Ugrás a fő tartalomra

Megrögzött gyűjtögetőknek

Nálunk mindig kupleráj van. Amikor rend van, egy kicsit akkor is.

Mondhatnám, hogy "de ez nekünk így jó", csak nem lenne igaz. Persze, olvastam már ezer jó tanácsot arról, hogy a túl sok tárgy nem hasznos, és ha már sok van valamiből - mármint funkciótlanul sok -, akkor rendezzük el őket kollekcióként, mégsem birkózunk meg az összehordott cuccainkkal, ez az igazság.

Mindig nagyon irigylem azokat, akiknél rend, átláthatóság és tisztaság van. Mi valahogy nehezen válunk meg a dolgainktól, és bár tudatosan szelektálunk időnként, amikor valami eltűnik a lakásból, a helyére furakszik valami más.

Csak egy konkrét példa: több szekérderéknyi telepakolt személyautónyi könyvtől és folyóirattól szabadultunk meg az elmúlt öt évben, és még így is nagyon durván sok könyvespolcunk van rogyásig pakolva. És a legrosszabb: ágy alá betuszkolt könyvesdobozokból is maradt jópár.

Leírom, mi az, amit akarva-akaratlanul én hozok be/tartok meg - azaz, amit imádok gyűjteni:

- házas magazin (ehhe)
- gyerekrajz
- ágytakaró (összehajtogatva, egymáson, nem pedig szekrényben, de ezen változtatni fogok)
- díszpárna-huzat
- mellény (nem tudom, miért van minimum öt darab)
- színes nyaklánc
- klassz formájú befőttesüveg a majdani befőzéshez
- fémdoboz magában, teás fémdoboz, kekszes fémdoboz, fűszeres fémdoboz stb.
- képkeret ("majd csak jó lesz valamire!")
- szép szappan

Ti mit halmoztok fel? :-) És hogyan tároljátok őket okosan? Ha van jó tippetek a rendezett otthonhoz, írjátok meg kommentben!

Nézegetni egy Maine államban élő sorstársam, Barbara Kurgan otthonát választottam. Nagyon tetszenek a furcsa tárgyai, szerintem éppen általuk lett sablonosból egyedi és vicces a ház!


Megjegyzések

 1. Válaszok
  1. ilyen én-blognak indult, de tudtam, hogy előbb-utóbb jelentkeznek a sorstársaim! :D

   Törlés
 2. befőttesüveg, fémdoboz, magazin nálam is játszik! :)
  ágytakarót veszek, ha van eladó, mert pont aktuális :) egy ideje...
  Fanni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fanni, én most azt csinálom, hogy a négy-öt feltornyozott takaróból hetente egyet használok, azután kimosom és VÉGRE elpakolom. egy szép patchwork van közöttük, azt a 20. szülinapomra kaptam, a többi ikeás, szóval ott jobb minőségben van kb. ugyanez (bár sokat változtattak az elmúlt években)

   Törlés
 3. Lakáskultúra, Otthon, Széplak, A mi otthonunk, éveken át gyűjtöttem, költözésnél papírgyűjtésbe adtam iskolásoknak.
  Szép formájú üvegek: dolguk van: nyaranta lekvár, kompót, lecsó, savanyúság kerül beléjük, vagy paradicsomlét, házi szörpöt, házi pálinkát, házi bort tárolunk bennük.
  Teás fémdobozgyűjteményem a fészerben végezte, apró szögek, csavarok stb tárolása.
  Ágytakaró nálam is akad, megvan, hogy melyik függönycserénél melyiket használjuk, de én azért a többit elpakolom, franciaágy ágyneműtartója mindent elnyel.
  Rengeteg könyv maradt még így is, hogy költözésnél szelektáltam, elajándékoztam. A polcokon egymás hegyén-hátán.
  Gyertyák, színesek illatosak. De azokat el is égetem, nem halmozódnak fel nagyon.
  Na és mindenféle fonott ládák, kosarak - hatalmas szerelmem- de ezekre szükség is van! Eszter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eszter, ezért imádok blogot írni! Miért nem jutott eddig eszembe, hogy az ágytakaró pl. sötétítőnek is jó? Írod, hogy nálatok a függönyhöz igazítod a színét; nálam maga a takaró lesz a függöny!
   Ma bogyós illatú mécsest égettem reggel, én is mindent elhasználok, és a sokórányi téli gyertyagyújtás ellenére még mindig rengeteg van (pedig nem költök rájuk).
   Én is imádom a fonott ládákat - és a fonott karosszékeket is, utóbbi még nincs.

