Ugrás a fő tartalomra

A ház alaprajza I. - vázlatosan, kézzel

Végre megmutatom, pontosan hogyan helyezkednek el a házunk helyiségei, azaz, mikor melyikről is beszélek. Az egyik délután, amikor sem időm, sem gépem nem volt, gyorsan felskicceltem az épületet, és most jön még néhány infó. Becsszó, megcsinálom rendes tervezőprogrammal is nemsokára, az átalakításokhoz úgyis elengedhetetlen lesz.


A veranda faragott dísze szerint a ház 1927-ben épült.

Az én titkos, vagy nem is olyan titkos tervem az, hogy százéves korára újra régi fényében ragyogjon.


Az épület maga 100 m2, ami soknak tűnik, de nem jellemző belül rá semmiféle grandeur, inkább olyan kis barátságos. Ez azért is van, mert az alapterületbe nyilván beleszámolták a pincelejárót, a szerszámos-magtárat és a nyári konyhát is. Na, úgy már kijön a száz négyzetméter. 

Úgy sejtem, hogy az építtetők inkább a módosabb paraszti réteghez tartoztak. A polgári jelleget buktuk, de talán a berendezés egyes elemeivel még megteremthetjük. Egyébként is azt mondta nekem egy 100%-ig urbánus építész - ha magamtól nem tudtam volna -, hogy a népi építészet nagyon nagy érték. Úgyhogy így tekintünk reá.

A szobák neveit már mi adtuk: először elvetettem a vizes tematikát az egyik hálószobánál, merthogy milyen elcsépelt és közhelyes, de aztán győzött a belső hang, hogy ez mennyire passzol ide, így az lesz a Vitorlás szoba.

A Gerendás, a legnagyobb az egyetlen szoba, ahol látszó fagerendák vannak. Ez nappali funkciót fog betölteni.

A középsőnél felmerült a Voila! név, de várok egy találóbbra. Semmiképpen sem Biciklis Gardrób, természetesen...

Az előtér el fog bírni egy kisebb konyhát, amihez vettem potom áron beépíthető főzőlapot és sütőt. Nagyon drukkolok, hogy ez a felújítás első körébe beleférjen majd.

Érdekesség még, hogy az egykori kamra helyén kapott helyet a WC és a fürdő, egy állati keskeny folyosóval. Nagyon jó, hogy a vizesblokkot nem nekünk kellett kiépíteni, de azért rögtön nem is olyan klassz ez a hetvenes években felszabdalt része a belső térnek, mint a többi, eredeti helyiség. Gyerekrajzokkal és Edward Hopper-képeslapokkal dekoráltuk eddig.


lóg a fán
Nyári konyha + spejz: teljesen külön ajtón lehet csak megközelíteni a verandáról. Eléggé méretes, és nagyon sok lehetőség van benne, egy különálló miniapartmané is; pénzkérdés, pénzkérdés, pénzkérdés.

Várom a kérdéseiteket: még mire vagytok kíváncsiak az elrendezéssel/alaprajzzal kapcsolatban?




Megjegyzések

  1. Legalább bent van a mellékhelyiség. Az előbb mondtam éppen, milyen rossz lehetett a régieknek, akikek ki kellett járniuk. Ilyen hideg télben, brrr. Az ősszel jártam épen egy hasonló beosztású, gyönyörű, de éppen felújítás alatt álló parasztházban.Ők, ahol a ti fürdő stb. van, arrafelé bővítik, s ott lesz nappali. Viszont abban laknak. Már nagyon várom, hogy ismét arra utazzunk. A részletek, amiket mutattál módos gazdákra vall, s szép az a faragott veranda. Annyira odafigyeltek a régiek a részletekre, főleg ha megtehették. Az a veranda kincs nektek, de ezt már ti is tudjátok. Szép lesz, türelem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem, de akkor az ismerőseitek egy vadiúj fürdőt is kiépítenek - vajon melyik régebbi helyiségben? Biztos nagyon tanulságos, majd mesélj még, ahogy alakul!

