Ugrás a fő tartalomra

A Vitorlás szoba hangulata: inspirációk

A tengerész stílus a kék-fehér csíkokkal évek óta trendi az öltözködésben, és ránk is nagyon jellemző családilag. Volt egy korábbi korszak, amikor azt gondoltam, hogy az ízlésemet - és, persze, a finom lelkivilágomat (ah!) - a virágminta fejezi ki a legjobban. Akkoriban sokszor hordtam apróvirágos ruhákat - ez egyébként egybeesett azzal, amikor a lakástextilek közül is a virágos-vintage mintájúak voltak a kedvenceim. Aztán jött egy nyár, jöttek a csíkok - és maradtak is. Naná, hogy alig várom a Vitorlás szoba berendezését!


Emlékeztek? Annie Sloan könyve motivált annyira, hogy rendesen nekifeküdjek a terveknek. A Room Recipes oldalain olyan szofisztikált tengerparti stílust mutat be, amelyik nélkülözi az összes cikis elemet, az összes túlzást, és valahogyan mégis azt érzi az ember, hogy a lakberendezésben ez a tengerész stílus par excellence.


life goals: állni a festékeskondér mellett és csak keverni...(Muszáj közbevetnem, mert ezen az eseményen nem fényképeztem, viszont emlékezni akarok majd rá: tegnap a Bartók Konzervatórium végzőseit hallgattuk meg a jazzklubban, és ennek a Stevie Wonder-számnak a feldolgozása volt az egyik legjobb. Nem kicsit tombolt a végére a konszolidált, borospoharat-mindig-a-nyakánál-fogó, úri közönség, hehehe. Reggel végig erre a zenére válogattam a képeket a bejegyzéshez [minden covert ismerek...], és most egy ideig ehhez kötöm a nyár-hangulatot. Imádnivaló.)


Kérdések, dilemmák a Sailor's Room kapcsán:

Sötétbarna fapadlója elég szép állapotban van. Mély sötétkék falszínnel, megtartott barna bútorokkal jól is mutatna. Kb. így:


Azt kell eldönteni, hogy ennyire komolyra komponált legyen-e ez a szoba. A kékeket ugyanis nem akarom keverni, de sajnos a kopott türkizt szintén nagyon szeretem, és hatalmas kedvenc az acélkék (ruhákban is). Választani kell.

Fehér deszkaborítás: a padlón vagy a falon legyen? Lehet, hogy módosítva alkalmazzuk ezt is. Megmaradt az utcai ablakok spalettája (az utca felől dupla ablakok vannak, de így nem marad hely a spaletták felakasztására) - és bár funkciótlan a falra applikált ablaktábla, roppant hangulatos, és azt hiszem, nálam még ennyi belefér. (Ígérem, nem festek sirályt melléje.)

Milyen lámpák legyenek? Funkcionálisan annyi biztos, hogy kell egy mennyezeti, egy olvasó- és két hangulatlámpa. Itt hagyni fogom, hogy bekússzon az ipari stílus.


Újrahasznosítás: ezt sem felejthetem el. Guberáltam valamikor télen még egy retro ruhaakasztót: mosott türkizre/fehérre festve jó szolgálatot fog tenni.

Szalmakalap?? Ebben az enteriőrben például meglepően klasszul mutat, és tetszik, hogy nem ez jut eszembe első körben a tengerész stílusról.

(a fehérre festett bőröndért én kérek elnézést, de a többi szerintem határozottan közelít ahhoz, amit úgy hívunk: 100% nyár)

Összegyűjtöttem, hogy mire kell figyelnem, melyek azok az elemek, amelyek az én fejemben összeegyeztethetőek a Vitorlás szobába képzelt összhatással - és melyek nem.Ami belefér:


 • térkép (tengerrel/tóval)

 • hajómodell

 • hajólámpa/lámpás

 • csíkos vászon


 • uszadékfa (óvatosan)

 • fonott/kötélhatású horgolt cuccok 

 • nádbútor, szizálszőnyeg

 • természetben talált kagyló/csigaház


a rozsdás bádog kivételével jöhet


Ami nem fér bele:


 • szalvétatechnika/dekupázs/kopott stencil bármilyen formában

 • túltolt evező-/hajókormány-/horgony-/mentőöv-/világítótorony-tematika

 • homok üvegfestékkel dekorált üvegben

 • cuki, dagadt halacskák


 • vicces Popeye-figurák

 • piros (bocs, nem szeretem)

 • kalózos poénok

 • értelmetlen feliratok: "SEAFOOD", "BEACH" (esetleg egy eredeti kikötői táblára kapható vagyok) 

 • "mindenből egy kicsi": egy kicsit szakadt, egy kicsit csíkos, egy kicsit tengericsillagos minta itt-ott - erre nagyon kell vigyáznom, mert már így is túl sok mindent gyűjtöttem össze. 
...vagy például egy kicsit űrös sem lesz jó ide, hiába "navy blue"Ti hogy álltok a tengerparti stílussal - és mit tennétek egy tengerész stílusú szobába?


