Ugrás a fő tartalomra

Apró-cseprő kalandok

Még mindig kétséges, hogy milyen nagyobb felújítási munkák fognak beleférni a költségvetésbe és az időbe idén nyáron, ezért azzal a sok aprósággal haladunk, amivel lehet - és amivel muszáj. 

meglepetés; rá nem emlékeztem tavalyról
A hét első két napjára fantasztikus időt jósoltak, úgyhogy tudtam, hogy kizárólag akkor vagyok hajlandó szétdolgozni magam a kertben, ha úszhatunk is. Így is tettünk.

Van egy strand-SOS-táska az autóban, mert az évek során többször előfordult, hogy útközben spontán megálltunk fürdeni, és ugyan a gyerekek néha ("valamit valamiért" és hasonlóan szimpatikus szülői dumákkal) rávehetőek arra, hogy pamutalsóban ússzanak, ez esetemben azért neccesebb. Vettem én már két számmal nagyobb tűzpiros bikinit egy vagyonért magamnak az úszógumi-árustól, szóval, próbálok ezekre a helyzetekre felkészülni. 


Nagyon szeretem a partrészt, ahová járunk. Megnyugtató, szellős. 

Úszás után jött a finom gereblyézés (3000 m2-ből amennyit sikerült: kb. a járda-árok környékét és az előkertet), metszőollózás, gyomirtás, komposztra hordás. Verandasöprés, portörlés, porszívózás, ágyáthúzás, kapufestés.


És az élet apró örömei: mosakodás :-), tiszta ruha, sebtapasz a kezedre, jéghideg kóla, almaízű alma, kiscsoki negyven forintért.


A vitorlás szoba ajtajára Anyukám varrt egy füzért a lányom régi farmerruhájából, és kitettük az anno az utcán talált kis hajómodellt is. (Nem is bánom, hogy egy csomó képen ott van a virágos műanyag tapéta és a linóleum; egyszer majd jó lesz visszaemlékezni, hogy ilyen volt.)





A kerti izomláztól még egy minimáldekorra maradt erőm: kitettük a szent (amúgy pécsi) munkagép fotóját és néhány régi, kiesett és megmentett könyvlapot.


Egy vicces és titkos dolog csak nektek, csak itt: a hazafelé úton elkanyarodva újra megnéztem kívülről a házat, amit anno az orrunk előtt vettek meg. 

Hátha újból el akarják adni, thinking wishfully.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez olyan, mint az exed adatlapját felkeresni a Facebookon (tudom, ez senkire nem jellemző; én is csak olvastam róla valahol, muhaha), de nem tudtam leküzdeni a vágyat. Sajnos nincs kint az eladó tábla, ellenben osztatlan, fehér műanyag ablakokra cserélték a régi fakazettásakat. Ennek a praktikumát és a költséghatékonyságát egy pillanatig sem vitatom, de hát, naggyon kemény a változás. (Egy valaha teljes mértékben helyi védelem alatt álló, kuriózumszámba menő, híres művészhez kötődő épületről beszélünk.) 

Csúnya analógiák jutnak eszembe dilettantizmusról, ízlésficamról, sors fintoráról. 

Fontos lecke arról, hogy az ég szerelmére, óvatosan nyúljunk a régi építészeti értékekhez.  

Aztán voltunk Török Ádám és a Mini-koncerten, szuper volt, a tizenegy és fél éves bluesgitárosukkal együtt. Újra megállapítottam, hogy - rossz hír a fesztiválbüféseknek - sem sör, sem kilencszáz forintos sült krumpli nem kell ahhoz, hogy igazán jól érezzem magam, csak zene. 




Megjegyzések

  1. A házatok, kertetek (útközben olvastam valahol a múltkori bejegyzésed) gyönyörű, ne sajnáld a másikat. A faluban nálunk is tettek egy hasonló épületre műanyag ablakot, sikoltoztam. Nem értettem, nem látnak?Nem. Múltkor én is visszanéztem régi fotókat, döbbenetes a változás, az lesz nálatok is. A kerti munka utáni felüdülésnél bizony nincs jobb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holdgyöngy, azért is mentem vissza, hogy a megszépítő emlékezetet kicsit korrigáljam, és ne mitizáljam már az egekig magamban azt a házat. Közben sajnálom, hogy az egykori fénye így kopik meg. A saját házunk iránt egyre erősebben érzek. Egyébként a mi falunkban is dívik a műanyag nyílászáró, és akkor a meggypiros műcserép-lemezt még nem is említettem, hajjaj.... egyszerűen levetetik a helyi védelmet az épületekről, és attól kezdve szabad a pálya.

