Ugrás a fő tartalomra

A ház alaprajza I. - vázlatosan, kézzel

Végre megmutatom, pontosan hogyan helyezkednek el a házunk helyiségei, azaz, mikor melyikről is beszélek. Az egyik délután, amikor sem időm, sem gépem nem volt, gyorsan felskicceltem az épületet, és most jön még néhány infó. Becsszó, megcsinálom rendes tervezőprogrammal is nemsokára, az átalakításokhoz úgyis elengedhetetlen lesz.


A veranda faragott dísze szerint a ház 1927-ben épült.

Az én titkos, vagy nem is olyan titkos tervem az, hogy százéves korára újra régi fényében ragyogjon.


Az épület maga 100 m2, ami soknak tűnik, de nem jellemző belül rá semmiféle grandeur, inkább olyan kis barátságos. Ez azért is van, mert az alapterületbe nyilván beleszámolták a pincelejárót, a szerszámos-magtárat és a nyári konyhát is. Na, úgy már kijön a száz négyzetméter. 

Úgy sejtem, hogy az építtetők inkább a módosabb paraszti réteghez tartoztak. A polgári jelleget buktuk, de talán a berendezés egyes elemeivel még megteremthetjük. Egyébként is azt mondta nekem egy 100%-ig urbánus építész - ha magamtól nem tudtam volna -, hogy a népi építészet nagyon nagy érték. Úgyhogy így tekintünk reá.

A szobák neveit már mi adtuk: először elvetettem a vizes tematikát az egyik hálószobánál, merthogy milyen elcsépelt és közhelyes, de aztán győzött a belső hang, hogy ez mennyire passzol ide, így az lesz a Vitorlás szoba.

A Gerendás, a legnagyobb az egyetlen szoba, ahol látszó fagerendák vannak. Ez nappali funkciót fog betölteni.

A középsőnél felmerült a Voila! név, de várok egy találóbbra. Semmiképpen sem Biciklis Gardrób, természetesen...

Az előtér el fog bírni egy kisebb konyhát, amihez vettem potom áron beépíthető főzőlapot és sütőt. Nagyon drukkolok, hogy ez a felújítás első körébe beleférjen majd.

Érdekesség még, hogy az egykori kamra helyén kapott helyet a WC és a fürdő, egy állati keskeny folyosóval. Nagyon jó, hogy a vizesblokkot nem nekünk kellett kiépíteni, de azért rögtön nem is olyan klassz ez a hetvenes években felszabdalt része a belső térnek, mint a többi, eredeti helyiség. Gyerekrajzokkal és Edward Hopper-képeslapokkal dekoráltuk eddig.


lóg a fán
Nyári konyha + spejz: teljesen külön ajtón lehet csak megközelíteni a verandáról. Eléggé méretes, és nagyon sok lehetőség van benne, egy különálló miniapartmané is; pénzkérdés, pénzkérdés, pénzkérdés.

Várom a kérdéseiteket: még mire vagytok kíváncsiak az elrendezéssel/alaprajzzal kapcsolatban?
Megjegyzések

 1. Legalább bent van a mellékhelyiség. Az előbb mondtam éppen, milyen rossz lehetett a régieknek, akikek ki kellett járniuk. Ilyen hideg télben, brrr. Az ősszel jártam épen egy hasonló beosztású, gyönyörű, de éppen felújítás alatt álló parasztházban.Ők, ahol a ti fürdő stb. van, arrafelé bővítik, s ott lesz nappali. Viszont abban laknak. Már nagyon várom, hogy ismét arra utazzunk. A részletek, amiket mutattál módos gazdákra vall, s szép az a faragott veranda. Annyira odafigyeltek a régiek a részletekre, főleg ha megtehették. Az a veranda kincs nektek, de ezt már ti is tudjátok. Szép lesz, türelem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értem, de akkor az ismerőseitek egy vadiúj fürdőt is kiépítenek - vajon melyik régebbi helyiségben? Biztos nagyon tanulságos, majd mesélj még, ahogy alakul!

