2012. július 24., kedd

Zászlófüzér maradék anyagból

Nyáron valamivel ki kell tölteni a hosszú délelőttöket, és ugyan mindig elmondom magamról, hogy botkezű vagyok, mostanában egyre több csináldmagad-ötletet szeretnék kipróbálni. Ilyen a házilagos bútorfelújítás, és ilyen a régóta imádott bunting, alias zászlógirland. 

Lehetőleg nulla forint ráfordítással.

Felforgattam a maradékanyagos ládát, és mindenfélét találtam. Elsőnek egy kifejezetten nem értékes textilt választottam: ez az a kategória, amelyik biztosan a kukában végezte volna a következő lomtalanításkor - de jó erős vászon, könnyű vele dolgozni.

A szabásmintám ez a kép volt. A kartonra másolt mintát minél gazdaságosabban helyeztem el az anyagon - és mivel ennek a textilnek a mintázatában nincsen "felfelé" és "lefelé", könnyű dolgom volt.


Amíg egyesek krétával rajzoltak

és virágot locsoltak,


én pikk-pakk kiszabtam a háromszögeket.


Az első füzért végül anyukám varrta készre, mert "az ő gépét ő ismeri igazán", de a nyáron nekem is kell egy olyan bunting, amit az első lépéstől az utolsóig én készítek. Ilyen lett a prototípus:

felhívnám a figyelmet örök kedvencemre, a fehér lambériára
és a vintage bazaaros tacskóra

Kívülről fotózva:


Ti miket varrtok mostanában?

16 megjegyzés:

 1. Éppen tegnap tettem fel fotót a a sötétítő függönyről, párnákról, valamint a konyhai függönyökről, amit a héten varrtam, hogy vidámabban menjen a befőzés. Megnézheted itt:
  http://azenvilagom-neska.blogspot.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon ügyes vagy - és engem a befőzés, a sok szép paradicsomos, barackos stb. üveg is lenyűgöz!

   Törlés
 2. Köszönöm, a barackos üvegekre stelázsi csíkból vágtam ki sárgabarackokat és azt dekupázsoltam az üvegekre. Epret, málnát, meggyet cseresznyét is így szoktam.

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Én is buntingot varrtam éppen, applikáltat. Biztosan nem ez lesz az utolsó, nagyon jó móka :)
  Szép napot!
  üdv
  moli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi aranyos vagy :)
   De beláthatod, hogy olyan kategória nincs textileknél, hogy kuka... :)
   Varj mindegyikből buntingot, különböző méretűt, sőt ha a maradék fecniket egymáshoz varrod, akkor teljesen egyedi alapanyagból varrhatsz - buntingot. Képzeld milyen klasz lesz jövőre a kis mobilház a tengerparton, ha körbe körbe lesz díszítve :o)

   Törlés
  2. Látom, figyelmesen olvasol ;) köszi a tippet - jön majd a folytatás!

   Törlés
 4. Ma délutánra tervezek varrást-Áronkám egyik osztálytársának lesz szülinapi bulija vasárnap. Fiú. És Én a fiúkkal mindig gondban vagyok. Legutóbb egy maradék farmerból varrtam ilyesmi buntingot-nagy sikere volt. Most viszont variálok: van otthon egy nagy zacskó bio tönkölypelyvám, amiből párnéát kellene varrni, persze szintén maradékokból, foltvarrással. Én ilyen variálós vagyok-majd délutánig kitalálom! :)
  Egyébként tök jó ez az anyag!És a fehér lambéria tényleg nagyon szép.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fróni, sok sikert és kreatív ötletáradatot! :) Szeretek belelátni mások gondolatmenetébe-szokásaiba. Azt a farmer-buntingot lehet látni valahol?

   Törlés
 5. Nagyon ötletes, kedvet kaptam hozzá, köszönöm a szabásmintát.
  A fehér lambéria nálam is örök szerelem, de még csak terv, a helye már megvan.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Compot - ha pl. kisebbet szeretnél, jó ötlet beírni a Google-be, hogy "bunting template" - és a képek között válogatni. Pl. egy babának ez már lehet, hogy nagy lenne (merthogy tervezem, hogy ajándékba is készítek majd). Egy asztalos villámgyorsan készen van egy kb. mellmagasságig érő lambériával (legalábbis a felfúrásával) - úgyhogy mostanában jól utánanézek, hogy házilag menne-e vajh'!

   Törlés
 6. Szia! Pont azon agyalgattam, mit tegyek az új kerítésre. (merthogy elkerítettük azt a részt, amit a kutyák széttúrtak, mert vakondokot kerestek. Textil meg van bőven. Szerencsére jól fejlődöm, és évről évre kinövök ezt-azt. A személyes rész meg különösen tetszik:-)))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kösz, Nagyflanc! Hímezz rá háziáldást, nehogy szó érje a ház elejét ;)

   Törlés
 7. Ügyi vagy Judit! Ha bármikor elakadnál a varrás során, csak szólj, szívesen segítek! :-)

  VálaszTörlés