      Törlés
    2. Tavasszal ha arra járunk ígértük a meglátogatást, majd beszélek velük. Remélem arra ők is továbblépnek. A ház külseje vonzott oda, épp ott volt a tulaj, bekéredzkedtem. Oly jó volt látni a gyönyörű régi gerendákat, a többi lecsupaszították: fal, padló. Erre mondtam, ami míves az őrzi értékét. Kíváncsi vagyok a homlokzati díszeket meghagyják-e? Az emeli a házuk szépségét.

      Törlés
  2. Jó így, hogy nem egymásból nyílnak a szobák. Tetszik az a pár apró részlet, amit a házból mutattál, kedvesek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon praktikus a beosztása. Megkönnyebbülés, hogy legalább azzal nem kell sakkoznunk.

      Törlés
  3. Hű, a nagyszüleim háza nagyon hasonló alaprajzú volt! Nagyon kedves ház volt, módos parasztok voltak (az államosítás előtt övék volt a falu mozija is), jó ízléssel megáldva, tehát a ház objektíven nézve is szép volt.
    Nagyon szépek a házatok részletei és az alaprajzot elnézve, jól is működik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vic, képzeld, még úgy is nagyjából rendben van funkcionálisan a házunk, hogy jelenleg nincs konyhája - mindig kellemesen meglepődöm ezen. Amikor majd az előtérben kiépítünk egy kompakt konyhát, a bejárati ajtó be fog zavarni, mert a vizesblokk környékén szerintem gazdaságosabb letudni a mosogatót, mint teljes cementlapfelszedéssel elvinni a vizet az ablakig stb. Tudván, hogy ezt a kiskonyhát csak ritkán fogom használni. Ahhoz, amit a nagyszüleidről írtál: a moziépület is érdekes volt? Ha esetleg fennmaradtak fotók, majd mutass egyszer néhányat, kérlek!

      Törlés
    2. Valamiért biztos voltam benne, hogy a “Középső” néven futó helyiség volt a konyha... mert a nagyszüleimnél az volt. Semmi nyoma ilyesminek?
      A moziépület annyira fájó veszteség a nagymamámnak, hogy csak kívülről láttam még.
      A házról pedig mutatok majd képet!

      Törlés
    3. Fantasztikus vagy, a középső volt a konyha, igen! A két kémény, a cementlapburkolat, illetve az ott hagyott Salgó tűzhely <3 is bizonyítja. Csak a vizet nem vezették el odáig. Tegnap többféle szakember járt nálunk felmérni a házat, és kiderült egy irtó érdekes, eltitkolt alaprajzi "hiba" a Vitorlás szoba táján. Nagyon vicces, írok róla bejegyzést!

      Törlés
  4. Szia! Arra esetleg nem gondoltatok, hogy a fürdő és a spejz összevonásával legyenn egy új fürdő úgy, hoyg az elejéből egy kicsit levégva, a mostani ajtó folytatásánál kialakítsatok egy átjárót a nyári konyha felé? Így a jó adottságú nyári konyha a lakásnak is része lenne, nem kellene két konyhafelszerelés...nekem egyből ez ugrott be az alaprajzról s ha egyébként is hozzányúlnátok a fürdőhöz, talán nem annyi plussz költség, mint egy második konyha (a nyári konyha belső részéből pedig a mérete alapján akár egy új spejz is könynen leválasztható, aminek ablaka is lenne).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Enikő, szuper, amit írtál, és a firkantott rajzomat nagyon jól átlátod! Az ötleted mindenképpen megjegyzem. Az a helyzet, hogy a nyári konyha és a fürdő között az ott állítólag egy főfal. Ezt még alaposabban meg kell értenem, de ha minden igaz, nem lehet átjárás.

