Ugrás a fő tartalomra

Lakáskultúra: kéthavi adag

       Megvetted Lakáskultúra december-januári, összevont és akkurátusan becsomagolt számát? Jól van, nem kell dühöngeni. Én is.

    Tudjuk, hogy a január vacak hónap. Hideg van, az embereknek nincs pénzük, a szerkesztőknek nincs kedvük magazint szerkeszteni. Olyan kár, hogy ez mindig meg is látszik.
***
      Próbálom megfejteni, hogy a piac mely szegmensének szól a Lakáskultúra ünnepi, véletlenül sem dupla száma.

1. Azoknak feltétlenül, akik szeretik a trendi kislakásokat, hiszen kettő is található a lapban. Élőben biztosan szuper mind a kettő. A Vagányság, ízlés, elegancia címen bemutatott lakás egyik enteriőrje látható az alábbi képen. A személyes problémám mindössze annyi vele kapcsolatban, hogy a glamour szótól is rosszul vagyok (egyébként nagyrészt a Lakáskultúrának köszönhetően telítődtem.) Ocelotminta, szőrős szőnyeg, budoár-hangulat, áááááá.


2. Azoknak is, akik karácsony táján folyamatosan narancshéjat szárítanak a radiátoron. Vagy a gyerek osztálykirándulásra szánt polifoamjából izoláló pohárfület készítenek, yeah. (Kézműves antitálentumként, nem lekezelően mondom ezt. De akkor is: az ilyen ötleteknek a Praktikában van a helye.)

 

3. Azok számára azonban, akik a vidéki otthonokra buknak, nincsenek jó híreim. (Csak én gondolom úgy, hogy karácsony táján még azok is a havas tájban megbújó, kandallóval és fáskosárral felszerelt vidéki otthonokra buknak, akik az év többi hónapjában nem?) Döbbenetes: a lap lakásriportjai közül utoljára a Hollandok a Tisza mentén címen bemutatott ház okozott kellemes meglepetést, és az nem tegnap volt. Egy vigaszunk maradt tehát. A Vizitkártya-rovat, amelynek a képanyagát viszont érdemes lenne végre élvezhető méretűre növeszteni.

4. A túlontúl eklektikus, grandiózus otthonok bemutatása mire jó? Esetenként érdekes olyan házakat látni, amelyekhez közünk az életben nem lehet, de egy számban mindjárt kettő ilyenről olvasni inkább nyugtalanító.
a) Az "angolos kastély" nekem nem jött be. Túl van dizájnolva (Varró Zoltán!), a státuszszimbólum-érzékelő mutatója pedig kiakadt.


b) "Az ékszerdoboz" sem nyűgöz le. Iszonyúan vibrál mindenütt.


5. A 101 ötlet című, összeollózott kis füzet, a Hagyományőrzés Óperencián innen és túl című riport és a Hónap hangulata képviseli a karácsonyi enteriőröket. Nem tudom, hogy mindez elég-e. Az extravagáns és trendi lakóterek mellé ugyanis sikerült beválasztani egy kifejezetten régimódi, polgári lakást, sok giccsel. Így azok az olvasótömegek maradtak hoppon, akik az egyik véglettel sem tudnak azonosulni. Szűcs Eszter saját, formabontó karácsonyairól szóló bevezető cikke egyébként nagyon jól sikerült - paradox módon ez a kép nélküli szöveg a leghangulatosabb karácsonyi írás az egész lapban.


két trendi őz
 

egy kitschy angyal

***
Bárhogy is nézem, ezt a lapszámot csalódottan visszatettem volna a polcra - ha lett volna esélyem átlapozni.

Reszkess, becsomagolt januári Otthon!

(A képek a Lakáskultúra honlapjáról származnak.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Új ház - új élet!

Pontosabban: régi ház, új élet...


Több mint két évvel ezelőtt írtam utoljára, mert a blogírás mellett/helyett annyi örömöt találtam a családi életben és mindenféle másban, hogy úgy éreztem, nehezen fogom csak tudni folytatni - ráadásul, ha az írás nem munka, hanem kedvenc időtöltés, akkor érezzem is úgy, gondoltam.
Tudtam, hogy bezárni viszont nem fogom a videkistilus.blogspot.hu-t.
Éreztem, hogy a folytatásához kell az újabb muníció. És meg is találtam.
Új házunk van.Egy nagyon régi, összetetten problémás, és máris eléggé szeretni való darab. Sok munka jár vele, és még nem vagyunk biztosak abban, hogy bírni is fogjuk.Lesz miről írni - gépelem, és közben újra érzem az izgatottságot, a motivációt meg a várakozást.
Természetesen nem azért vesszük meg a házat, hogy legyen tárgyam a blogra, ha-ha, de már a megvételéről is van mit mesélnem... 


Mit szóltok hozzá?
Hogyan vegyünk házat? - 10 + 1 tipp

Disclaimer: ez az én szubjektív listám. A legutóbbi bejegyzésben leírtam, hogy milyen szűk keretek között mozoghattunk, amikor házat kerestünk, és úgy érzem, hatalmas szerencse, hogy magunktól, ingatlanos szakember bevonása nélkül egyáltalán sikerült. Most azokat a tapasztalataimat gyűjtöttem össze, amelyek kellettek ahhoz, hogy ilyen... szerencsések legyünk. :-)


1. Tartsd észben: Location. Elhelyezkedés. 
A mi esetünkben konkrétan négy megye jöhetett szóba, és a mai napig úgy gondolom, hogy - az ár mellett - ez a legfontosabb és legjobb szűrő. A többi szép ház sajnos nem számít. Amikor keresés közben szembejönnek, olybá tekintjük őket, mintha nem lehetne rájuk kattintani a térképen.
2. Feküdj rá a keresésre! 
Állítsd be az ingatlanfigyelőt a rád vonatkozó paraméterekkel, de ne várd, hogy biztosan az e-mail fiókodba fog érkezni az igazi, és csak rá kell bökni. Tapasztalatom szerint nem lehet megúszni az órákig tartó, ínhüvelygyulladást okozó online keresést.
3. Ne csak az ingatlan.com-ot…