Ugrás a fő tartalomra

A Farrow and Ball festékek és tapéták titkaKicsit elkéstem otthonról. Megígértem a családnak, hogy "egy bő óra múlva" jövök, és közel három óráig voltam távol. Az ok pedig nem más, mint a Fabcolor Kft. és a Farrow and Ball világa: elmerültem az információkban, a festék- és tapétamintákban. Mint a tulajdonosoktól megtudtam, a vásárlók átlagosan másfél órát töltenek a bemutatóteremben. Nem csoda!

Ahogy a dekooderes cikkemben is írtam, a Farrow and Ball festék és tapéta fogalom és etalon az egész világon. Létezik olyan festőművész, aki egy lovas képéhez a Farrow and Ball színmintákat vette alapul.

Így inspirálódott Jenn Pratt:


A végeredményen pedig a Beau nevű ló látható:


A Fabcolor honlapján mindenki ingyenesen rendelhet festék-színkatalógust és öt darab A4-es méretű tapétamintát, amit aztán megmutathat a családnak, odatarthat a kiszemelt falszakaszhoz, sőt: bekeretezhet (én ezt fogom tenni)!

A F&B festékek egyik nagy előnye a tartósság: még a világos színek is négyszer annyi pigmentet tartalmaznak, mint bármely más cégé (és, ugye, minél több pigment található egy festékben, annál kevésbé tud lekopni). A telített pigment a festék legdrágább alkotóeleme. Más cégek műgyantával töltik fel ehelyett...  A Farrow and Ball festék a titánium-dioxid miatt szórja a fényt; mélysége van.

Az árnyalat kiválasztásáról: ahelyett, hogy a nehezen meghatározható (és kb. ötvenezer változatban létező) "medvebarna" és "burgundi piros" festékszínekhez ragaszkodunk, hallgassunk a tulajdonosok tapasztalataira is. Andrea a színszakértő, tanácsai helyben ingyenesen kérhetők - ugyanakkor, ha a F&B festékek mellett döntöttünk, érdemes a helyszínre is kimennie, mert a fényviszonyok és helyi adottságok fontos tényezők.

A Farrow and Ball festékek:

- szagtalanok!
- nem habzanak (és így nem pattan el idegesítően a buborék);
- újrahasznosítható csomagolásban érkeznek, sőt, az alábbi kép bal alsó sarkában látható, ajándék fekete inspirációs füzet papírja is felelős fakitermelésből származik;
- nem bocsátanak ki káros anyagokat.

ezeket a tapétamintákat rendeltem
A festékeket egyetlen helyen gyártják. Nincsen raktárkészlet, mert frissen készül; mindig akkor gyártják le a tapétát is, amikor megrendeli a vevő.

Három tekercs tud végigmenni a gyártósoron, ami nagyon trükkös: 1.20-tól 2.30-ig vannak a nyomórétegek, így nem tudjuk, hogy hol van az illesztés. A tapétáknak három fajtájával foglalkoznak:

1. típus: nyomómintás. Mindnek megvan a története - A F&B meg is vásárolja a tradicionális mintákat.
2. típus: hengeres. Mindegyik papíralapú, és kézzel merített.
3. típus: vályús. Ezeket belemártják a vályúba, majd végighúzzák.

A minőségről még annyit, hogy a Farrow&Ball szabályai kétszer szigorúbbak, mint más festékgyártókéi. Ráadásul a végeredményt, így a megfelelő árnyalatot is emberek ellenőrzik - nem marad ki az emberi tényező. Nem bíznak mindent a gépekre, mondhatnánk. :-)

Ha kedvet kaptatok a magas minőségű festékekhez és tapétákhoz, látogassatok el Budapesten az V. kerület, Arany János utca 22. szám alatt található bemutatóterembe, amely éppen ezekben a hetekben készül el!


