Ugrás a fő tartalomra

Dala lovacska régen és most - I. rész

      Ugorjunk csak vissza pár napot az időben! Amikor a Leonardo Dome üzletében jártam, a tulajdonosokkal megbeszéltük, hogy Dala lovat mindenképpen szeretném odaajándékozni egy szerencsés Country Komfort-olvasónak. Arról nem meséltem, hogy magamnak is vettem egyet... már nagyon régen vágytam rá! Helyes kis jószág, és komoly hagyománya van.


Kis folklór-zanza következik.


         A Dala ló (svédül: Dalahäst, angolul: Dalecarlian horse) mára az egyik legkelendőbb svéd exportcikk, mintegy Svédország szimbóluma a nagyvilágban. Nevét Dalarna - egyébként nagyrészt bányászatáról híres - tartományáról kapta. Jellegzetességei közé tartozik a (kurbit-technikával díszített) nyereg, amely dísztök-indát imitál, ezáltal a bibliai Jónás történetét idézi fel.


        A hagyomány szerint a Dala lovakat a hosszú téli estéken faragták az öregek, hogy a gyerekek tudjanak mivel játszani.


         Az 1800-as évektől kezdve négy kedvesen karakterisztikus nevű falu járt élen a lovak készítésében: Bergkarlås, Risa, Vattnäs és Nusnäs - utóbbi ma is a Dala-gyártás központja. A Grannas A. Olssons Hemslöjd AB-t 1922-ben alapították, és máig Dala-lovak gyártásával foglalkozik.


        Az egyes falvak Dala lovainak különböző díszítő motívumai, sajátos ismertetőjegyei vannak. Ezeket az alábbi ábrákon szemléltetjük vázlatosan. :o

 
      
       Néhány régi Dala lovat a szerencsés tulajdonosok megőriztek az utókornak. Kopott gyönyörűségek, több szavam nincs. 
(Folyt. köv.: modern változatok)

Források:
http://cae2k.com/photos-de-high-scool-musical-0/dala-horse.html
http://www.designbutorok.hu/dala-a-lo/
http://www.dalahorse.info/index.php/Huvudsida
http://www.dalahorse.com/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Új ház - új élet!

Pontosabban: régi ház, új élet...


Több mint két évvel ezelőtt írtam utoljára, mert a blogírás mellett/helyett annyi örömöt találtam a családi életben és mindenféle másban, hogy úgy éreztem, nehezen fogom csak tudni folytatni - ráadásul, ha az írás nem munka, hanem kedvenc időtöltés, akkor érezzem is úgy, gondoltam.
Tudtam, hogy bezárni viszont nem fogom a videkistilus.blogspot.hu-t.
Éreztem, hogy a folytatásához kell az újabb muníció. És meg is találtam.
Új házunk van.Egy nagyon régi, összetetten problémás, és máris eléggé szeretni való darab. Sok munka jár vele, és még nem vagyunk biztosak abban, hogy bírni is fogjuk.Lesz miről írni - gépelem, és közben újra érzem az izgatottságot, a motivációt meg a várakozást.
Természetesen nem azért vesszük meg a házat, hogy legyen tárgyam a blogra, ha-ha, de már a megvételéről is van mit mesélnem... 


Mit szóltok hozzá?
Hogyan vegyünk házat? - 10 + 1 tipp

Disclaimer: ez az én szubjektív listám. A legutóbbi bejegyzésben leírtam, hogy milyen szűk keretek között mozoghattunk, amikor házat kerestünk, és úgy érzem, hatalmas szerencse, hogy magunktól, ingatlanos szakember bevonása nélkül egyáltalán sikerült. Most azokat a tapasztalataimat gyűjtöttem össze, amelyek kellettek ahhoz, hogy ilyen... szerencsések legyünk. :-)


1. Tartsd észben: Location. Elhelyezkedés. 
A mi esetünkben konkrétan négy megye jöhetett szóba, és a mai napig úgy gondolom, hogy - az ár mellett - ez a legfontosabb és legjobb szűrő. A többi szép ház sajnos nem számít. Amikor keresés közben szembejönnek, olybá tekintjük őket, mintha nem lehetne rájuk kattintani a térképen.
2. Feküdj rá a keresésre! 
Állítsd be az ingatlanfigyelőt a rád vonatkozó paraméterekkel, de ne várd, hogy biztosan az e-mail fiókodba fog érkezni az igazi, és csak rá kell bökni. Tapasztalatom szerint nem lehet megúszni az órákig tartó, ínhüvelygyulladást okozó online keresést.
3. Ne csak az ingatlan.com-ot…