Ugrás a fő tartalomra

Nyaralás mobilhome-ban: tapasztalatok és tippek

avagy öko-hálidéj, sajátos értelmezésben. Személyes élményeim a horvátországi nyaralásról.



Évek óta kempingben nyaralunk, pontosabban mobilhome-ban. Ez a szállástípus: a közel 30m2-es, normál méretű ágyakkal, hálófülkékkel, nappali-étkező térrel, saját zuhanyzóval és konyhával rendelkező lakókocsi vált be nekünk a legjobban, és évközben egyfajta nosztalgiával várjuk, hogy újra mehessünk. Mert mobilhome-ban nyaralni jó!






Ugyan a kempingkatalógusokban szeretik luxuskunyhónak meg mindenfélének nevezni, azért szögezzük le: ez egy mobilhome, és kész. Egy olyan trailernek is nevezett, jól felszerelt, egy helyben álló lakókocsi, amilyenben Amerikában sok-sok szegény ember lakik (Eminem is egy trailer-parkban nőtt fel például). Szóval nem exkluzív hotelszoba, de mi szeretjük, és kitanultuk, hogyan érezhetjük magunkat a legjobban benne.
Idén - de ha jobban belegondolok, tavaly is - csak nagyon átgondoltan-takarékosan lehetett megoldani, hogy eljussunk a tengerhez.


Mobilhome-ban nyaralni: kempingezés is meg nem is. Önellátásra kell berendezkedni, de például a főzéshez-tálaláshoz szükséges edényeket nem kell vinnünk. Nem kell sorban állni a zuhanyzónál, mert van saját fürdőfülke.

Ágyneműhuzatot, törölközőt nekünk kell vinnünk. Nagyon hasznos a sok kéztörlő-törölköző (naponta egyet szoktunk elhasználni). A konyhába vigyünk normális kiskést (mer' az sohase nincs ott), vágódeszkát, mosogatószivacsot, kancsót, noteszt, amire felírhatjuk a vásárolnivalót, szalvétát.

Nálam a folyamatos pakolás vált be: berak a táskába - kihúz a listáról. Többször a lakásból való kilépés előtti utolsó lista ("vinni a gyerek szent alvóállatát!!" "telefontöltő!" stb.) mentett meg attól, hogy vissza kelljen fordulni - jó esetben - Budaörsről.

Minél kevesebb macera, minél kevesebb szemetelés - ez alapján az elv alapján:

- itthon tartogatok csak erre az útra kis (50 ml-es) mosogatószer-flakont, amit feltöltök az utazás előtt. Kevés folyékony szappant ugyanígy készítek a csomagba.
- só, bors, cukor, kávé: kis tartókban várják az utat. Mindent be lehet vásárolni ott is, de akkor haza kell hozni a maradék 94 dkg sót, és itthon kipakolni... én jobban szeretem így. Pár darab papír kávéfilter is jól jön.
- konzerveket, tésztát és hozzáillő szószt mindig viszek.


Mantrám a "mindent el kell használni": fesüléskönnyítő spray, magazinokhoz csomagolt testápoló-minta, napozás utáni ápolókrém, ami épp csak lötyög a flakon alján - mindez nagyon jól jön ilyenkor, és végre otthon is kisebb lesz a kupi.

Idei ötletem a magazin és könyv, amit csak erre az útra tartogatok. Jó nehéz volt kivárni, hogy olvashassam őket, de ott fantasztikus volt, hogy vannak!

Fedett, fa veranda: fontos, hogy legyen. Az egyik legjobb dolog ugyanis a kintalvás, legalább délután, de a bátrabbak este is kipróbálhatják. Mi nem használunk légkondícionálót, csak végső esetben, és azért déltájban a mobilhome belül az elviselhetetlenségig dögmeleg, ezért is jobb kint heverészni.

Fényfüzér, egy régi lapszoknyám mintás kendő mint zászló és árnyékoló, mécses + mécsestartó (magasabb falú, ha fújna a szél), terítő: igazán nem komoly dolgok, de ezek teszik hangulatossá a teraszt, érdemes odacsomagolni őket. Van tervem jövőre is: buntingot (zászlófüzért) szeretnék varrni, hogy teljes legyen a tengerparti feeling!


Valami vicces estére: nálunk az ajándékba kapott világító/fluoreszkáló karkötő az örök sláger. Fejlámpa a gyerekeknek szintén jó móka, párszáz forint a hipermarketekben.


A fürdőbe való csúszásgátló hasznát az első olyan alkalommal fogjuk (be)látni, amikor ennek hiányában gyermekünk dob egy hátast a zuhanyfülkében.



