Ugrás a fő tartalomra

Áprilisi kihívás #2: talált tárgyak

Az egyik reggel, amikor iskolába vittem a lányom, találtam egy üzlet előtt, egy szemétkupac tetején lomként kirakva egy tömör fa hirdetőtáblát, és nem lehetett kérdés, hogy hazahozom. 

Teljesen fel is dobott, hogy lám-lám, ha nyitott szemmel jár az ember, mikre bukkanhat a város közepén, egy laza kiflivásárlás után. A mostanra mindent elborító, MDF anyagú tárgyak után (a kisszobában lévő, fehér gyerekíróasztalunk is kb. 40 dkg, vicc az egész) kész felüdülés, hogy milyen dögnehéz darab.


Hónapok óta kerestem az oroszlános fogantyúk helyét, és bár még kell fatapasz a fölösleges lyukakba, látszik, hogy működni fog.

Ha már "mindent fel kell használni", akkor egy másik dolgozósarkot is elkezdtem kialakítani. Ajándékba kapott asztal, szék és rattan írószertartó a kerületi börzecsoportból + térkép + az egyik kedvenc gyerekrajzom ("Fura lény, fura formában" - ceruza, papír, 2017). Az asztalt le kell festeni, erre már nagyon vágyom is - de, ha kérhetem, megszakítás nélkül, hogy jöhessen a flow. Nagyon bírom az uszadékfa-dekorációt - de csak akkor, ha nem fordul át stilizált giccsbe (tépett halászháló... / dekupázsolt tengericsillagos szalvéta... / arany homokszórás...), hanem megmarad a fa a természetes primitívségében. Ezt a franciák tudják irtó sikkesen művelni, fő szakirodalmam a témában a Campagne Decoration magazin. A Házban is lesz valamilyen formában uszadékfa, természetesen a Vitorlás szobában.

Ide kapcsolódik, hogy sokféle faágat gyűjtöttünk már, és BorsaBoxnál láttam esőcsepp-díszt, úgyhogy egy Matisse-naptárt felhasználva mi is elkészítettük a saját változatunkat. 


Nagyon szeretnék visszamenni Nizzába és a környékre: az eddigi négy látogatásom mérföldkő volt az életemben, a város-szerelmekben, a gasztronómiai élményekben, a múzeumlátogatásokban. (Most ugrott be, hogy egyszer még Marcus Millerrel is chateltem egy rövidet - komolyan! -, hogy pontosan mikor fog fellépni az ottani jazzfesztiválon, hátha tudunk úgy repülőjegyet venni, hogy hallhassam, és Mr. Tiszta Tesztoszteron jól meg is mondta a még nem hivatalos koncertdátumot. :P Akkor végül sajnos nem jött össze, úgyhogy mindenképpen vissza kell menni.)

Tele vagyunk régi kulcsokkal - ezekből lett - és még lesz is - szélcsengő a kertünkbe, Pinterest-ötletek nyomán. A színt arany sprayfesték és régi körömlakk adja.Űr-tematika: találtam itthon egy bontatlan, ikeás textiltárolót. A múltkor említett aliexpress-es, felvasalható rátétek egy része ruhákra, 

foltos póló újjászületés
flitter/glitter
egy része pedig a zsebes tárolóra került, és még mindig van belőlük; teljesen beindítják az ember fantáziáját. 
Egyébként, akik igazán ismernek, tudják, hogy alapjában véve egy türelmetlen, impulzív kis Kos vagyok, aki abszolút nem alkotó-szöszmötölős fajta - és mégis, úgy látszik, ezekben a kreatív tevékenységekben időről időre meg tudok találni valamit, ami még nekem is idegnyugtató felhőjáték. 

Fel is írom: festéket kell venni!

Titeket milyen alkotás kapcsol ki a legjobban / mi mindent hasznosítotok újra?Megjegyzések

 1. Ó, ezek tényleg szuperek!
  Vasalható matricákat egyszer kaptam gyerekként ajándékba, és bár Anyukám megígérte, sosem vasalta rá a ruhámra :(
  A kulcsos szélcsengő is jópofa, nagyon jó ezeket a képeket nézegetni!
  Engem a faanyagok felületkezelése (festés/ alapozás/ csiszolás) kapcsol ki, szeretem.
  Újrahasznosításban nem vagyok bajnok, sajnos! Viszont a gyerekeknek szuper kisházat csináltam a fűnyíró dobozából ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. vic,

   a rávasalós rátéteknél gondolkodom még más témákban is - de, mielőtt rendelek, mondjuk, tengereset/járműveset, "mindent fel kell használni"... :) Majd adunk egy párat nektek, hátha valami kis projekthez jól jön.
   Akkor újrahasznosítottad azt a fűnyírós dobozt, nagyon jól hangzik!
   Szeretem én is a fát nagyon, sőt, még a béna formájú fém nagykaput is szívesen festem.

   Törlés
 2. Úgy hirtelenjében a kisebbik fiam francia ágyának a fejfája jutott eszembe. Ez még Angliában történt, amikor hazafelé menet észrevettem, hogy a mi utcánkban pár száz méterre otthonról valaki kirakta. Gondolom remélte, hogy valaki elviszi és nem neki kell a szemét telepre menni vele. Így gondoltam magamnak is meg neki is örömet okozhatok ha hazaviszem. Roy meglátta és rögtön nekiesett, leszedte a randa öreg lakkot róla és bekente matt lakkal, mert nálunk mindenki utálja a fényes lakkot. Aztán beszerzett két acél sín szerű izét, (valószínűleg az ócska vas telepről, már nem emlékszem pontosan) az oldalának, amit olyan háromszög alakú sarokkal összeszerelt a fejfával. A lábánál lécekból csinált valamit, hogy meglegyen a váz és azután már csak a matracot kellett megvenni, de azt úgyis terveztük, mert addigra a gyerek majdnem 2 méter lett és a kis régi ágyából nagyon kilógott. Amikor hazajöttünk a fejfa jött a teherautóban Európán keresztül és jelenleg egy maradék faanyagból összetákolt pad hát támasza. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon sikkesen hangzik, emiGrants! Orok, multifunkcionalis darab :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…