Ugrás a fő tartalomra

A Farrow and Ball festékek és tapéták titkaKicsit elkéstem otthonról. Megígértem a családnak, hogy "egy bő óra múlva" jövök, és közel három óráig voltam távol. Az ok pedig nem más, mint a Fabcolor Kft. és a Farrow and Ball világa: elmerültem az információkban, a festék- és tapétamintákban. Mint a tulajdonosoktól megtudtam, a vásárlók átlagosan másfél órát töltenek a bemutatóteremben. Nem csoda!

Ahogy a dekooderes cikkemben is írtam, a Farrow and Ball festék és tapéta fogalom és etalon az egész világon. Létezik olyan festőművész, aki egy lovas képéhez a Farrow and Ball színmintákat vette alapul.

Így inspirálódott Jenn Pratt:


A végeredményen pedig a Beau nevű ló látható:


A Fabcolor honlapján mindenki ingyenesen rendelhet festék-színkatalógust és öt darab A4-es méretű tapétamintát, amit aztán megmutathat a családnak, odatarthat a kiszemelt falszakaszhoz, sőt: bekeretezhet (én ezt fogom tenni)!

A F&B festékek egyik nagy előnye a tartósság: még a világos színek is négyszer annyi pigmentet tartalmaznak, mint bármely más cégé (és, ugye, minél több pigment található egy festékben, annál kevésbé tud lekopni). A telített pigment a festék legdrágább alkotóeleme. Más cégek műgyantával töltik fel ehelyett...  A Farrow and Ball festék a titánium-dioxid miatt szórja a fényt; mélysége van.

Az árnyalat kiválasztásáról: ahelyett, hogy a nehezen meghatározható (és kb. ötvenezer változatban létező) "medvebarna" és "burgundi piros" festékszínekhez ragaszkodunk, hallgassunk a tulajdonosok tapasztalataira is. Andrea a színszakértő, tanácsai helyben ingyenesen kérhetők - ugyanakkor, ha a F&B festékek mellett döntöttünk, érdemes a helyszínre is kimennie, mert a fényviszonyok és helyi adottságok fontos tényezők.

A Farrow and Ball festékek:

- szagtalanok!
- nem habzanak (és így nem pattan el idegesítően a buborék);
- újrahasznosítható csomagolásban érkeznek, sőt, az alábbi kép bal alsó sarkában látható, ajándék fekete inspirációs füzet papírja is felelős fakitermelésből származik;
- nem bocsátanak ki káros anyagokat.

ezeket a tapétamintákat rendeltem
A festékeket egyetlen helyen gyártják. Nincsen raktárkészlet, mert frissen készül; mindig akkor gyártják le a tapétát is, amikor megrendeli a vevő.

Három tekercs tud végigmenni a gyártósoron, ami nagyon trükkös: 1.20-tól 2.30-ig vannak a nyomórétegek, így nem tudjuk, hogy hol van az illesztés. A tapétáknak három fajtájával foglalkoznak:

1. típus: nyomómintás. Mindnek megvan a története - A F&B meg is vásárolja a tradicionális mintákat.
2. típus: hengeres. Mindegyik papíralapú, és kézzel merített.
3. típus: vályús. Ezeket belemártják a vályúba, majd végighúzzák.

A minőségről még annyit, hogy a Farrow&Ball szabályai kétszer szigorúbbak, mint más festékgyártókéi. Ráadásul a végeredményt, így a megfelelő árnyalatot is emberek ellenőrzik - nem marad ki az emberi tényező. Nem bíznak mindent a gépekre, mondhatnánk. :-)

Ha kedvet kaptatok a magas minőségű festékekhez és tapétákhoz, látogassatok el Budapesten az V. kerület, Arany János utca 22. szám alatt található bemutatóterembe, amely éppen ezekben a hetekben készül el!


A hamarosan bemutatandó tálaló újrafestéséhez az Estate Eggshell fajtájú festéket és a hozzáillő alapozót használtam. Részletek és tapasztalatok hamarosan!
Megjegyzések

 1. Csodás színek és kimagasló minõség. Az árak is elég meredekek, de amikor valódi nívóért fizet az ember, akkor nem bánja. Legalább is én nem. Ja, Judit, amikor legközelebb beszélsz velük, mondd meg nekik, hogy “We are moved.” az azt jelenti, hogy “Meg vagyunk hatva.”, nem azt, hogy “Elköltöztünk.” Az utóbbi úgy szól, hogy “We have moved.” :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kösz, emiGrants! A le:gújabb bejegyzésben az általam használt beltéri festék áráról is írok - szerintem meglepően pozitív a mérleg: http://videkistilus.blogspot.hu/2012/07/uj-rovat-smirgli-es-pemzli-i-egy-regi.html

   Törlés
 2. Szia,

  Hasznos írás,köszönöm.
  Te mikorra kaptad meg a színkatalógust s mintákat?
  Üdv,
  Panka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Panka,

   egy-két hét lehetett a várakozási idő. Egyébként most már az V. ker. Aulich utcában kell keresni őket!

   Törlés
  2. Koszonom valaszod meg is erkezett .Majd hetvegen tudom megnezni, alig várom.;)p

   Törlés
 3. Szia,Kepzeld nekem nem kuldtek csak katalogust.Ritkan van ilyen de olyan csalodott voltam...mar elkepzeltem ...hm..
  P.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. írj nekik újra, biztos, hogy megkapod a tapétamintákat is, ha szólsz, hogy lemaradtak

   Törlés
  2. Csodasak.Kesobb jottek,kulon.Nagyon vartam oket s megerte.Mar korvonalkazodik is a terv melyekkel elunk majd egy fedel alatt..:)udv,p

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…