      Törlés
  5. A háznál, amiről írtam átvágták a hátsó falát, mert odaépítették hozzá az új nappalit. Munkás, de vizes blokk helyiségei mind együtt lennének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, és állandó lakhelynél biztosan erre is hajlanék, Holdgyöngy!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Regénybe illő - vidéki házriport

Learning to let go ... (zene bekapcs.) Nagyon régóta várok arra, hogy bemutathassam ezt a házat. Gyerekkoromban egyszer jártam benne (akkoriban lakatlan volt), és máig emlékszem a színes üveggel kirakott padlásablakra. Már akkor, öt-hatévesen arról álmodoztam, hogy hasonló otthonom lesz egyszer. A ház másé lett, a lehető legértőbb kezekbe került, én felnőttem, az álmaim egy részét feladtam, és visszatértem. A visszatérés azért nem ment egykönnyen. A tulajdonosok ugyanis először vonakodtak - nem beengedni , kiváló vendéglátók és nagyszerű emberek, hanem: megjelenni . A házat megjeleníteni. A magazinoknak eddig sikerrel ellenálltak, Kos-természetemmel mégis rávettem őket, hogy a publikum elé tárják az otthonukat. Egy blogon. A látogatás után több hónapig a gépemben pihentek a fotók - féltve őriztem őket, és próbáltam más fórumra ajánlani a képriportot. A körülmények nem engedték, hogy máshol jelenjen meg. Nagyon boldog vagyok, hogy végül a saját blogomon lett a helye. Fr

Teázós

Totálisan összefüggéstelen lesz, amit ma írok; vegyük úgy, hogy az esőt nézve virtuálisan együtt iszunk valamilyen finom teát ( te-ázás, hahaha ), és van nálam tíz noteszlap mindenféle témában. Tegnap elkezdett poszt. 1. Aki szokott a Rossmann-tól rendelni, és szereti a szakácskönyveket, annak szerintem érdemes most élnie azzal az akcióval, amelyikben bio élelmiszerek mellé Stahl Judit-szakácskönyvet adnak ajándékba. Nem tudom, miért van így, mert a stílusa néhol elképesztően modoros, mégis ő tudja azt, amitől kb. önálló olvasmány lesz a receptgyűjtemény, de mint receptgyűjtemény önmagában is vérprofi. Továbbajándékozni szintén jó. 2. Azt hiszem, el kell fogadnom, hogy az érvényesülés és kapcsolatépítés címén végzett tevékenységek 9/10-e nekem nem megy -- és nem is tartom őket ízlésesnek (biztosan azért, mert kompenzálok). Magamat pedig gyakran tartom bénának, amiért nem építek és nem érvényesülök. Ami még rettenetesen irritál, az a  "ki kinek a kije"  nevű társadalmi társ

Lomtalanítás 2020

Megint visszafelé haladok az időben: ez a szuper gyűjtésünk még akkor történt, amikor nem világméretű járványról volt szó. Az egyik utolsó gondtalan esténk volt, mondhatni. A kerületünkben minden évben figyelem az évente egyszer legálisan utcára hordott tárgyakat (bútormániásként nem bírok nem odanézni), de egyrészt nekem is volt egy minimalista fordulatom, és óvatosabb lettem az esztelen halmozással kapcsolatban, másrészt emlékeim szerint az elmúlt pár évben az egyre erősödő tendencia az volt, hogy napokkal előbb megjelentek a lomisok, krétával felrajzolták a felségterületüket, a lomtalanítás napján pedig kiváló érzékkel, hangos perpatvarok közepette lefoglalták a legmenőbb cuccokat, majd azokat tőlük lehetett megvásárolni .    A gyerekeknek gyártottam is elméleteket arról, hogy végtére is társadalmilag - vagy mit tudom én, milyen szempontból - jól van ez így, hadd éljenek meg belőle, ez nekik így is egy _megalázó, durva_, sokat utazós, hosszú, munkás nap, a mi lakásunk p