   Törlés
  2. Tavasszal ha arra járunk ígértük a meglátogatást, majd beszélek velük. Remélem arra ők is továbblépnek. A ház külseje vonzott oda, épp ott volt a tulaj, bekéredzkedtem. Oly jó volt látni a gyönyörű régi gerendákat, a többi lecsupaszították: fal, padló. Erre mondtam, ami míves az őrzi értékét. Kíváncsi vagyok a homlokzati díszeket meghagyják-e? Az emeli a házuk szépségét.

   Törlés
 2. Jó így, hogy nem egymásból nyílnak a szobák. Tetszik az a pár apró részlet, amit a házból mutattál, kedvesek :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nagyon praktikus a beosztása. Megkönnyebbülés, hogy legalább azzal nem kell sakkoznunk.

   Törlés
 3. Hű, a nagyszüleim háza nagyon hasonló alaprajzú volt! Nagyon kedves ház volt, módos parasztok voltak (az államosítás előtt övék volt a falu mozija is), jó ízléssel megáldva, tehát a ház objektíven nézve is szép volt.
  Nagyon szépek a házatok részletei és az alaprajzot elnézve, jól is működik!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. vic, képzeld, még úgy is nagyjából rendben van funkcionálisan a házunk, hogy jelenleg nincs konyhája - mindig kellemesen meglepődöm ezen. Amikor majd az előtérben kiépítünk egy kompakt konyhát, a bejárati ajtó be fog zavarni, mert a vizesblokk környékén szerintem gazdaságosabb letudni a mosogatót, mint teljes cementlapfelszedéssel elvinni a vizet az ablakig stb. Tudván, hogy ezt a kiskonyhát csak ritkán fogom használni. Ahhoz, amit a nagyszüleidről írtál: a moziépület is érdekes volt? Ha esetleg fennmaradtak fotók, majd mutass egyszer néhányat, kérlek!

   Törlés
  2. Valamiért biztos voltam benne, hogy a “Középső” néven futó helyiség volt a konyha... mert a nagyszüleimnél az volt. Semmi nyoma ilyesminek?
   A moziépület annyira fájó veszteség a nagymamámnak, hogy csak kívülről láttam még.
   A házról pedig mutatok majd képet!

   Törlés
  3. Fantasztikus vagy, a középső volt a konyha, igen! A két kémény, a cementlapburkolat, illetve az ott hagyott Salgó tűzhely <3 is bizonyítja. Csak a vizet nem vezették el odáig. Tegnap többféle szakember járt nálunk felmérni a házat, és kiderült egy irtó érdekes, eltitkolt alaprajzi "hiba" a Vitorlás szoba táján. Nagyon vicces, írok róla bejegyzést!

   Törlés
 4. Szia! Arra esetleg nem gondoltatok, hogy a fürdő és a spejz összevonásával legyenn egy új fürdő úgy, hoyg az elejéből egy kicsit levégva, a mostani ajtó folytatásánál kialakítsatok egy átjárót a nyári konyha felé? Így a jó adottságú nyári konyha a lakásnak is része lenne, nem kellene két konyhafelszerelés...nekem egyből ez ugrott be az alaprajzról s ha egyébként is hozzányúlnátok a fürdőhöz, talán nem annyi plussz költség, mint egy második konyha (a nyári konyha belső részéből pedig a mérete alapján akár egy új spejz is könynen leválasztható, aminek ablaka is lenne).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Enikő, szuper, amit írtál, és a firkantott rajzomat nagyon jól átlátod! Az ötleted mindenképpen megjegyzem. Az a helyzet, hogy a nyári konyha és a fürdő között az ott állítólag egy főfal. Ezt még alaposabban meg kell értenem, de ha minden igaz, nem lehet átjárás.

