Ugrás a fő tartalomra

Mit sikerült kipipálni a listáról? 1. rész

Felkészítettétek a lelketeket a mostantól jellemző ház-fényképekre? Akkor jó. Amikor azt mondtam, erősen felújítandó állapotban van, nem vicceltem ám. Nézzük, minek lehet örülni.Van cementlap! Nálam ez érzelmi kérdés (az álomházba kell cementlap és kész), éppen ezért valószínűleg vásárolni is fogunk valamennyit a házhoz, de az, hogy a konyhában, az előszobában és az egyik szobában (a.k.a. egykori konyha) is van, nagy öröm. Fel kell csiszoltatni, és a verandán nagyon töredezett, de nagyon szeretjük.

H&M gyerekosztály meets kilencvenéves cementlap
Két szoba is fapadlós. Egyik rosszabb állapotú, mint a másik - szó szerint -, de legalább van mit megmenteni. Nagyon gondolkodom a közepes méretű szoba sötétbarna padlójának világosabbra festésén.

Három szoba van. A legnagyobb vicc, hogy ez alatt az egy nyár alatt a középső szobát konkrétan biciklitárolásra és gardróbnak használtuk. Remélem, idén belenő a neki szánt funkcióba (gyerekszoba).


Nyári konyha. Persze, hogy van, mert rendes konyha nincs. (!) Máris egy kompromisszum. Az előtérbe tervezek egy mini-konyhát, ez lesz az egyik tavaszi-nyári projekt. Már vettem/találtam hozzá néhány dolgot. A ház épülete összesen 100 m2; egy tömbben van minden, így a lakórész és a nyári konyha is, mindkettő a verandára nyílik. Majd hozok alaprajzot, hogy jobban látsszon az elrendezés. A nyári konyhához kapcsolódik egy kamra, amelyik csak a konyhából közelíthető meg.

Veranda. Muszáj volt, hogy legyen. Folyamatosan ott lebzselünk, élünk. Reggel 6 óra körül ott kezdem a napot a kávémmal, és aztán este 8-ig csak pihenni megyünk be. Tökéletes tájolású és méretű, ami szintén döntő szempont volt. Az utcáról nem lát senki fürdőruhában, yeah. A verandán, egy konyhaasztalon készítettem az ebédünket az eddig méltatlanul mellőzött delimano elektromos főzőlap segítségével egész nyáron. Elég jó volt, na.A ti házatok mivel hódított meg benneteket?
Megjegyzések

 1. A csodás panorámával...
  Karnyújtásnyira a Duna.
  Évtizednél is több idő telt el, mire végre sikerült.
  Most pedig másik házat hajkurásznék.

  VálaszTörlés
 2. Pont erről írtam tegnap :D https://tanyaahegyen.blogspot.hu/2018/02/azert-valasztottuk-eppen-ezt-hazat-mert.html

  VálaszTörlés
 3. A mi házunk a kertben lévő fenyőfákkal hódított meg. Akkor kattant be igazán, amikor háznézés után a férjem mutogatta az aznapi fotóit, és ott álltam a biciklim kormányát fogva az előkertben, fenyőfák a háttérben és a ház kis részlete... azt éreztem: így szeretném látni magam minden reggel ��
  És onnantól felpörgettem a dolgokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. (fogalmam sincs, miért nem jött értesítés a hozzászólásokról, de most itt vagyok:) vic, ezt teljesen meg tudom érteni. Tegnap Horányban futottam, azon a részen, ahol a tieitekhez hasonló fenyőfák vannak, ill. hasonló hangulat, mint felétek, és megállapítottam, hogy ez a legjobb rész, és kész :)

   Törlés
 4. Szia! Évekkel ezelőtt rendszeresen olvastam a blogod, most fedeztem fel, hogy újra írsz. Gratulálok a házatokhoz és nagyon örülök! :-) A kérdésedre válaszolva: dunsztom sincs, mi fogott meg benne, mer' 6 hónapos voltam. :D A nyaralónk a nagyszüleimé volt: '30-as évekbeli apró polgári villa, cementlap, kazettás fa ajtók és osztott, félköríves ablakok, nádsusogás, Balaton, fenyőerdő, mókusok, sünik. :D 25 éves voltam, amikor lett benne fürdőszoba - gyerekkoromban külön nyári konyha+WC, lavór etc.