      Törlés
  2. Műanyag ablakok?!?!?! Basszus. :( Erre valami ízlés-rendőrséget kellene alapítani, és büntetést kiszabni :P Sovány vigasz, de a penészedéssel ők fognak szívni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, ezt a kommentet is megtaláltam!! Penész: egyetértek, és persze, nem jó megfázni a nem tökéletesen záró, régi ablakok miatt, de az a helyzet, hogy a régi házak mikroklímája sem véletlenül van úgy...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Regénybe illő - vidéki házriport

Learning to let go ... (zene bekapcs.) Nagyon régóta várok arra, hogy bemutathassam ezt a házat. Gyerekkoromban egyszer jártam benne (akkoriban lakatlan volt), és máig emlékszem a színes üveggel kirakott padlásablakra. Már akkor, öt-hatévesen arról álmodoztam, hogy hasonló otthonom lesz egyszer. A ház másé lett, a lehető legértőbb kezekbe került, én felnőttem, az álmaim egy részét feladtam, és visszatértem. A visszatérés azért nem ment egykönnyen. A tulajdonosok ugyanis először vonakodtak - nem beengedni , kiváló vendéglátók és nagyszerű emberek, hanem: megjelenni . A házat megjeleníteni. A magazinoknak eddig sikerrel ellenálltak, Kos-természetemmel mégis rávettem őket, hogy a publikum elé tárják az otthonukat. Egy blogon. A látogatás után több hónapig a gépemben pihentek a fotók - féltve őriztem őket, és próbáltam más fórumra ajánlani a képriportot. A körülmények nem engedték, hogy máshol jelenjen meg. Nagyon boldog vagyok, hogy végül a saját blogomon lett a helye. Fr

Hovatovább*

Nagyon régóta írom ezt a blogot -- és nagyon régóta nem. :) Írhatnám vicceskedve, hogy alkotói válságban vagyok, de az a helyzet, hogy tényleg abban érzem magam, és nem olyan vicces benne lenni. Jó volna folytatni az írást, de mindig elakadok, holott az évek során a részemmé vált ez a felület; úgy érzem, hogy a vidéki városi érdekes színfolt lett a hazai blogszférában, nekem kiváló kreatív csatorna, grafomán énem legjobb terepe, nektek pedig rendszeres olvasnivaló (volt). Bocsánat, hogy bevonlak benneteket a dilemmáimba, de úgy gondoltam, mégis jobb, ha írok valamiről (bármiről), mintha semmiről sem, ugye. Ugyanakkor a meta-diskurzust kifejezetten nem bírom, mert vagy van mondanivalója az embernek, és akkor írjon, vagy nincs, és akkor ne. (!) Most mégis a köztes állapotról öntenék ide néhány gondolatot, hátha nekem is tisztább lesz a kép: 1. A blog fő szerepe az, hogy a hobbimról, a lakberendezésről szóljon, másodlagosan pedig az, hogy ha valami történik a Háznál, azt megörökítse (ez

Lomtalanítás '23

Annak ellenére, hogy idén márciusban mindössze másfél óránk volt arra, hogy belevessük magunkat hű társammal, E.-vel a lomizás szenvedélyébe, eléggé eredményesen zártuk, azt hiszem.      A macska és a kertészkedéshez való összes szerszám, vödör stb. mind az autóban volt, mert éppen útra keltünk otthonról, hogy a hétvégét a háznál töltsük, és tudtam, hogy nem akarom és nem merem sokáig így hagyni őket, úgyhogy minden újabb, tíz-tizenötperces kör után ellenőriztük, hogy minden rendben van-e, ami erősen korlátozta a lehetőségeinket. (R. minden alkalommal jelezte, hogy ez neki egyáltalán nem tetszik, és menjünk már.) A felszabadult, egész délutános, kissé mániákus portya ennek következtében elmaradt, de nem baj: az adrenalin így is dolgozott bennünk, és örültünk mindennek, ami szembejött.      Az egész úgy indult, hogy befordultunk az egyik kedvenc utcánkba, és egy pillanat alatt kihalásztam a szemétkupacból ezt a képet: Innentől már nyert ügyünk volt, mert annyira tetszett, hogy minden má