Ugrás a fő tartalomra

Dr. Watson, akarom mondani, Wilson lakásai

Avagy: hol lakik Doktor House egyetlen barátja?


Bocsánat: ez a téma nekem járt. 

    Ugyan a House-függés esetemben relatíve későn, 2010 nyarán kezdődött, annál intenzívebben jelentkezett. Magyarul: volt mit behoznom. 

    Már a blog ötletének megszületése előtt, a kedvenc kempingünkben az Isztrián, a harmadik esős napon lehetett tudni, hogy nemcsak azért függök a laptop képernyőjén, mert fürdeni meg napozni nem lehet, más dolgom pedig nincs, hanem azért is, mert  megőrülök a Doktor House enteriőrjeiért.

    Nem beszélnék most Dr. Gregory House-ról mint antihősről, a Sherlock Holmes-párhuzamokról, a nyelvi humorról, a színészi játékról. Csak a kérókról.

     Milyen lakóterekben "élnek" kedvenc szereplőink? Először rágjuk át magunkat Wilson és Cuddy otthonán; várjuk ki, mert igen, a legvégén jön House's house...

      Apropó: Kedves Hölgyeim!
Egy kérésem van: az enteriőröket figyeljük. Köszönöm. (Tudják: burkolatok, anyagok, fogantyúk, terek elrendezése, bútorok, függönyök stb....)

     Legyen a kiindulópont a hatodik évad második (illetve harmadik, ha a szenzációs évadnyitó dupla epizódot, a Broken-t kettőnek vesszük) része (Epic Fail). A pszichiátriai intézetben eltöltött időszak után a még munkaképtelen House átmenetileg Wilson lakásában száll meg. Munkamániáját nem élheti ki, ezért pótcselekvésként nagy elánnal főz, és így nyit ajtót az őt meglátogató főnökének, Cuddy-nak:

- Gnocchit készítek.

      Ez a lélegzetelállítóan szexi nagyon hatásos kezdés alkalmat ad arra, hogy kicsit körbenézzünk Wilson alapvetően klasszikus stílusban berendezett lakásában és konyhájában:     Szép lakás, és hála az égnek, a konyhának van némi rusztikus beütése is. Jó a francia jellegű tányértartó, esztétikusak a konyhabútor faragványai és fiókjai, telitalálat a konyhasziget. A retro tűzhely és hűtő nekem kevésbé jön be.
     Később House-t egyik beosztottja, Tizenhárom is meglátogatja. Itt látszik az előszoba részlete is, illetve két aprócska megbicsaklás: a lepukkant mosogatógép és a mosogató előtti, pfúj, kétes tisztaságú virágos szőnyeg.      Azt javaslom, hagyjuk, hogy House - Vicodin-mentességét bizonyítandó, éppen vizeletmintát ad a Wilson unokaöcsikéje által készített bögrébe mit csinál az alábbi képen, helyette nézzük a klasszikus kandallót és a rajta lévő üvegeket, gyertyatartókat. És a sok-sok könyvet.


    Elképzelem, ahogy összeült a sorozat design teamje, és megvitatták: vajon milyen lakás illene Wilsonhoz. Polgári, visszafogott, jómódú - hasonló vezérszavak mentén rendezhették be, és szerintem jól eltalálták a terek stílusát. Nagy meglepetések nincsenek benne - ahogy Wilson karakterében sem.  Picit feminin - ahogy Wilson karaktere is. Az én ízlésemnek, persze, sok még ennyi retro elem (lámpa, TV-állvány) is.


     Kicsit unalmas is - ahogy Wilson karaktere is tud unalmas lenni. Szinte zavaró mennyiségben van jelen a fal következetesen alkalmazott szürkéskék színe és a fafelületek teljesen egynemű krémszínű-sárgás festése, de azért elfogadnám (pl. tök jó az a párnázott rész a kazettás ablakfülkében!).


     A hatodik évad közepe táján aztán Wilson - House lelki épségének érdekében - közös, új lakásba költözik House-szal. Talán azt sem túlzás állítani, hogy ez az élettér sokkal inkább megfelelő helyszín a cselekményben bekövetkező fordulatok számára, mint Wilson régi kecója (eredetileg Cuddy és párja, Lucas lakása lett volna, csak House közbelépett, és Wilsonnal az utolsó pillanatban happolták el előlük):      Kifejezetten fényűző, világos, elegáns, gyönyörű, eredeti nyílászárókkal felszerelt polgári lakásról van szó, amelyet némi szenvedős bútorvásárlás után


be is rendeznek.
     Wilson még House zeneszeretetét is figyelembe veszi, és meglepi barátját egy ritkasággal:
     Azután sajnos Wilson régi-új barátnője miatt nem marad sokáig legénylakás a lakás:
     Végül néhány "színfalak mögött" készült fotó (már a hetedik évadból). Itt is jól látszik minden, ami a konyhában lenyűgöző - olykor túl puccos is: hófehér, fa- és inox felületek, elegáns csempeburkolat, óriási konyhasziget, duplaajtajú high-tech hűtő, trendi kisgépek... de mi az az opálüveges cucc, ami Wilson fejénél fut végig? Valaki tudja?Ha bárki megkérdezne, biztosan agyondicsérném ezt az új konyhát, bár az étkező egyáltalán nem tetszik.
Te melyik lakást választanád?

És akkor egy House-izmus a végére:

"Szerelem nélkül nem lehet élni. De oxigén nélkül nehezebb."

(Folyt. köv.)

(a képek forrása)Megjegyzések

  1. Uhhh, ez nagyon jó volt, köszi! Várom a folytatást, úgyis mint House-rajongó, és mint filmekben az enteriőröket kényszeresen vizslató is. A Cuddy által kinézett lakás nagy kedvencem, ez a legvilágosabb is az összes - sorozatban szerepeltetett - kéró közül (és a nyílászárói gyönyörűek!). Amúgy fejben totál el- és berendeztem House lakását, azokat a sarkokat is amiket sosem mutattak....beteges?:)))))
    Szerintem Wilson mögött az a szegelszívó takaró plexije????? lehet... Vagy bármi más:P

    VálaszTörlés
  2. Réka! Kösz - a szagelszívó takaró izéjét szerintem eltaláltad, így már értem! House lakásából sok sarkot találsz itt: http://videkistilus.blogspot.com/2011/03/doktor-house-szentelye.html. Mint rokonléleknek, Neked mondanom se' kell, a kín és az élvezet keveréke volt átválogatni azt a többezer diát..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…