Ugrás a fő tartalomra

Dala lovacska régen és most - II. rész

      A Country Komfort második játékában nemcsak vásárlási utalványt, hanem egy helyes falovat is lehet nyerni a Leonardo Dome üzlet jóvoltából. Úgy emlékszem, a piros-fehér színű szépséget utalásnak még nem neveztem. Pedig az; ő egy kulturális utalás. Ahogy tegnap láthattuk, a hagyományos svéd Dala ló modern változata. Említettem, ugye, hogy magamnak is vettem egyet belőle...? Dala Ajándék és Saját Dala most éppen szemben állnak egymással a dohányzóasztalon, és irtó jól néznek ki... Most már biztos: a Dala egy életérzés.

       A svédek ma is előszeretettel díszítik otthonaikat Dala lovakkal. Külön hagyománya van a Dala lovas üdvözlő feliratoknak, névtábláknak.       Amellett, hogy a Dala-vásárlók és -gyűjtők a világhálón igen borsos árat hajlandóak kiperkálni egy-egy eredeti darabért, virágzik a modern folklór. Azaz: bárhol és bármilyen formában felhasználható a Dala-ló mint díszítőelem - az IKEÁ-tól az etsy-ig, az üdvözlőlaptól a pólóig, a sütőformától a csomagolópapírig. Neked melyik tetszik?

hímzett Dala
találkozás, méretarányok
 
Barbie Dala
jogász Dala
retro Dala


creators inn Dala
country Dala

keresztöltéses Vintage Dala

pecsét Dala
öko Dala
hackelt, dekupázsolt IKEA-Dala

patchwork Dala
(források:
http://www.skagenhus.com/store/index.php?main_page=index&cPath=40
http://www.svenskhyllningsfest.org/dala_horse.htm
http://www.blogcatalog.com/blogs/lova-revolutionary-vintage-handmade-art
http://www.emblibrary.com/el/new.aspx?date=071107 
http://www.flickr.com/photos/diffuse/4015152909/
http://www.flickr.com/photos/alline_luz/1525925250/
http://ninainvorm.punt.nl/?id=479800&r=1
http://www.huset-shop.com/handmade-dala-horse-keyring-p-1073.html
http://www.moxiefabworld.com/2009/11/christmas-in-old-country-challenge.html
http://www.flickr.com/photos/34286523@N06/3280842813/
http://thebutterflyjungle.blogspot.com/2010/06/dala-horse-ikea-hack.html
http://www.creatorsinn.com/index.php/2009/08/creators-inn-by-elvine-stockholm-now-open/
http://allsorts.typepad.com/allsorts/2010/05/hello-dala-more-bunting-to-sew-.html)
Megjegyzések

  1. Nagyon szeretnék Dala lovacskákat!!! aki tudja, hol lehet rátalálni, írjon nekem, legyen szíves!
    nagy.nikolett@mailbox.hu Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…