjtők a világhálón igen borsos árat hajlandóak kiperkálni egy-egy eredeti darabért, virágzik a modern folklór. Azaz: bárhol és bármilyen formában felhasználható a Dala-ló mint díszítőelem - az IKEÁ-tól az etsy-ig, az üdvözlőlaptól a pólóig, a sütőformától a csomagolópapírig. Neked melyik tetszik?

hímzett Dala
találkozás, méretarányok
 
Barbie Dala
jogász Dala
retro Dala


creators inn Dala
country Dala

keresztöltéses Vintage Dala

pecsét Dala
öko Dala
hackelt, dekupázsolt IKEA-Dala

patchwork Dala
(források:
http://www.skagenhus.com/store/index.php?main_page=index&cPath=40
http://www.svenskhyllningsfest.org/dala_horse.htm
http://www.blogcatalog.com/blogs/lova-revolutionary-vintage-handmade-art
http://www.emblibrary.com/el/new.aspx?date=071107 
http://www.flickr.com/photos/diffuse/4015152909/
http://www.flickr.com/photos/alline_luz/1525925250/
http://ninainvorm.punt.nl/?id=479800&r=1
http://www.huset-shop.com/handmade-dala-horse-keyring-p-1073.html
http://www.moxiefabworld.com/2009/11/christmas-in-old-country-challenge.html
http://www.flickr.com/photos/34286523@N06/3280842813/
http://thebutterflyjungle.blogspot.com/2010/06/dala-horse-ikea-hack.html
http://www.creatorsinn.com/index.php/2009/08/creators-inn-by-elvine-stockholm-now-open/
http://allsorts.typepad.com/allsorts/2010/05/hello-dala-more-bunting-to-sew-.html)
Megjegyzések

  1. Nagyon szeretnék Dala lovacskákat!!! aki tudja, hol lehet rátalálni, írjon nekem, legyen szíves!
    nagy.nikolett@mailbox.hu Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…