Gyerekjáték - túlzás nélkül állíthatom, hogy csak rossz idő esetére kell, úgyis kagylókkal és rákocskákkal fog játszani a kicsikénk. Idén szabad kezet adtam a lányomnak, és köztük szólva, kicsit alábecsülte a játékmennyiséget. Lehet, hogy ő tudta, úgysem lesz rájuk szükség?!

ennyit hozott

Amikor az első napokban úgy tűnt, hogy a délelőtt nyűglődéssel fog telni, piktogrammos programot rajzoltunk, és a spórolás jegyében én bizony a tavalyi kopogtatós labdát is elvittem: szerintem teljesen olyan, mint az új...




Hiányzott:

- egy jó nagy - és szép! - strandtáska;
- (még) több váltás fürdőruha;
- még egy jó könyv és egy-két magazin, mert így ronggyá olvastam a 25 Beautiful Homes-t.






 Nagyon bejött:

- kis kiszerelésű naptej a városlátogatásokhoz;
- nem feltekerhető, hanem kicsire összehajtható jógamatrac - nem jógázni (persze, az is isteni lehet a parton, mondjuk korán reggel...), hanem napozáshoz a törölköző alá, összehajtogatva ülésmagasítónak stb.;
- kedvenc kispárna (csak vele lehet olyan jól aludni);
- s.k. jegeskávé;
- úszócipő;
- minden este séta a parton.


Ötleteljünk: milyen bevált tippjeitek vannak kempingezéshez/utazáshoz?



Megjegyzések

  1. Nálam is volt/van egy füzet téli és nyári pihenéshez. Mostmár jó visszanézni a kisgyerekes kellékek felsorolásán. Nálam, ami sosem hiányozhat, az a kálcium pezsgőtabletta. Csípésre gyors segítség, biztosan nem árt, ha az allergiás reakciók lassítva vannak. A másik a házi arany mediterrán fűszerkeverék. Egy pillanat alatt ízesíthető vele saláta, hús stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Otthonteremtő, szuper mind a kettő! Akkor ideírok még egyet: idén elfelejtettük a csilit/erőspistát, és sehol, de sehol nem kaptunk... végig hiányzott.

      Törlés
  2. és a nedves törlőkendő - mert nem elég, hogy a gyermek azonnal leizzad, ha kiszáll a légkondis autóból, de tuti, hogy magára ken minden kenhetőt. és persze ilyenkor akar fagyit, sport csokit meg ketchupot a krumplihoz....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon igazad van! Útközben is jól jön egy csomag, a mobilhome-ban is, és a városokban pedig a kis kiszerelés a tuti.

      Törlés
  3. HÚÚÚ de jó... mi is tervezgetjük igaz olaszországba ezt a formátumú nyaralást köszi , hogy leírtad mire kell majd figyelnem :))))

    VálaszTörlés
  4. a legjobb dolog, messzeföldön! :DD
    én már majd csak akkor jövök be, ha 10 centis havat kell levakarnom magam reggelente- legalábbis így érzem most:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petrik Adrien írja a könyvében, hogy ők akkor fejezik be a teraszonalvást, amikor már látszik a lehellet. Saccperkábé...

      Törlés
  5. :) Jó volt olvasni. Én ilyen mobilházban gondolkodtam évekig, amikor láttam, hogy rendeset venni úgyse tudunk, szüleimmel közösen nem bírom, a telek meg nagy. Párom nem akarta.
    Nagyon-nagyon elgondolkoztatott a dolog, mert már több ismerősömtől is hallottam, hogy így nyaralt. Idén még "hagyományos" apartmanban fogunk Balatonozni, de jövőre már lehet, hogy ezt is be lehet tervezni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kösz, krealady! mi szeretjük, és azt nem is írtam, hogy természetesen lehet hozzá klimacardot vásárolni, és akkor hipp-hopp légkondicionált lesz. :-)

