Ugrás a fő tartalomra

Dala lovacska régen és most - II. rész

      A Country Komfort második játékában nemcsak vásárlási utalványt, hanem egy helyes falovat is lehet nyerni a Leonardo Dome üzlet jóvoltából. Úgy emlékszem, a piros-fehér színű szépséget utalásnak még nem neveztem. Pedig az; ő egy kulturális utalás. Ahogy tegnap láthattuk, a hagyományos svéd Dala ló modern változata. Említettem, ugye, hogy magamnak is vettem egyet belőle...? Dala Ajándék és Saját Dala most éppen szemben állnak egymással a dohányzóasztalon, és irtó jól néznek ki... Most már biztos: a Dala egy életérzés.

       A svédek ma is előszeretettel díszítik otthonaikat Dala lovakkal. Külön hagyománya van a Dala lovas üdvözlő feliratoknak, névtábláknak.       Amellett, hogy a Dala-vásárlók és -gyűjtők a világhálón igen borsos árat hajlandóak kiperkálni egy-egy eredeti darabért, virágzik a modern folklór. Azaz: bárhol és bármilyen formában felhasználható a Dala-ló mint díszítőelem - az IKEÁ-tól az etsy-ig, az üdvözlőlaptól a pólóig, a sütőformától a csomagolópapírig. Neked melyik tetszik?

hímzett Dala
találkozás, méretarányok
 
Barbie Dala
jogász Dala
retro Dala


creators inn Dala
country Dala

keresztöltéses Vintage Dala

pecsét Dala
öko Dala
hackelt, dekupázsolt IKEA-Dala

patchwork Dala
(források:
http://www.skagenhus.com/store/index.php?main_page=index&cPath=40
http://www.svenskhyllningsfest.org/dala_horse.htm
http://www.blogcatalog.com/blogs/lova-revolutionary-vintage-handmade-art
http://www.emblibrary.com/el/new.aspx?date=071107 
http://www.flickr.com/photos/diffuse/4015152909/
http://www.flickr.com/photos/alline_luz/1525925250/
http://ninainvorm.punt.nl/?id=479800&r=1
http://www.huset-shop.com/handmade-dala-horse-keyring-p-1073.html
http://www.moxiefabworld.com/2009/11/christmas-in-old-country-challenge.html
http://www.flickr.com/photos/34286523@N06/3280842813/
http://thebutterflyjungle.blogspot.com/2010/06/dala-horse-ikea-hack.html
http://www.creatorsinn.com/index.php/2009/08/creators-inn-by-elvine-stockholm-now-open/
http://allsorts.typepad.com/allsorts/2010/05/hello-dala-more-bunting-to-sew-.html)
Megjegyzések

  1. Nagyon szeretnék Dala lovacskákat!!! aki tudja, hol lehet rátalálni, írjon nekem, legyen szíves!
    nagy.nikolett@mailbox.hu Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Idill (pásztori téma)

Tapasztalatom szerint az idillt nem elég csak várni. Keményen meg kell dolgozni érte, és nagyvonalúság, bizonyos, magunkban olykor nehezen fellelhető lazaság, sőt: elvonatkoztatás nélkül egyszerűen nem jön létre.

Itt van például a kiskapun látható bukolikus koszorú fonása, ami most szép emlék, pedig a készítés közben adódott mindenféle nehézség, figyelemelterelő butaság, és így nem volt igazán élvezetes (mondjuk, én csak fotóztam, anyukámé az érdem).
Számomra szülőként az az egyik legnehezebb dolog, hogy nagyon ritkán vagyok nem szolgálatban. Szolgálat alatt értem a "hol van a...?" kérdésekre adandó válaszokat, amik nem várhatnak, a zsebkendőfelelős és ruhafelszedegető pozíciót meg még sok mindent.
Azt, hogy nem lehet csak úgy sétálni egyet, mert állandóan megoldandó problémák jönnek sorozatban. 
Tudom, hogy nem nekem kell mindent kontrollálni. Tisztában vagyok azzal, hogy önbizalmat ad a gyerekeknek, ha hagyjuk őket, hogy szépen menedzseljék a saját ügyeiket. Mindez azonban…

A gazdagságról (még egyszer)

Ma reggel olvastam egy banálisnak tűnő kérdést az üzenőfalamon: melyik az a hely, amelyik igazán boldoggá tesz? Banalitás ide vagy oda, én azért megválaszoltam magamban. Nincs kétség: ha becsukom a szemem, és elképzelem ezt a helyet, egy konkrét földrajzi pont ugrik be. A ház.


My happy place.

Nem a lakásunk, nem a kedvenc nyaralóhelyeim, nem a legszebb városok, ahol jártam, hanem egy kis faluban egy lassan kilencvenkét éves ház, amely ún. "duplatelken" helyezkedik el, a kert aljában egy kis erdővel és szántófölddel.

Ilyen értelemben igazán jómódúak vagyunk; hiába lepukkant és hozzá sem tudtunk nyúlni lassan két éven át, ott van nekünk. Tudunk róla álmodozni, idén pedig a húrok közé csapunk; megérte kivárni.

Készülnek az újabb építkezős bejegyzések, csak kicsit elfáradtam a családtagok egymás utáni betegségei és hiányzásai, illetve a temérdek intéznivaló miatt; mindjárt újra felveszem a fonalat. Haladok a renddel is, de az is újabb feladat; ha magamnak adtam, akkor is.

Így té…