A hamarosan bemutatandó tálaló újrafestéséhez az Estate Eggshell fajtájú festéket és a hozzáillő alapozót használtam. Részletek és tapasztalatok hamarosan!
Megjegyzések

 1. Csodás színek és kimagasló minõség. Az árak is elég meredekek, de amikor valódi nívóért fizet az ember, akkor nem bánja. Legalább is én nem. Ja, Judit, amikor legközelebb beszélsz velük, mondd meg nekik, hogy “We are moved.” az azt jelenti, hogy “Meg vagyunk hatva.”, nem azt, hogy “Elköltöztünk.” Az utóbbi úgy szól, hogy “We have moved.” :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kösz, emiGrants! A le:gújabb bejegyzésben az általam használt beltéri festék áráról is írok - szerintem meglepően pozitív a mérleg: http://videkistilus.blogspot.hu/2012/07/uj-rovat-smirgli-es-pemzli-i-egy-regi.html

   Törlés
 2. Szia,

  Hasznos írás,köszönöm.
  Te mikorra kaptad meg a színkatalógust s mintákat?
  Üdv,
  Panka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Panka,

   egy-két hét lehetett a várakozási idő. Egyébként most már az V. ker. Aulich utcában kell keresni őket!

   Törlés
  2. Koszonom valaszod meg is erkezett .Majd hetvegen tudom megnezni, alig várom.;)p

   Törlés
 3. Szia,Kepzeld nekem nem kuldtek csak katalogust.Ritkan van ilyen de olyan csalodott voltam...mar elkepzeltem ...hm..
  P.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. írj nekik újra, biztos, hogy megkapod a tapétamintákat is, ha szólsz, hogy lemaradtak

   Törlés
  2. Csodasak.Kesobb jottek,kulon.Nagyon vartam oket s megerte.Mar korvonalkazodik is a terv melyekkel elunk majd egy fedel alatt..:)udv,p

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Idill (pásztori téma)

Tapasztalatom szerint az idillt nem elég csak várni. Keményen meg kell dolgozni érte, és nagyvonalúság, bizonyos, magunkban olykor nehezen fellelhető lazaság, sőt: elvonatkoztatás nélkül egyszerűen nem jön létre.

Itt van például a kiskapun látható bukolikus koszorú fonása, ami most szép emlék, pedig a készítés közben adódott mindenféle nehézség, figyelemelterelő butaság, és így nem volt igazán élvezetes (mondjuk, én csak fotóztam, anyukámé az érdem).
Számomra szülőként az az egyik legnehezebb dolog, hogy nagyon ritkán vagyok nem szolgálatban. Szolgálat alatt értem a "hol van a...?" kérdésekre adandó válaszokat, amik nem várhatnak, a zsebkendőfelelős és ruhafelszedegető pozíciót meg még sok mindent.
Azt, hogy nem lehet csak úgy sétálni egyet, mert állandóan megoldandó problémák jönnek sorozatban. 
Tudom, hogy nem nekem kell mindent kontrollálni. Tisztában vagyok azzal, hogy önbizalmat ad a gyerekeknek, ha hagyjuk őket, hogy szépen menedzseljék a saját ügyeiket. Mindez azonban…

A gazdagságról (még egyszer)

Ma reggel olvastam egy banálisnak tűnő kérdést az üzenőfalamon: melyik az a hely, amelyik igazán boldoggá tesz? Banalitás ide vagy oda, én azért megválaszoltam magamban. Nincs kétség: ha becsukom a szemem, és elképzelem ezt a helyet, egy konkrét földrajzi pont ugrik be. A ház.


My happy place.

Nem a lakásunk, nem a kedvenc nyaralóhelyeim, nem a legszebb városok, ahol jártam, hanem egy kis faluban egy lassan kilencvenkét éves ház, amely ún. "duplatelken" helyezkedik el, a kert aljában egy kis erdővel és szántófölddel.

Ilyen értelemben igazán jómódúak vagyunk; hiába lepukkant és hozzá sem tudtunk nyúlni lassan két éven át, ott van nekünk. Tudunk róla álmodozni, idén pedig a húrok közé csapunk; megérte kivárni.

Készülnek az újabb építkezős bejegyzések, csak kicsit elfáradtam a családtagok egymás utáni betegségei és hiányzásai, illetve a temérdek intéznivaló miatt; mindjárt újra felveszem a fonalat. Haladok a renddel is, de az is újabb feladat; ha magamnak adtam, akkor is.

Így té…