      Törlés
  6. Hello, nekünk is készül egy - google közös dokumentum, mert év közben is eszünkbe juthat - excel tábla, a mit kell feltétlenül, mert helyben is kapható, de bosszantó, hgoy drágán kell venni: mosogatószer(vagy tabletta, ha tudjuk, h van mosogatógép), WC illatosító spray (sokan 1 wc-re, jajj), és még ilyen apróságok, mint bármi, ami jó ajtókitámasztónak, hogy lehessen néha huzatot csinálni, méretes csipesz(barkácsbolti), mert sokmindent odafog, megfog, törölköző szárítható vele olyan helyeken, ahonnan lecsúszna, és karabiner(akasztónak), illetve némi madzag is van nálam mindig. Ez nem feltétlenül csak tengerpartra szól, sítáborban, egyéb sokszemélyes apartamanos közös szállásokon is jól tud jönni. A kijárathoz ottho pedig kell a lista: iratok, pénz, teló-töltő, KAJA a hűtőből, egyebek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aztaaa, Readymade, ez iszonyú jó! Köszönöm!! ja, igen, az útikaja indulás előtt (hajnali négykor) csak akkor jut az eszembe, ha egy méretes papírt ragasztok a bejárati ajtóra "KAJÁSZACSKÓ a HŰTŐBŐL!!!" felirattal...

      Törlés
  7. 2 éve mi is kipróbáltuk ezt a nyaralási formát, igaz csak 2 napra, mert szakadó esőben érkeztünk és úgy nem az igazi sátrat verni. mi élből sátormániások vagyunk, és sajna nem is jött be a mobilhome. ebben mondjuk benne volt a csalódottság is, hogy nem tudtuk egyből felállítani a sátrunkat, meg az is, hogy ki volt fogyva a gázpalack és csak másnap voltak hajlandóak foglalkozni vele, meg az is, hogy a fizetéskor ránk akartak verni egy csomó pénzt a ki tuja mióta törött ruhaszárító miatt, de ha ezt leszámítom, nálunk akkor is egyértelműen a sátor a nyerő. ott szabadabbnak érezzük magunkat, legalább arra a hétre. én még annyival egészíteném ki az egyébként remek listádat, hogy megérkezéskor nézzük meg, nincs-e törött berendezési tárgy, hiány stb. , különben elkeseredett közelharcot kell vívnunk a recepciós pultnál az útlevelünk visszaszerzéséért. Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi,

      a férjem is sátrazni szeretne, csak ahhoz nincs felszerelésünk! Nagyon hasznos, amit írtál: nálunk a tésztaszűrő volt eltörve, illetve a hűtő nem hűtött rendesen. Pontosabban: alig... de nem akartuk várni a szerelőt, ezért folyton mélyhűtöttük az italokat. Amikor ezt jóindulatúan megjegyeztük távozáskor (hogy aki utánunk jön, esetleg ne szívjon egy hétig), azt mondták, az nem lehetséges. :-)

      Törlés
  8. Nálam szokott még lenni a kistáskámban alkoholos kézfertőtlenítő, teafa és levendula illóolaj. Egy nagyobb pakk illóolaj készlet pedig a mindenféle betegségekre, sérülésekre, csípésekre.
    Mi 2 éve lakókocsiban nyaraltunk Horvátországban, ami kb. mint a mobilhome, csak sokkal kisebb ugye és nincs saját fürdő... Ott is jó meleg volt bent.
    Most meg Balcsin apartmannak nevezett valami, de közös konyha van mikróval és gáztűzhellyel, de lábast meg minden főzőalkalmatosságot nekünk kellett (volna) hozni. De mivel nem hoztunk (előtte már 1hetet voltunk valahol), ezért "hazaugrás", majd vissza. (jó, amúgy haza kellett menni más dologért is.) De amúgy, ami apróság, de feltűnt, hogy itt nincs: szemetes (szemeteszsák..), csak egy nagylámpa a szobában, ezért jó, hogy van két fejlámpánk plusz lehoz(at)tam az otthoni éjjeliszekrényes olvasólámpámat:), wc papír, mosogatószer+szivacs, éles kés, ezeket vettünk/hoztam. de még valami: kenyérvágó kés!!! 4éles kést hoztam, "mer' az sosincs", de kenyérvágót azt nem....

    na jó, abbahagytam. kempingügyben meg szólj, ha kell felszerelés!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuperjókat írtál, Fanni! Köszi - és lehet, hogy egyszer mi is belevágunk a sátorozásba...

      Törlés
  9. Úszócipőhöz:: mi a decathlonos szörfszandált visszük mindig, az jó papucsnak is és a tengerbe is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klassz! Nekünk a gyerek UV-felsőnk van onnan, és nagyon jó, plusz a dicsért jógamatracok is. Ja, és egy ugyan rózsaszín, de nem giccses, nagyon jó alakú gyerek-napszemüveg.

