Ugrás a fő tartalomra

Marsbéli Bolt: házhoz jönnek a házias ízek


 A Marsbéli Bolt budapesti ételkiszállító cég, amely a többihez hasonlóan műanyag dobozokban, futárral kézbesíti az elfoglalt ügyfél ebédjét. A hasonlóság azonban itt véget is ér. A marsbéli ebéd sokak számára a nap fénypontja, a megérdemelt otthonosság - de mielőtt misztifikálnánk, nézzük a pontos hozzávalóit! A Marsbéli konyhában 2012-től Kisuti Dávid főz, aki Várvizi Péter-tanítvány, és a pécsi Enoteca Corsoból érkezett. Az izgalmas heti menüt Révai Júlia állítja össze, szellemesen kombinálva a szezonális recepteket, a sztárséfek legmenőbb finomságait és a "klubtagok" ízlését és visszajelzéseit. Az ízek háziasak és rafináltak, az alapanyagok minőségiek: a tej 3,6%-os, a hús kifogástalan, és mindezek tetejébe az ételek kimondottan esztétikusak. A Marsbéli Bolt tulajdonosával, Révai Júliával beszélgettem, akivel közös pontunk, hogy mindketten imádjuk a rusztikus ételfotókat...


Tudni lehet rólad, hogy komoly szakácskönyv-gyűjteményed van. Most melyikre vágysz a legjobban?

Szakácskönyvekre állandóan vágyom, de nem egy konkrét darabra, hanem mindig arra, ami éppen megtetszik, impulzus-vásárló vagyok e téren is. Vannak kedvenc szerzők persze (Claudia Roden pl., aki közel-keleti konyhákban verhetetlen, de a sztárséfek többségét is szeretem), most is van egy kiszemelt listám, amire gyűjtögetek.


Az egészségtudatos táplálkozás felkapott élelmiszerei közül mi az, ami szerinted fontos és maradandó (helye van az étrendünkben), és mi az, ami "felejtős", múló szeszély?

Szerintem én nem vagyok egészségtudatos, kb. három dolgot próbálok előtérbe helyezni: ha lehet, frissből főzzünk, ne együnk túl sok felvágottat és bolti kenyérfélét-kekszeket, mivel azokban van a legtöbb műanyag, ne nassoljunk állandóan édességet, és sportoljunk mi is, a gyerekek is. De sem a cukrot nem tartom főbenjáró bűnnek, biopiacra sem járok, és a gyerekek szoktak csokit is enni, sőt én is. Lehet, hogy ez tök ciki, de azt sem tartom helyesnek, ha valaki aránytalanul sok energiát és időt fordít az idejéből arra, hogy mit egyen a család és ez pénzben, fejben más, ugyanúgy fontos dologtól vesz el teret.


Hogyan érzed magad a Facebook-csapatotok közel hatezer tagja között, nap mint nap? Milyen visszajelzéseket kaptok?

Visszajelzéseket nem kapunk a FB oldalról, annak örülünk persze, ha egy bejegyzés sokaknak tetszik, ha kérdeznek, recepteket kérnek, mert az nekem azt jelenti, hogy ez egy élő dolog, nem csak egy kirakat.


Tudnál említeni három olyan ételt, amit meg kellett ismételnetek, akkora sikerük volt?

Ilyen több is volt szerencsére, csak az emlékezéssel van baj: maceszgombócos gyöngytyúkleves, a beigli minden évben, de krumplifőzelék is sikerült már ilyenre:).

róla van szó :) fotó: Ízbolygó
Nézel/olvasol szakmai ártalomból gasztro vonatkozású filmeket vagy könyveket? 

Sajnos ritkán jutok el moziba, a legutóbbi konyhás jó filmet egy barát marsbélis lány ajánlotta, szuper volt: Soul Kitchen a címe, de semmi köze hozzánk, csak egy jó film Gryllus Dorkával.
hogy a marsbéliek mottóját idézzem: egy "se nem gyors, se nem lassú: normális" hamburger!
Te mit szeretsz enni és inni úgy igazán? Van-e mostanában - hogy kedves barátotokat, Ízbolygót idézzem - valamilyen "komoly kattanásod"?

Kattanásaim nekem nincsenek, mindenevő vagyok, azt hiszem. Mivel hét közben az egész hetünket végigesszük természetesen, én magamtól az egyszerűeket főzöm ellenpontként - és főleg a gyorsakat.


Mi marad 2012-ben, és mi lesz új "a Marson"?

