Ugrás a fő tartalomra

A Vitorlás szoba hangulata: inspirációk

A tengerész stílus a kék-fehér csíkokkal évek óta trendi az öltözködésben, és ránk is nagyon jellemző családilag. Volt egy korábbi korszak, amikor azt gondoltam, hogy az ízlésemet - és, persze, a finom lelkivilágomat (ah!) - a virágminta fejezi ki a legjobban. Akkoriban sokszor hordtam apróvirágos ruhákat - ez egyébként egybeesett azzal, amikor a lakástextilek közül is a virágos-vintage mintájúak voltak a kedvenceim. Aztán jött egy nyár, jöttek a csíkok - és maradtak is. Naná, hogy alig várom a Vitorlás szoba berendezését!


Emlékeztek? Annie Sloan könyve motivált annyira, hogy rendesen nekifeküdjek a terveknek. A Room Recipes oldalain olyan szofisztikált tengerparti stílust mutat be, amelyik nélkülözi az összes cikis elemet, az összes túlzást, és valahogyan mégis azt érzi az ember, hogy a lakberendezésben ez a tengerész stílus par excellence.


life goals: állni a festékeskondér mellett és csak keverni...(Muszáj közbevetnem, mert ezen az eseményen nem fényképeztem, viszont emlékezni akarok majd rá: tegnap a Bartók Konzervatórium végzőseit hallgattuk meg a jazzklubban, és ennek a Stevie Wonder-számnak a feldolgozása volt az egyik legjobb. Nem kicsit tombolt a végére a konszolidált, borospoharat-mindig-a-nyakánál-fogó, úri közönség, hehehe. Reggel végig erre a zenére válogattam a képeket a bejegyzéshez [minden covert ismerek...], és most egy ideig ehhez kötöm a nyár-hangulatot. Imádnivaló.)


Kérdések, dilemmák a Sailor's Room kapcsán:

Sötétbarna fapadlója elég szép állapotban van. Mély sötétkék falszínnel, megtartott barna bútorokkal jól is mutatna. Kb. így:


Azt kell eldönteni, hogy ennyire komolyra komponált legyen-e ez a szoba. A kékeket ugyanis nem akarom keverni, de sajnos a kopott türkizt szintén nagyon szeretem, és hatalmas kedvenc az acélkék (ruhákban is). Választani kell.

Fehér deszkaborítás: a padlón vagy a falon legyen? Lehet, hogy módosítva alkalmazzuk ezt is. Megmaradt az utcai ablakok spalettája (az utca felől dupla ablakok vannak, de így nem marad hely a spaletták felakasztására) - és bár funkciótlan a falra applikált ablaktábla, roppant hangulatos, és azt hiszem, nálam még ennyi belefér. (Ígérem, nem festek sirályt melléje.)

Milyen lámpák legyenek? Funkcionálisan annyi biztos, hogy kell egy mennyezeti, egy olvasó- és két hangulatlámpa. Itt hagyni fogom, hogy bekússzon az ipari stílus.


Újrahasznosítás: ezt sem felejthetem el. Guberáltam valamikor télen még egy retro ruhaakasztót: mosott türkizre/fehérre festve jó szolgálatot fog tenni.

Szalmakalap?? Ebben az enteriőrben például meglepően klasszul mutat, és tetszik, hogy nem ez jut eszembe első körben a tengerész stílusról.

(a fehérre festett bőröndért én kérek elnézést, de a többi szerintem határozottan közelít ahhoz, amit úgy hívunk: 100% nyár)

Összegyűjtöttem, hogy mire kell figyelnem, melyek azok az elemek, amelyek az én fejemben összeegyeztethetőek a Vitorlás szobába képzelt összhatással - és melyek nem.Ami belefér:


 • térkép (tengerrel/tóval)

 • hajómodell

 • hajólámpa/lámpás

 • csíkos vászon


 • uszadékfa (óvatosan)

 • fonott/kötélhatású horgolt cuccok 

 • nádbútor, szizálszőnyeg

 • természetben talált kagyló/csigaház


a rozsdás bádog kivételével jöhet


Ami nem fér bele:


 • szalvétatechnika/dekupázs/kopott stencil bármilyen formában

 • túltolt evező-/hajókormány-/horgony-/mentőöv-/világítótorony-tematika

 • homok üvegfestékkel dekorált üvegben

 • cuki, dagadt halacskák


 • vicces Popeye-figurák

 • piros (bocs, nem szeretem)

 • kalózos poénok

 • értelmetlen feliratok: "SEAFOOD", "BEACH" (esetleg egy eredeti kikötői táblára kapható vagyok) 

 • "mindenből egy kicsi": egy kicsit szakadt, egy kicsit csíkos, egy kicsit tengericsillagos minta itt-ott - erre nagyon kell vigyáznom, mert már így is túl sok mindent gyűjtöttem össze. 
...vagy például egy kicsit űrös sem lesz jó ide, hiába "navy blue"Ti hogy álltok a tengerparti stílussal - és mit tennétek egy tengerész stílusú szobába?


(Egyelőre az összes kép: Pinterest, "nautical room", ill. "sailing boat" keresés) Megjegyzések

 1. Nagyon tetszenek a listáid. Egyetértek. Szerintem a fehér a falon legyen, me a padlón. Nagyon sérülékeny egy fehér padló és míg a 'distressed look's lehetne nagyon casinos is, elõbb utøbb fárasztó karbantartás tartani. Vigyázz nehogy túl sok kütyü legyen mindenütt! ''Less is more!' Nagyon bōlcs mondás. Ja, a borospoharat azért jó a nyakánál fogni, mert különben nem cseng a koccintásnál. Szóval, hajrá vitorlás szobában, már nagyon várom a végsõ dizájnt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hogy először a lényegre reflektáljak: a borospohár szárát tartva ujjlenyomatok sem lesznek sehol rossz helyen, a hőmérséklete sem változik az italnak, illetve nagyon hozzáértőnek is tűnünk ;) - szóval, nem kifogásolom, inkább egy jelenséget írok le ezzel :)

   Uhh, padlófestés: abban reménykedtom, hogy valaki majd a UK-ből megerősíti, hogy "évtizedek óta használjuk a mindenféle színű festett padlókat, toljad nyugodtan!" Elgondolkodtató, amit írtál. Titkos álmom volt szép törtfehér Farrow & Ball festékkel (elnézést, Annie) végigmenni rajta, de nagyon költséges is.

   Törlés
 2. Elnézésedet kérem a sok hülyeségért, mindet az autocorrect csinálta.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…