(Egyelőre az összes kép: Pinterest, "nautical room", ill. "sailing boat" keresés) Megjegyzések

 1. Nagyon tetszenek a listáid. Egyetértek. Szerintem a fehér a falon legyen, me a padlón. Nagyon sérülékeny egy fehér padló és míg a 'distressed look's lehetne nagyon casinos is, elõbb utøbb fárasztó karbantartás tartani. Vigyázz nehogy túl sok kütyü legyen mindenütt! ''Less is more!' Nagyon bōlcs mondás. Ja, a borospoharat azért jó a nyakánál fogni, mert különben nem cseng a koccintásnál. Szóval, hajrá vitorlás szobában, már nagyon várom a végsõ dizájnt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hogy először a lényegre reflektáljak: a borospohár szárát tartva ujjlenyomatok sem lesznek sehol rossz helyen, a hőmérséklete sem változik az italnak, illetve nagyon hozzáértőnek is tűnünk ;) - szóval, nem kifogásolom, inkább egy jelenséget írok le ezzel :)

   Uhh, padlófestés: abban reménykedtom, hogy valaki majd a UK-ből megerősíti, hogy "évtizedek óta használjuk a mindenféle színű festett padlókat, toljad nyugodtan!" Elgondolkodtató, amit írtál. Titkos álmom volt szép törtfehér Farrow & Ball festékkel (elnézést, Annie) végigmenni rajta, de nagyon költséges is.

   Törlés
 2. Elnézésedet kérem a sok hülyeségért, mindet az autocorrect csinálta.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Selyemfényű zöld

Egy hónapig voltunk egyhuzamban a háznál, tegnap jöttünk haza. Most szinte folyamatosan jár a mosógép - az eszem pedig azon, hogy vissza akarok menni, hahaha.

Eléggé szuper volt, pedig nincsen különösebb infrastruktúra azóta sem. A kertben kicsit vitatkozunk az egy darab csíkos függőszéken, a házban ez idő alatt minimális fejlesztés történt, mert még mindig nem biztos, hogy felszabadulnak azok a súlyos összegek, amelyek nélkül nem képzelhető el komoly felújítás. De nem érdekel.
Azt az utat követem, hogy a saját erőmből dolgozom, amennyit tudok. Ez nem kerül semmibe, és nem kell folyton egyeztetni mással. Viszont jó kemény vagyok magammal. Három évet adtam arra, hogy eltüntessem a lomokat (ezt vic-nek írtam is már): mivel a ház 90+ éves, ez évente harminc év felhalmozott cuccától való megszabadulást jelent. Pretty good.
Negatívumok:
- (még júliusban) sok szúnyog: csak úgy lehetett meginni a reggeli kávét a verandán, ha égett a citronella gyertya és be is fújtam magam szúnyogspray-vel;
-…

Venni vagy bérelni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (2. rész)

Legutóbb jeleztem már, hogy ez hitvita-jellegű kérdés; olyan, amelyről egyesek kommentháborúkat szoktak vívni, míg mások egy vödör pattogatott kukoricával az ölükben nézik a meccset...


A különböző befektetési tanácsadó oldalak nagyrészt egyetértenek abban, hogy a víkendház, akármilyen alapos anyagi megfontolás eredményeképpen vesszük is: luxuscikk. Mindig drágább lesz, mint időszakosan bérelni egy házat: magas az alapára, és miután megvettük, szépen, sorban jelentkeznek a  rejtett költségei, amelyekkel vagy kalkuláltunk előre vagy nem (viharkár, tyúkól-bontás, Józsi bácsi gondnoki díja, Gizi néni fizetsége a kertészmunkákért, konyhafelújítás, lötyögő konnektor cseréje, nélkülözhetetlen kerti eszközök garmadája, anyámkínja).

A kérdés az, hogy az imént említett komoly anyagi áldozatokat és a többi - ha úgy tetszik, érzelmi - tényezőt összegezve megéri-e nekünk birtokolni az adott ingatlant.

Most arról írok, szándékosan kendőzetlenül sorolva az összes szempontot, hogy mi milyen célból vá…

Plátói szerelem I. (#házak)

Ha van valami, aminek feketeöves nagymestere, örökös világbajnoka vagyok, akkor ez az. Irtó jó szemem van ahhoz, hogy tizenkétezer-kilencszáznyolcvan ingatlanhirdetésből kiszúrjam azt az egy különleges házat, amelyikbe majd nagyon bele tudok szeretni. És amelynek a nem-birtoklása nagyon fog majd fájni. Lamentáló-retrospektív poszt, a végén pozitív perspektívával.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szenvedésteli periódusaim lesznek, furcsa is átélni őket nekem, aki életem összes traumája után egyféle nem voltam sosem: depressziós. Ez nem az, de hullámokban hasonló - és nagyon nem jó.
Ijesztő ennyire fixálódni valamire. 
És, basszus, az ember évekig tudja csinálni (per definitionem). 
Racionálisan tudja, hogy már nem kell neki és nem is lesz az övé, emocionálisan azonban még nem tudja lezárni.
Az összes platonikus érzelemmel kapcsolatban a leszokás rögös útján haladok; sokat segítenek a kávézáskor olvasott velős mondatok.
"Az idő értékes. Okosan pazarold."
Vegyük például azt a…