Nagyon szeretném idén végre elindítani az új weboldalunkat, aminek már fél éve működnie kéne. Sokkal több tartalommal fog megjelenni, terveink között szerepel egy kisebb, szelektált alapanyagbolt indítása is, és legfőképpen túlélni szeretnénk ezt a mindenki számára elég nehéz évet. A minőség és változatosság marad.


A Marsbéli Bolt Facebook csapatához itt csatlakozhatsz.
A fotók a Marsbéli Bolt tulajdonai.


Megjegyzések

 1. Erdekes izek es gyonyoru fenykepek. Szerintem aki tul nagy faksznit csinal az evesbol az valoszinuleg valami mas problemaval kuszkodik. Sajnos nekem eleg sok egeszsegi bajom van ami miatt nem tudok sok mindent enni, de attol meg meg lehet oldani mindent fantaziaval es dili nelkul. Azzal pedig 100%-ig egyetertek, hogy a csokolade nem karos, bar az is igaz, hogy abbol is csak jo minosegut szabad enni, mint barmi masbol. Aki teheti egyen kezmuves, nagyon jo minosegu keseru csokibol keszult truffeleket, bonbonokat, tablakat, amilyeneket peldaul a Keseredes nevu boltban arul Wagner Bea. Elnezest a hirdetesert, de en imadom Beat is meg a csokijat is!! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek. Hát, igen... elég jó ízlésed van, emiGrants! Kár, hogy Beáék sem akarnak a bloggal játszani :-( Elnézést az antireklámért.

   Törlés
 2. Minden nagyon jól néz ki..és finom is lehet!Nekem is van PONT ilyen villám...:))))

  VálaszTörlés
 3. Na, megyek eszek egy kis vajaskiflit....Lehet, hogy átkötöm egy szalaggal....:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értjük ám! :) fotózáshoz körbe is szórhatnád vajdarabkákkal... persze, ha csak felfalod... ;)

   Törlés
 4. Jaj! Gyönyörűek a képek, nem cikiztem ám!!!!:-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Idill (pásztori téma)

Tapasztalatom szerint az idillt nem elég csak várni. Keményen meg kell dolgozni érte, és nagyvonalúság, bizonyos, magunkban olykor nehezen fellelhető lazaság, sőt: elvonatkoztatás nélkül egyszerűen nem jön létre.

Itt van például a kiskapun látható bukolikus koszorú fonása, ami most szép emlék, pedig a készítés közben adódott mindenféle nehézség, figyelemelterelő butaság, és így nem volt igazán élvezetes (mondjuk, én csak fotóztam, anyukámé az érdem).
Számomra szülőként az az egyik legnehezebb dolog, hogy nagyon ritkán vagyok nem szolgálatban. Szolgálat alatt értem a "hol van a...?" kérdésekre adandó válaszokat, amik nem várhatnak, a zsebkendőfelelős és ruhafelszedegető pozíciót meg még sok mindent.
Azt, hogy nem lehet csak úgy sétálni egyet, mert állandóan megoldandó problémák jönnek sorozatban. 
Tudom, hogy nem nekem kell mindent kontrollálni. Tisztában vagyok azzal, hogy önbizalmat ad a gyerekeknek, ha hagyjuk őket, hogy szépen menedzseljék a saját ügyeiket. Mindez azonban…

A gazdagságról (még egyszer)

Ma reggel olvastam egy banálisnak tűnő kérdést az üzenőfalamon: melyik az a hely, amelyik igazán boldoggá tesz? Banalitás ide vagy oda, én azért megválaszoltam magamban. Nincs kétség: ha becsukom a szemem, és elképzelem ezt a helyet, egy konkrét földrajzi pont ugrik be. A ház.


My happy place.

Nem a lakásunk, nem a kedvenc nyaralóhelyeim, nem a legszebb városok, ahol jártam, hanem egy kis faluban egy lassan kilencvenkét éves ház, amely ún. "duplatelken" helyezkedik el, a kert aljában egy kis erdővel és szántófölddel.

Ilyen értelemben igazán jómódúak vagyunk; hiába lepukkant és hozzá sem tudtunk nyúlni lassan két éven át, ott van nekünk. Tudunk róla álmodozni, idén pedig a húrok közé csapunk; megérte kivárni.

Készülnek az újabb építkezős bejegyzések, csak kicsit elfáradtam a családtagok egymás utáni betegségei és hiányzásai, illetve a temérdek intéznivaló miatt; mindjárt újra felveszem a fonalat. Haladok a renddel is, de az is újabb feladat; ha magamnak adtam, akkor is.

Így té…