  Evehid

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Evehid, erről a hozzászólásodról sem jött értesítés, de megtaláltam :). Szóval, a nyaralótok leírása fantasztikus, látom magam előtt... És most is megvan még? Kösz a jókívánságokat a házzal kapcsolatban.

   Törlés
 5. A ház mögött susogó erdő, elől a száznyolcvan fokos panoráma a lent terülő rétekkel,aprócska falvakkal.
  Nagyon jól fogalmazott a szomszéd néni,hogy vettetek magatoknak jó sok munkát,de ez nem baj.
  Tizenpár éve nyomjuk hétvégeken és szabadságokon,most már hétvégiből otthonná nőtte ki magát,ahol
  nemsokára elkezdhetjük nyugdíjas életünket.Persze van még tennivaló bőven,de ez a jó benne.
  Jótanácsként csak annyit,hogy ne csak a munkáról szóljon.A ház gyönyörű,a tornáca nagyon megkapott,gratulálok hozzá!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gyöngyös, milyen jól választottatok!
   Köszönöm a tanácsot, igyekszem megfogadni :). Sok minden vár ránk jövő tavasztól, majd próbáljuk a felújítást ésszel csinálni. Elmondhatom, hogy nagyon megszerettük a házunkat az elmúlt másfél évben, és nagyon fogunk törekedni arra, hogy - például megfelelő fűtéssel - minél többször mehessünk oda. 2018. nyarán az volt a legjobb döntés, hogy egyhuzamban egy hónapig ott voltunk: így jutott idő festésre, Balatonozásra, pihenésre stb. Várom a további tapasztalataidat!

   Törlés
 6. Nagyon szívesen fogok írni mindarról,ami érdekel Benneteket.A fűtést mi egyelőre cserépkályhával oldjuk meg,bontott cserepekből épült és szerintem nagyon szép is.Finom meleget ad,a ház vastag falú vályogház,így szuperül tartja a meleget,mindamellett hogy hamar fel is melegszik.Mivel csak hétvégén megyünk,ez fontos szempont.Ezt használjuk kb.tíz éve,de gondolkodunk kényelmesebb megoldásban,ha majd ottlakós lesz.
  Szimpatikus nekem,hogy így szeretitek a Házat.Nekünk sem múló a "szerelem" így tizenöt év távlatából sem.
  A felújítás végeredménye egészen biztos vagyok benne,hogy csodás lesz,hisz szívvel lélekkel művelitek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyöngyös, képzeld, a mi barna kályhánk belülről szinte teljesen elhasználódott már. A felújításkor megmutatom majd egy szakembernek - ha találni még kályhást... -, mert olyan jó lenne, ha meg tudná menteni és ez maradhatna. Akármilyen fűtésünk lesz is, a cserépkályha nálunk is ott lesz kiegészítésképp!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…

Bérelni vagy venni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (1. rész)

Bő egy évvel ezelőtt már biztosak voltunk abban, hogy nekünk kell egy saját ház. Persze, mondták a haverok a játszótéren, hogy a gereblyézésnél és a fűnyírásnál másképp fogom majd ezt látni, de én egyre hajtogattam: ide nekem azt a... birtokot. Majd én tudom, hogy mit hogyan fogok ott csinálni. Azóta azért a birtok néha visszanyal visszakérdez: bírtok?

Néha eléggé nehezen bírjuk, szó se róla. És a gereblyézés meg a fűnyírás... egen.
Tudom, hogy ez tipikus hitvita: annak jobb, akinek nincs a saját házzal gondja, vagy annak jobb, aki többszörös ingatlantulajdonos?
A mi szemszögünkből így fest a dolog (most csak az első adagot osztom meg, sok további tapasztalattal jövök még):

A bérelt nyaraló
Családos életem legszebb emlékei közé tartozik az a néhány Vas és Zala megyei pihenő, amelyet fantasztikus vendéglátók nagyszerű szálláshelyein töltöttünk. Két vendégházban is úgy érezhettük, hogy megtaláltuk a tutit. Annyira, hogy vissza is fogunk még menni.
Vannak azért hátulütői is, csak ezeket m…