Ugrás a fő tartalomra

ÚJ ROVAT! Smirgli és pemzli I.: tálaló újratöltve

Miből indultunk?
Egy ütött-kopott, régi tálalóból, amely azonban nagyon hasznos és szívemnek kedves, családi darab. Miután a gépek, a festék és a bútorgombok megvoltak a felújításához, könnyedén leszedtem az összes mozdítható részt: ajtót-fiókot.


Ezután következett az, amiről sejtettem, hogy nem lesz egyszerű menet. A csiszolás. Merthogy egy ilyen tálaló kábé akkora, mint egy ólajtó. 

És ficakjai is vannak neki. 

"Kicsit nagy darabbal kezdtél, nem?" - érdeklődött anyukám a negyedik napon a telefonban. És milyen igaza volt! A legtöbb munkaórát a festékréteg akkurátus eltávolítása vette igénybe, miközben a gép, amellyel dolgoztam, egy álom.

Ahogy korábban írtam, a Bosch excentercsiszolója csodás partner: megbízható, zömök, de fürge és alapos. Jó pár cserélhető, öntapadós csiszolólapot elhasználtam ehhez a bútordarabhoz. A géppel totálisan elérhetetlen részeket kézzel csiszoltam át. Mindezt kizárólag a szabad ég alatt, mert több kiló por keletkezett.

a barna festék alatt a gyári zöld látszik
bevetésre vár a Farrow and Ball alapozófesték. az üveget a nevéhez választottam ;)
egy fiók nem fiók: lealapozva
részlet csiszolás közben. szeretem ezt a mintás üveget
csiszolás utolsó vérig
Ki vagyok én, hogy tanácsokat osztogassak? Most mégis ajánlok valamit: amikor a hozzátartozók kezdenek belepistulni a monoton zajba, és a szobából kiszűrődik a "nem akarunk csiszolást hallgatni! strandolni akarunk!" kántálás, engedjünk nekik. :-)

Az alapozás már szinte gyerekjáték.


Festés: a Farrow and Ball méltán világhírű. Nem csurog meg, sűrűsége, "teste" van. Nem büdös, nem bocsát ki káros anyagokat. Szuper belegondolni, hogy akár várandósok is használhatják, a gyerekszoba bútorait festegethetik vele. És az ára? Nézzük csak. Az Estate Eggshell típusú Farrow and Ball festék 750 ml-es kiszereléséből (amely 9 m2-re elegendő) és az alapozóból is maradt még egy ugyanekkora bútorra való. (Ha utánaszámolok, hat-hétezer forintnyi festéket használtam el. Mindenki döntse el, hogy ez az összeg hogyan viszonyul más festékek ár-érték arányához.)


És a kész, olívaszínűre festett bútor, a kimondottan hozzá választott Bútortuningos gombokkal:

a fiókokra és az ajtókra hamarosan a gombokhoz illő fogantyúk kerülnek

olive and rose

kellékek kávézáshoz
Hogy milyen lett? Nagyon visszafogott, kellemes. Angolos. ;) Az egyféle festék elegánsan egybefogja a sok kis fiókot és ajtót. Vizuálisan azért nagyon jót fog tenni, ha a gombok mellett a fogantyúk is tagolják.


Végül a lelki oldal: az első éjszaka úgy éreztem, leszakad a vállam, mégis, többnyire imádtam csinálni. Munka közben volt időm gondolkodni, rálátni mindenféle fontos és fontosnak tűnő dologra. És bár néha minősíthetetlenül viselkedtem, ha nem hagytak dolgozni (például egy időre direkt kizártam magam a házból, a többieket pedig be...), mentségemre legyen mondva, egyszer próbáltam én beszélgetni, de közben majdnem (be)levágtam az ujjam(ba). Ha hozzám hasonló kezdő vagy, akkor vagy excentercsiszolsz, vagy beszélgetsz: ez van!

Köszönöm:
- M-nek a sokszáz órányi Harisnyás Pippi-felolvasást;
- H-nak, hogy kibírta a türelmetlenségem, és még így is ennyire élvezte a kalandot;
- Zs-nek és I-nek, hogy megengedték, hogy hozzányúljak a bútorhoz;
- A-nak és I-nek a festésre vonatkozó hasznos tanácsokat és az ötlet felkarolását;
- a Boschnak a szuper gépparkot;
- G-nek, hogy ismét nagyszerű partner volt a bútorgomb-keresésben, és első szóra támogatta a tervet.

