2011. február 11., péntek

Kicsi, de kell: 101 Konyha

- Van üzenete a futár számára?
- Igen, van. Tudna korán jönni? Köszönöm. :)

***

     És J., a futár itt is volt nem sokkal reggel 9 óra után. Meghozta a könyvet, ezáltal pedig apropót adott arra, hogy a ma délelőttre tervezett, vonzóbbnál vonzóbb háztartási munkáim közepette egy kicsit megpihenjek.
     Régóta ismerem ezt a könyvet, és szeretem a fejezetbeosztását. Kortárs, klasszikus, shaker, retro, rusztikus, költségkímélő - ezek a britek szerint a fő konyhatrendek. Nálunk ugyan egészen máshogy festenének a legelterjedtebb irányzatok (fenyő-, laminált bútorlap-, IKEA-, parasztbútorral berendezett, klasszikus, épített, talán retro...), ez a kis könyv mégis rengeteg ötletet adhat a magyarországi konyhaberendezéshez is. És hát, a BBC Good Homes-nak szemmel láthatóan van anyaga. Nem is akármilyen.

    
       A cím a 101 ("one-oh-one") angol kifejezésre is utal, ezáltal azt sugallja, hogy ebben a könyvben minden benne van, ami a jó konyha alapjaihoz szükséges. És tényleg. Sok szó esik burkolatokról, anyag- és színválasztásról, munkafelületekről és - ami a legfontosabb - az összhatásról. Nincsenek viszont benne technikai tudnivalók (azokat - amennyiben nem professzionális célokra tervezünk konyhát - egy IKEA-katalógusból nagyszerűen lehet pótolni).
        A könyv persze nagyon angol. Bennünket kevésbé érint például az a dilemma, hogy maradt a régi lakásból egy-két shaker stílusú konyha-elem, mit is csináljunk vele... Az egyik kedvencem a 136. oldalon látható rusztikusan kopott konyha. Látom magam, ahogyan a böhöm nagy, kényelmes zöld konyhaszigetnél előkészítem az ételt, körülöttem gyerekek szaladgálnak, kávézgatok és imádom a konyhámat. Angolos és nagyon jó az elmaradhatatlan "Bread" feliratú kenyértartó, ilyet is kérnék. 
        Van itt, persze, néhány olyan világoskék retró konyha, amelyikből sikítva menekülnék, de például a költségkímélő konyhák között bújik meg az egyik legjobb felújítós ötlet, amit valaha olvastam: nevezetesen, hogy krémszínű festékkel egyneműsíthetőek a régi konyhabútor különböző elemei, és ugyan így nem a miénk lesz a világ legérdekesebb konyhája, mert ezzel a megoldással kicsit "biztosra megyünk", mégis kiegyensúlyozott és ízléses végeredményt kapunk. És, ha mondjuk Kicsi Háztól megtanulunk antikolni, akkor kifejezetten trendi shabby chic konyhánk lehet. Ha nem lennék végtelenül lusta ahhoz, hogy egymagam fessek át egy egész konyhabútort nem félnék a festés-csiszolás okozta kosztól, már régen nekiálltam volna.  
***
Hogy miért kellett még egy példány ebből a könyvből? Mert ki fogjuk sorsolni.

Ha szeretnéd megnyerni, vegyél részt a játékban, amely 2011. február 13-án éjfélig tart!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése