Ugrás a fő tartalomra

Dr. Watson, akarom mondani, Wilson lakásai

Avagy: hol lakik Doktor House egyetlen barátja?


Bocsánat: ez a téma nekem járt. 

    Ugyan a House-függés esetemben relatíve későn, 2010 nyarán kezdődött, annál intenzívebben jelentkezett. Magyarul: volt mit behoznom. 

    Már a blog ötletének megszületése előtt, a kedvenc kempingünkben az Isztrián, a harmadik esős napon lehetett tudni, hogy nemcsak azért függök a laptop képernyőjén, mert fürdeni meg napozni nem lehet, más dolgom pedig nincs, hanem azért is, mert  megőrülök a Doktor House enteriőrjeiért.

    Nem beszélnék most Dr. Gregory House-ról mint antihősről, a Sherlock Holmes-párhuzamokról, a nyelvi humorról, a színészi játékról. Csak a kérókról.

     Milyen lakóterekben "élnek" kedvenc szereplőink? Először rágjuk át magunkat Wilson és Cuddy otthonán; várjuk ki, mert igen, a legvégén jön House's house...

      Apropó: Kedves Hölgyeim!
Egy kérésem van: az enteriőröket figyeljük. Köszönöm. (Tudják: burkolatok, anyagok, fogantyúk, terek elrendezése, bútorok, függönyök stb....)

     Legyen a kiindulópont a hatodik évad második (illetve harmadik, ha a szenzációs évadnyitó dupla epizódot, a Broken-t kettőnek vesszük) része (Epic Fail). A pszichiátriai intézetben eltöltött időszak után a még munkaképtelen House átmenetileg Wilson lakásában száll meg. Munkamániáját nem élheti ki, ezért pótcselekvésként nagy elánnal főz, és így nyit ajtót az őt meglátogató főnökének, Cuddy-nak:

- Gnocchit készítek.

      Ez a lélegzetelállítóan szexi nagyon hatásos kezdés alkalmat ad arra, hogy kicsit körbenézzünk Wilson alapvetően klasszikus stílusban berendezett lakásában és konyhájában:



     Szép lakás, és hála az égnek, a konyhának van némi rusztikus beütése is. Jó a francia jellegű tányértartó, esztétikusak a konyhabútor faragványai és fiókjai, telitalálat a konyhasziget. A retro tűzhely és hűtő nekem kevésbé jön be.
     Később House-t egyik beosztottja, Tizenhárom is meglátogatja. Itt látszik az előszoba részlete is, illetve két aprócska megbicsaklás: a lepukkant mosogatógép és a mosogató előtti, pfúj, kétes tisztaságú virágos szőnyeg.



      Azt javaslom, hagyjuk, hogy House - Vicodin-mentességét bizonyítandó, éppen vizeletmintát ad a Wilson unokaöcsikéje által készített bögrébe mit csinál az alábbi képen, helyette nézzük a klasszikus kandallót és a rajta lévő üvegeket, gyertyatartókat. És a sok-sok könyvet.


    Elképzelem, ahogy összeült a sorozat design teamje, és megvitatták: vajon milyen lakás illene Wilsonhoz. Polgári, visszafogott, jómódú - hasonló vezérszavak mentén rendezhették be, és szerintem jól eltalálták a terek stílusát. Nagy meglepetések nincsenek benne - ahogy Wilson karakterében sem.  Picit feminin - ahogy Wilson karaktere is. Az én ízlésemnek, persze, sok még ennyi retro elem (lámpa, TV-állvány) is.


     Kicsit unalmas is - ahogy Wilson karaktere is tud unalmas lenni. Szinte zavaró mennyiségben van jelen a fal következetesen alkalmazott szürkéskék színe és a fafelületek teljesen egynemű krémszínű-sárgás festése, de azért elfogadnám (pl. tök jó az a párnázott rész a kazettás ablakfülkében!).


     A hatodik évad közepe táján aztán Wilson - House lelki épségének érdekében - közös, új lakásba költözik House-szal. Talán azt sem túlzás állítani, hogy ez az élettér sokkal inkább megfelelő helyszín a cselekményben bekövetkező fordulatok számára, mint Wilson régi kecója (eredetileg Cuddy és párja, Lucas lakása lett volna, csak House közbelépett, és Wilsonnal az utolsó pillanatban happolták el előlük):



      Kifejezetten fényűző, világos, elegáns, gyönyörű, eredeti nyílászárókkal felszerelt polgári lakásról van szó, amelyet némi szenvedős bútorvásárlás után


be is rendeznek.
     Wilson még House zeneszeretetét is figyelembe veszi, és meglepi barátját egy ritkasággal:




     Azután sajnos Wilson régi-új barátnője miatt nem marad sokáig legénylakás a lakás:




     Végül néhány "színfalak mögött" készült fotó (már a hetedik évadból). Itt is jól látszik minden, ami a konyhában lenyűgöző - olykor túl puccos is: hófehér, fa- és inox felületek, elegáns csempeburkolat, óriási konyhasziget, duplaajtajú high-tech hűtő, trendi kisgépek... de mi az az opálüveges cucc, ami Wilson fejénél fut végig? Valaki tudja?







Ha bárki megkérdezne, biztosan agyondicsérném ezt az új konyhát, bár az étkező egyáltalán nem tetszik.
Te melyik lakást választanád?

És akkor egy House-izmus a végére:

"Szerelem nélkül nem lehet élni. De oxigén nélkül nehezebb."

(Folyt. köv.)

(a képek forrása)



Megjegyzések

  1. Uhhh, ez nagyon jó volt, köszi! Várom a folytatást, úgyis mint House-rajongó, és mint filmekben az enteriőröket kényszeresen vizslató is. A Cuddy által kinézett lakás nagy kedvencem, ez a legvilágosabb is az összes - sorozatban szerepeltetett - kéró közül (és a nyílászárói gyönyörűek!). Amúgy fejben totál el- és berendeztem House lakását, azokat a sarkokat is amiket sosem mutattak....beteges?:)))))
    Szerintem Wilson mögött az a szegelszívó takaró plexije????? lehet... Vagy bármi más:P

    VálaszTörlés
  2. Réka! Kösz - a szagelszívó takaró izéjét szerintem eltaláltad, így már értem! House lakásából sok sarkot találsz itt: http://videkistilus.blogspot.com/2011/03/doktor-house-szentelye.html. Mint rokonléleknek, Neked mondanom se' kell, a kín és az élvezet keveréke volt átválogatni azt a többezer diát..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Regénybe illő - vidéki házriport

Learning to let go ... (zene bekapcs.) Nagyon régóta várok arra, hogy bemutathassam ezt a házat. Gyerekkoromban egyszer jártam benne (akkoriban lakatlan volt), és máig emlékszem a színes üveggel kirakott padlásablakra. Már akkor, öt-hatévesen arról álmodoztam, hogy hasonló otthonom lesz egyszer. A ház másé lett, a lehető legértőbb kezekbe került, én felnőttem, az álmaim egy részét feladtam, és visszatértem. A visszatérés azért nem ment egykönnyen. A tulajdonosok ugyanis először vonakodtak - nem beengedni , kiváló vendéglátók és nagyszerű emberek, hanem: megjelenni . A házat megjeleníteni. A magazinoknak eddig sikerrel ellenálltak, Kos-természetemmel mégis rávettem őket, hogy a publikum elé tárják az otthonukat. Egy blogon. A látogatás után több hónapig a gépemben pihentek a fotók - féltve őriztem őket, és próbáltam más fórumra ajánlani a képriportot. A körülmények nem engedték, hogy máshol jelenjen meg. Nagyon boldog vagyok, hogy végül a saját blogomon lett a helye. Fr

Teázós

Totálisan összefüggéstelen lesz, amit ma írok; vegyük úgy, hogy az esőt nézve virtuálisan együtt iszunk valamilyen finom teát ( te-ázás, hahaha ), és van nálam tíz noteszlap mindenféle témában. Tegnap elkezdett poszt. 1. Aki szokott a Rossmann-tól rendelni, és szereti a szakácskönyveket, annak szerintem érdemes most élnie azzal az akcióval, amelyikben bio élelmiszerek mellé Stahl Judit-szakácskönyvet adnak ajándékba. Nem tudom, miért van így, mert a stílusa néhol elképesztően modoros, mégis ő tudja azt, amitől kb. önálló olvasmány lesz a receptgyűjtemény, de mint receptgyűjtemény önmagában is vérprofi. Továbbajándékozni szintén jó. 2. Azt hiszem, el kell fogadnom, hogy az érvényesülés és kapcsolatépítés címén végzett tevékenységek 9/10-e nekem nem megy -- és nem is tartom őket ízlésesnek (biztosan azért, mert kompenzálok). Magamat pedig gyakran tartom bénának, amiért nem építek és nem érvényesülök. Ami még rettenetesen irritál, az a  "ki kinek a kije"  nevű társadalmi társ

Lomtalanítás 2020

Megint visszafelé haladok az időben: ez a szuper gyűjtésünk még akkor történt, amikor nem világméretű járványról volt szó. Az egyik utolsó gondtalan esténk volt, mondhatni. A kerületünkben minden évben figyelem az évente egyszer legálisan utcára hordott tárgyakat (bútormániásként nem bírok nem odanézni), de egyrészt nekem is volt egy minimalista fordulatom, és óvatosabb lettem az esztelen halmozással kapcsolatban, másrészt emlékeim szerint az elmúlt pár évben az egyre erősödő tendencia az volt, hogy napokkal előbb megjelentek a lomisok, krétával felrajzolták a felségterületüket, a lomtalanítás napján pedig kiváló érzékkel, hangos perpatvarok közepette lefoglalták a legmenőbb cuccokat, majd azokat tőlük lehetett megvásárolni .    A gyerekeknek gyártottam is elméleteket arról, hogy végtére is társadalmilag - vagy mit tudom én, milyen szempontból - jól van ez így, hadd éljenek meg belőle, ez nekik így is egy _megalázó, durva_, sokat utazós, hosszú, munkás nap, a mi lakásunk p