   Törlés
 4. Azért a 2. képen az étkezőben az Utolsó vacsora 8 produkcióban nekem kicsit erős! Na jó, nem kicsit :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jéé, tényleg! :) Akkor én is előjövök a farbával: Mao Ce-tung előtt fürdeni tutira jó? :D (és az agancsokat is utálom)

   Törlés
 5. Hát nem is tudom, hogy hol kezdjem. Sajnos a gyüjtögetés az nálunk genetikailag örökölt tulajdonság. Így a válasz kb. az lehetne, hogy MINDENT! Mivel a hazaköltözéskor tényleg sok minden el lett adva, el lett ajándékozva és ki lett dobva, hogy beférjen a teherautóba, kezdetben minden jól ment. Bár az is igaz, hogy a szerencsétlen teherautóst megbüntették a kompon, mert túlsúlyos volt, de hát miért nem szólt? Mindez persze majdnem 7 éve volt, így mármegint van kacat. Könyvünk nekünk is túl sok van, faluhelyen a helybeliek hozzák a régi bödönöket, fonószéket, kosarakat, teknõt, jármot stb., stb., így az is gyülik. Nem szólva a régi szõttesekrõl, amibõl szintén van vagy három ládányi. Ami a Maine beli házat illeti hát ebben el tudnék lakni. És nekem még a hatszoros Utolsó vacsora is tetszik. Eszembe juttatta, hogy nemrég láttam Milánóban az eredetit. Ami a rendrakás tudományát illeti, hát ahhoz én sem értek. Azaz, hogy átmenetileg lehet róla szó, de kb. 5 percig tart, aztán jön a kupi újból. Ha mindennek van helye az segít, de persze ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön ahhoz idõ meg energia is kell!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves emiGrants, nem vagyok a téma szakértője, sőt :-) - de azt hiszem, az az egyik kulcsa a rendnek, amit én nem bírok betartani, hogy CSAK az maradhat bent (a ház térfogatától függetlenül), ami nagyon szép vagy AKTUÁLISAN kell. Na, ez az, ami vitatható, flexibilis stb. Hogy mi az pl., ami jövő hónapban kellhet...? :-)

   Törlés
 6. A baj csak az, hogy a sok tárgy (mintha csak élőlények lennének) "szolgát" kíván...
  Állandóan foglalkozni kell velük. Ezt onnan tudom, hogy nálam is ez a helyzet... a szép befőttes üvegek, a fémdobozok, az ágyterítők, a magazinok, a könyvek... és még sorolhatnám.
  Csak akkor szépek, ha folyamatosan foglalkozik velük az ember. Különben a KÁOSZ :)
  Nekem sok jó gondolatot adott Polcz Alaine: Rend és rendetlenség című könyve, bár valószínűleg a múlt század közepe táján írta sok érdekes van benne.
  Ajánlom az amúgy is zsúfolt polcodra, ha esetleg már ott nincs :)
  Kitartás a selejtezéshez:
  Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Györgyi, köszönöm a könyvtippet! És milyen igazad van, például a ruhák is különböző rétegekben gyűlnek nálunk a fiókokban, és csak akkor tűrhető a helyzet, ha rendet vágok közöttük. Egyébként faggattam már a rendszerető ismerőseimet, hogy hogyan csinálják, és azt hiszem, tudatosan-tudattalanul betartják az "egyet be, kettőt ki" elvet, tehát, ha új ruhát vesznek, akkor kettő régit elajándékoznak vagy jótékonysági szervezetnek adnak. Mindig. És azt is megfigyeltem, hogy nekik szinte mindig menő, márkás ruháik vannak, amelyeket vásárlás előtt jól megvizsgáltak, készültek a kiadásra stb. Tehát nem (gyakran) mennek be egy turkálóba/leárazásra impulzusvásárolni. :-) Megyek is komódot rendezgetni (komolyan!).

   Törlés
 7. Szia ! Én is rengeteg mindent gyűjtök, amolyan lakberes-dekoros Gombóc Artúr módra :)). Örömet okoznak a számomra kedves tárgyak, jó kézbe venni ŐKET.
  Ha már számomra is soknak tűnnek , a kevésbé kedvenceket egy időre dobozolom.Én is gyűjtöm a kosarakat, /méretüktől függően mindegyiket használom is. nem csak díszként / üvegeket:befőzéshez, ha kiürült fűszereket tésztát,müzlit inkább ezekbe töltöm, szép üvegekbe öntöm át a habfürdőt stb pl a gyöngyöket, láncokat egy nagy csavart fűz ágon tárolom,/2 fürdőszobai lámpa tartja/
  rendrakási tippem -ami nekem bevált- a rendrakás, nem hagyom hogy nagyon nagy káosz legyen.További jó gyűjtögetést,okozzanak sok örömet. Gyöngyi.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…

Bérelni vagy venni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (1. rész)

Bő egy évvel ezelőtt már biztosak voltunk abban, hogy nekünk kell egy saját ház. Persze, mondták a haverok a játszótéren, hogy a gereblyézésnél és a fűnyírásnál másképp fogom majd ezt látni, de én egyre hajtogattam: ide nekem azt a... birtokot. Majd én tudom, hogy mit hogyan fogok ott csinálni. Azóta azért a birtok néha visszanyal visszakérdez: bírtok?

Néha eléggé nehezen bírjuk, szó se róla. És a gereblyézés meg a fűnyírás... egen.
Tudom, hogy ez tipikus hitvita: annak jobb, akinek nincs a saját házzal gondja, vagy annak jobb, aki többszörös ingatlantulajdonos?
A mi szemszögünkből így fest a dolog (most csak az első adagot osztom meg, sok további tapasztalattal jövök még):

A bérelt nyaraló
Családos életem legszebb emlékei közé tartozik az a néhány Vas és Zala megyei pihenő, amelyet fantasztikus vendéglátók nagyszerű szálláshelyein töltöttünk. Két vendégházban is úgy érezhettük, hogy megtaláltuk a tutit. Annyira, hogy vissza is fogunk még menni.
Vannak azért hátulütői is, csak ezeket m…