      Törlés
  10. Nagyon jó volt olvasni, hogy más is egész évben készül a nyaralásra.Mi lakókocsiba megyünk kb.10 éve ugyan oda. Így minden évben írunk listát, ami néha változik.Persze megvan visszamenőleg 10 lista, és ilyenkor jókat nevetünk, hogy régen milyen dolgokat kellett cipelnünk, minthogy bili, szemtapasz.Víz nélküli kézmosó mindig kellhet, és szemüveg tisztító alkoholos kendő, persze a kocsiba elhelyezve a palack kézmosó víz mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jók, korallkata! Mit nem adtam volna olyan szemüvegtisztító kendőért a 300. km után! A kézfertőtlenítő zselé pedig a városokban is komfortérzetet ad, amikor máshogyan nem lehet kezet mosni.

      Törlés
  11. Nagyon szeretünk mi is Horvátországba járni, csak mi sátrazunk. Minden tanácsod hasznos, sokban magunkra ismertem :-)A mobile home-mal már mi is próbálunk megbarátkozni, ha már nem akarunk sátrazni...de az még szerintem odébb van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Regénybe illő - vidéki házriport

Learning to let go ... (zene bekapcs.) Nagyon régóta várok arra, hogy bemutathassam ezt a házat. Gyerekkoromban egyszer jártam benne (akkoriban lakatlan volt), és máig emlékszem a színes üveggel kirakott padlásablakra. Már akkor, öt-hatévesen arról álmodoztam, hogy hasonló otthonom lesz egyszer. A ház másé lett, a lehető legértőbb kezekbe került, én felnőttem, az álmaim egy részét feladtam, és visszatértem. A visszatérés azért nem ment egykönnyen. A tulajdonosok ugyanis először vonakodtak - nem beengedni , kiváló vendéglátók és nagyszerű emberek, hanem: megjelenni . A házat megjeleníteni. A magazinoknak eddig sikerrel ellenálltak, Kos-természetemmel mégis rávettem őket, hogy a publikum elé tárják az otthonukat. Egy blogon. A látogatás után több hónapig a gépemben pihentek a fotók - féltve őriztem őket, és próbáltam más fórumra ajánlani a képriportot. A körülmények nem engedték, hogy máshol jelenjen meg. Nagyon boldog vagyok, hogy végül a saját blogomon lett a helye. Fr

Teázós

Totálisan összefüggéstelen lesz, amit ma írok; vegyük úgy, hogy az esőt nézve virtuálisan együtt iszunk valamilyen finom teát ( te-ázás, hahaha ), és van nálam tíz noteszlap mindenféle témában. Tegnap elkezdett poszt. 1. Aki szokott a Rossmann-tól rendelni, és szereti a szakácskönyveket, annak szerintem érdemes most élnie azzal az akcióval, amelyikben bio élelmiszerek mellé Stahl Judit-szakácskönyvet adnak ajándékba. Nem tudom, miért van így, mert a stílusa néhol elképesztően modoros, mégis ő tudja azt, amitől kb. önálló olvasmány lesz a receptgyűjtemény, de mint receptgyűjtemény önmagában is vérprofi. Továbbajándékozni szintén jó. 2. Azt hiszem, el kell fogadnom, hogy az érvényesülés és kapcsolatépítés címén végzett tevékenységek 9/10-e nekem nem megy -- és nem is tartom őket ízlésesnek (biztosan azért, mert kompenzálok). Magamat pedig gyakran tartom bénának, amiért nem építek és nem érvényesülök. Ami még rettenetesen irritál, az a  "ki kinek a kije"  nevű társadalmi társ

Lomtalanítás 2020

Megint visszafelé haladok az időben: ez a szuper gyűjtésünk még akkor történt, amikor nem világméretű járványról volt szó. Az egyik utolsó gondtalan esténk volt, mondhatni. A kerületünkben minden évben figyelem az évente egyszer legálisan utcára hordott tárgyakat (bútormániásként nem bírok nem odanézni), de egyrészt nekem is volt egy minimalista fordulatom, és óvatosabb lettem az esztelen halmozással kapcsolatban, másrészt emlékeim szerint az elmúlt pár évben az egyre erősödő tendencia az volt, hogy napokkal előbb megjelentek a lomisok, krétával felrajzolták a felségterületüket, a lomtalanítás napján pedig kiváló érzékkel, hangos perpatvarok közepette lefoglalták a legmenőbb cuccokat, majd azokat tőlük lehetett megvásárolni .    A gyerekeknek gyártottam is elméleteket arról, hogy végtére is társadalmilag - vagy mit tudom én, milyen szempontból - jól van ez így, hadd éljenek meg belőle, ez nekik így is egy _megalázó, durva_, sokat utazós, hosszú, munkás nap, a mi lakásunk p