   Törlés
 5. A háznál, amiről írtam átvágták a hátsó falát, mert odaépítették hozzá az új nappalit. Munkás, de vizes blokk helyiségei mind együtt lennének.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igaz, és állandó lakhelynél biztosan erre is hajlanék, Holdgyöngy!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Selyemfényű zöld

Egy hónapig voltunk egyhuzamban a háznál, tegnap jöttünk haza. Most szinte folyamatosan jár a mosógép - az eszem pedig azon, hogy vissza akarok menni, hahaha.

Eléggé szuper volt, pedig nincsen különösebb infrastruktúra azóta sem. A kertben kicsit vitatkozunk az egy darab csíkos függőszéken, a házban ez idő alatt minimális fejlesztés történt, mert még mindig nem biztos, hogy felszabadulnak azok a súlyos összegek, amelyek nélkül nem képzelhető el komoly felújítás. De nem érdekel.
Azt az utat követem, hogy a saját erőmből dolgozom, amennyit tudok. Ez nem kerül semmibe, és nem kell folyton egyeztetni mással. Viszont jó kemény vagyok magammal. Három évet adtam arra, hogy eltüntessem a lomokat (ezt vic-nek írtam is már): mivel a ház 90+ éves, ez évente harminc év felhalmozott cuccától való megszabadulást jelent. Pretty good.
Negatívumok:
- (még júliusban) sok szúnyog: csak úgy lehetett meginni a reggeli kávét a verandán, ha égett a citronella gyertya és be is fújtam magam szúnyogspray-vel;
-…

Venni vagy bérelni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (2. rész)

Legutóbb jeleztem már, hogy ez hitvita-jellegű kérdés; olyan, amelyről egyesek kommentháborúkat szoktak vívni, míg mások egy vödör pattogatott kukoricával az ölükben nézik a meccset...


A különböző befektetési tanácsadó oldalak nagyrészt egyetértenek abban, hogy a víkendház, akármilyen alapos anyagi megfontolás eredményeképpen vesszük is: luxuscikk. Mindig drágább lesz, mint időszakosan bérelni egy házat: magas az alapára, és miután megvettük, szépen, sorban jelentkeznek a  rejtett költségei, amelyekkel vagy kalkuláltunk előre vagy nem (viharkár, tyúkól-bontás, Józsi bácsi gondnoki díja, Gizi néni fizetsége a kertészmunkákért, konyhafelújítás, lötyögő konnektor cseréje, nélkülözhetetlen kerti eszközök garmadája, anyámkínja).

A kérdés az, hogy az imént említett komoly anyagi áldozatokat és a többi - ha úgy tetszik, érzelmi - tényezőt összegezve megéri-e nekünk birtokolni az adott ingatlant.

Most arról írok, szándékosan kendőzetlenül sorolva az összes szempontot, hogy mi milyen célból vá…

Plátói szerelem I. (#házak)

Ha van valami, aminek feketeöves nagymestere, örökös világbajnoka vagyok, akkor ez az. Irtó jó szemem van ahhoz, hogy tizenkétezer-kilencszáznyolcvan ingatlanhirdetésből kiszúrjam azt az egy különleges házat, amelyikbe majd nagyon bele tudok szeretni. És amelynek a nem-birtoklása nagyon fog majd fájni. Lamentáló-retrospektív poszt, a végén pozitív perspektívával.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szenvedésteli periódusaim lesznek, furcsa is átélni őket nekem, aki életem összes traumája után egyféle nem voltam sosem: depressziós. Ez nem az, de hullámokban hasonló - és nagyon nem jó.
Ijesztő ennyire fixálódni valamire. 
És, basszus, az ember évekig tudja csinálni (per definitionem). 
Racionálisan tudja, hogy már nem kell neki és nem is lesz az övé, emocionálisan azonban még nem tudja lezárni.
Az összes platonikus érzelemmel kapcsolatban a leszokás rögös útján haladok; sokat segítenek a kávézáskor olvasott velős mondatok.
"Az idő értékes. Okosan pazarold."
Vegyük például azt a…