Ha hasonló felújításról szeretnél olvasni, ajánlom a Kicsi Ház, a Boróka Otthonblog és a Falusi Libák vonatkozó remek posztjait!

Folyt. köv. - amikor felkerülnek a fogantyúk, és teljesen berendezzük, hozok még képet a tálalóról. És már tervezem a következő részt...
Megjegyzések

 1. Gratulálok a kitartásodhoz, ügyességedhez. Fantasztikusan jó munkát végeztél. Az eredmény magáért beszél. Gyönyörű lett. Várom a további képeket róla.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Neska! Mondhatjuk, hogy ezen a bútoron tanultam meg a festésről egy-két dolgot, mert ezelőtt még soha nem festettem át semmi komolyat. Képek is jönnek még.

   Törlés
 2. Szép a kezdet eredménye. Csak így tovább.

  VálaszTörlés
 3. Szép lett.
  Mi is így újítjuk fel szépen sorban a családi - örökölt darabokat, szekrényeket, konyhaszekrényt, régi tükröt, éjjeliszekrényt, stb.
  Azért az üveget kivetted ugye a csiszolás-festés művelet idejére? Csak a fénykép kedvéért van ott, gondolom.
  Egyébként nekem ezek a bútorok valóban ilyen pasztell színekben tetszenek igazán felújítva.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Compot! Az üveggel úgy volt, hogy próbáltam kivenni (minden mást - ajtót, fogantyút - két mozdulattal, eszköz nélkül sikerült), és nem hagyta magát. Aztán elkezdtem félni, hogy el fogom pattintani vagy magát az üveget vagy a fa keretet, ami tartja. Kipróbáltam, hogy tudok-e mellette csiszolni. És sikerült. De azért legközelebb nem így tervezem...

   Törlés
 4. Ügyes vagy Judit, büszkék vagyunk rád, nagyon szép szecessziós zöld árnyalatú lett! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na, ezeket a holmikat pakoltam be olyan kutyafuttában... örülök, hogy tetszik, Aletta!

   Törlés
 5. Csodás lett. A csiszolás mindig szörnyü munka, még akkor is ha a Bosch fantasztikus gépeivel csinálod. Ez az olive zöld szín eddig nem tartozott a kedvenceim közé, de ezen a darabon olyan jól néz ki, hogy meg vagyok gyõzve. Én ilyen zselés festékekkel már sokszor dolgoztam, de speciel a Farrow and Ball-t eddig nem ismertem. Csak tovább, másodszorra már nem tunic olyan nagy munkának!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. emiGrants, a bútor oldalát már annyira utáltam néha, hogy az egybefüggő területet "földrészekre" (=kisebb-nagyobb amorf részekre) osztottam fel a csiszolóval, hogy lássam a végét [ld. még: kezdődő bedilizés]. Kicsit furcsán néztek, amikor diadalittasan közöltem a családdal, hogy "épp most csiszoltam le Afrikát".

   Törlés
 6. Eddig azt hittem csak én vagyok olyan "őrült" hogy csiszolok és festek látástól vakulásig nő létemre. Nálunk a férjem már átengedi a terepet, ha festésről van szó. Nagyon szép lett a régi kredenc.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranka, Rokonlélek! Nagy bútorfelújító-blogger persze nem vagyok, de sokat tanultam a nagyoktól, és kiszemeltem a következő bútor-"áldozatomat", hamarosan írok róla. Gondolom, te is tudod, mihez kezdesz majd, ha lesz rá szabadidőd. :-)

   Törlés
 7. Jelenleg székeket festek, és igen előre 3-4 évre megvan a festési adagom, legyen szó falról, ajtóról vagy bútorról. Egyébként már 20 éve festek, mindenfélét, nem lehet elég korán kezdeni, viszont csak a végeredményt szeretem a köztes dolgok nem tartoznak kedvenceim közé.


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztosan jó érzés a felfrissített széket használni! A köztes dolgokról: én most éppen a csiszolás miatt vagyok kénytelen várni a festéssel, mert kifogott rajtam néhány faragott darab.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…