Ugrás a fő tartalomra

A Farrow and Ball festékek és tapéták titkaKicsit elkéstem otthonról. Megígértem a családnak, hogy "egy bő óra múlva" jövök, és közel három óráig voltam távol. Az ok pedig nem más, mint a Fabcolor Kft. és a Farrow and Ball világa: elmerültem az információkban, a festék- és tapétamintákban. Mint a tulajdonosoktól megtudtam, a vásárlók átlagosan másfél órát töltenek a bemutatóteremben. Nem csoda!

Ahogy a dekooderes cikkemben is írtam, a Farrow and Ball festék és tapéta fogalom és etalon az egész világon. Létezik olyan festőművész, aki egy lovas képéhez a Farrow and Ball színmintákat vette alapul.

Így inspirálódott Jenn Pratt:


A végeredményen pedig a Beau nevű ló látható:


A Fabcolor honlapján mindenki ingyenesen rendelhet festék-színkatalógust és öt darab A4-es méretű tapétamintát, amit aztán megmutathat a családnak, odatarthat a kiszemelt falszakaszhoz, sőt: bekeretezhet (én ezt fogom tenni)!

A F&B festékek egyik nagy előnye a tartósság: még a világos színek is négyszer annyi pigmentet tartalmaznak, mint bármely más cégé (és, ugye, minél több pigment található egy festékben, annál kevésbé tud lekopni). A telített pigment a festék legdrágább alkotóeleme. Más cégek műgyantával töltik fel ehelyett...  A Farrow and Ball festék a titánium-dioxid miatt szórja a fényt; mélysége van.

Az árnyalat kiválasztásáról: ahelyett, hogy a nehezen meghatározható (és kb. ötvenezer változatban létező) "medvebarna" és "burgundi piros" festékszínekhez ragaszkodunk, hallgassunk a tulajdonosok tapasztalataira is. Andrea a színszakértő, tanácsai helyben ingyenesen kérhetők - ugyanakkor, ha a F&B festékek mellett döntöttünk, érdemes a helyszínre is kimennie, mert a fényviszonyok és helyi adottságok fontos tényezők.

A Farrow and Ball festékek:

- szagtalanok!
- nem habzanak (és így nem pattan el idegesítően a buborék);
- újrahasznosítható csomagolásban érkeznek, sőt, az alábbi kép bal alsó sarkában látható, ajándék fekete inspirációs füzet papírja is felelős fakitermelésből származik;
- nem bocsátanak ki káros anyagokat.

ezeket a tapétamintákat rendeltem
A festékeket egyetlen helyen gyártják. Nincsen raktárkészlet, mert frissen készül; mindig akkor gyártják le a tapétát is, amikor megrendeli a vevő.

Három tekercs tud végigmenni a gyártósoron, ami nagyon trükkös: 1.20-tól 2.30-ig vannak a nyomórétegek, így nem tudjuk, hogy hol van az illesztés. A tapétáknak három fajtájával foglalkoznak:

1. típus: nyomómintás. Mindnek megvan a története - A F&B meg is vásárolja a tradicionális mintákat.
2. típus: hengeres. Mindegyik papíralapú, és kézzel merített.
3. típus: vályús. Ezeket belemártják a vályúba, majd végighúzzák.

A minőségről még annyit, hogy a Farrow&Ball szabályai kétszer szigorúbbak, mint más festékgyártókéi. Ráadásul a végeredményt, így a megfelelő árnyalatot is emberek ellenőrzik - nem marad ki az emberi tényező. Nem bíznak mindent a gépekre, mondhatnánk. :-)

Ha kedvet kaptatok a magas minőségű festékekhez és tapétákhoz, látogassatok el Budapesten az V. kerület, Arany János utca 22. szám alatt található bemutatóterembe, amely éppen ezekben a hetekben készül el!


A hamarosan bemutatandó tálaló újrafestéséhez az Estate Eggshell fajtájú festéket és a hozzáillő alapozót használtam. Részletek és tapasztalatok hamarosan!
Megjegyzések

 1. Csodás színek és kimagasló minõség. Az árak is elég meredekek, de amikor valódi nívóért fizet az ember, akkor nem bánja. Legalább is én nem. Ja, Judit, amikor legközelebb beszélsz velük, mondd meg nekik, hogy “We are moved.” az azt jelenti, hogy “Meg vagyunk hatva.”, nem azt, hogy “Elköltöztünk.” Az utóbbi úgy szól, hogy “We have moved.” :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kösz, emiGrants! A le:gújabb bejegyzésben az általam használt beltéri festék áráról is írok - szerintem meglepően pozitív a mérleg: http://videkistilus.blogspot.hu/2012/07/uj-rovat-smirgli-es-pemzli-i-egy-regi.html

   Törlés
 2. Szia,

  Hasznos írás,köszönöm.
  Te mikorra kaptad meg a színkatalógust s mintákat?
  Üdv,
  Panka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Panka,

   egy-két hét lehetett a várakozási idő. Egyébként most már az V. ker. Aulich utcában kell keresni őket!

   Törlés
  2. Koszonom valaszod meg is erkezett .Majd hetvegen tudom megnezni, alig várom.;)p

   Törlés
 3. Szia,Kepzeld nekem nem kuldtek csak katalogust.Ritkan van ilyen de olyan csalodott voltam...mar elkepzeltem ...hm..
  P.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. írj nekik újra, biztos, hogy megkapod a tapétamintákat is, ha szólsz, hogy lemaradtak

   Törlés
  2. Csodasak.Kesobb jottek,kulon.Nagyon vartam oket s megerte.Mar korvonalkazodik is a terv melyekkel elunk majd egy fedel alatt..:)udv,p

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…