Ugrás a fő tartalomra

Dala lovacska régen és most - II. rész

      A Country Komfort második játékában nemcsak vásárlási utalványt, hanem egy helyes falovat is lehet nyerni a Leonardo Dome üzlet jóvoltából. Úgy emlékszem, a piros-fehér színű szépséget utalásnak még nem neveztem. Pedig az; ő egy kulturális utalás. Ahogy tegnap láthattuk, a hagyományos svéd Dala ló modern változata. Említettem, ugye, hogy magamnak is vettem egyet belőle...? Dala Ajándék és Saját Dala most éppen szemben állnak egymással a dohányzóasztalon, és irtó jól néznek ki... Most már biztos: a Dala egy életérzés.

       A svédek ma is előszeretettel díszítik otthonaikat Dala lovakkal. Külön hagyománya van a Dala lovas üdvözlő feliratoknak, névtábláknak.       Amellett, hogy a Dala-vásárlók és -gyűjtők a világhálón igen borsos árat hajlandóak kiperkálni egy-egy eredeti darabért, virágzik a modern folklór. Azaz: bárhol és bármilyen formában felhasználható a Dala-ló mint díszítőelem - az IKEÁ-tól az etsy-ig, az üdvözlőlaptól a pólóig, a sütőformától a csomagolópapírig. Neked melyik tetszik?

hímzett Dala
találkozás, méretarányok
 
Barbie Dala
jogász Dala
retro Dala


creators inn Dala
country Dala

keresztöltéses Vintage Dala

pecsét Dala
öko Dala
hackelt, dekupázsolt IKEA-Dala

patchwork Dala
(források:
http://www.skagenhus.com/store/index.php?main_page=index&cPath=40
http://www.svenskhyllningsfest.org/dala_horse.htm
http://www.blogcatalog.com/blogs/lova-revolutionary-vintage-handmade-art
http://www.emblibrary.com/el/new.aspx?date=071107 
http://www.flickr.com/photos/diffuse/4015152909/
http://www.flickr.com/photos/alline_luz/1525925250/
http://ninainvorm.punt.nl/?id=479800&r=1
http://www.huset-shop.com/handmade-dala-horse-keyring-p-1073.html
http://www.moxiefabworld.com/2009/11/christmas-in-old-country-challenge.html
http://www.flickr.com/photos/34286523@N06/3280842813/
http://thebutterflyjungle.blogspot.com/2010/06/dala-horse-ikea-hack.html
http://www.creatorsinn.com/index.php/2009/08/creators-inn-by-elvine-stockholm-now-open/
http://allsorts.typepad.com/allsorts/2010/05/hello-dala-more-bunting-to-sew-.html)

Megjegyzések

  1. Nagyon szeretnék Dala lovacskákat!!! aki tudja, hol lehet rátalálni, írjon nekem, legyen szíves!
    nagy.nikolett@mailbox.hu Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Új ház - új élet!

Pontosabban: régi ház, új élet...


Több mint két évvel ezelőtt írtam utoljára, mert a blogírás mellett/helyett annyi örömöt találtam a családi életben és mindenféle másban, hogy úgy éreztem, nehezen fogom csak tudni folytatni - ráadásul, ha az írás nem munka, hanem kedvenc időtöltés, akkor érezzem is úgy, gondoltam.
Tudtam, hogy bezárni viszont nem fogom a videkistilus.blogspot.hu-t.
Éreztem, hogy a folytatásához kell az újabb muníció. És meg is találtam.
Új házunk van.Egy nagyon régi, összetetten problémás, és máris eléggé szeretni való darab. Sok munka jár vele, és még nem vagyunk biztosak abban, hogy bírni is fogjuk.Lesz miről írni - gépelem, és közben újra érzem az izgatottságot, a motivációt meg a várakozást.
Természetesen nem azért vesszük meg a házat, hogy legyen tárgyam a blogra, ha-ha, de már a megvételéről is van mit mesélnem... 


Mit szóltok hozzá?
Hogyan vegyünk házat? - 10 + 1 tipp

Disclaimer: ez az én szubjektív listám. A legutóbbi bejegyzésben leírtam, hogy milyen szűk keretek között mozoghattunk, amikor házat kerestünk, és úgy érzem, hatalmas szerencse, hogy magunktól, ingatlanos szakember bevonása nélkül egyáltalán sikerült. Most azokat a tapasztalataimat gyűjtöttem össze, amelyek kellettek ahhoz, hogy ilyen... szerencsések legyünk. :-)


1. Tartsd észben: Location. Elhelyezkedés. 
A mi esetünkben konkrétan négy megye jöhetett szóba, és a mai napig úgy gondolom, hogy - az ár mellett - ez a legfontosabb és legjobb szűrő. A többi szép ház sajnos nem számít. Amikor keresés közben szembejönnek, olybá tekintjük őket, mintha nem lehetne rájuk kattintani a térképen.
2. Feküdj rá a keresésre! 
Állítsd be az ingatlanfigyelőt a rád vonatkozó paraméterekkel, de ne várd, hogy biztosan az e-mail fiókodba fog érkezni az igazi, és csak rá kell bökni. Tapasztalatom szerint nem lehet megúszni az órákig tartó, ínhüvelygyulladást okozó online keresést.
3. Ne csak az ingatlan.com-ot…