Ugrás a fő tartalomra

Mit jelent számodra a country stílus? - tíz külföldi blogger válasza

A Country Living magazin megkérdezte, ők pedig válaszoltak. Tíz vezető blogger, tíz vélemény. Melyikükkel értesz egyet?
 

1. Brian Patrick Flynn, Decor Demon:
"Amikor a country mai változatára gondolok, inkább a textúra és a tárgyak kora jut eszembe, mint a kakasok, a virágminták és a csűrök. Keverni szoktam a country-t más stílusokkal: szerintem a régi, kopott és a fényes, modern darabok egymás mellé helyezésével éppen a tökéletes mértékű vizuális feszültséget kelthetjük."

2. Amy Merrick, An Apple A Day:
"A Herriott Grace egy kanadai cég, melynek tulajdonosai apja és lánya. Ők árulják a legszebb fából készült kanalakat és tortaállványokat. Az ő termékeik valóban a vidéki egyszerűséget testesítik meg, mégis modernnek érezzük őket."

3. Jen Jafarzadeh L'Italien, The Haystack Needle:
"Szerintem igenis a masszív, használatra tervezett áru jelenti ma is a country-t. Imádom, amikor az emberek a színes, modorosan fidres-fodros fogantyúktól visszalépnek az egyszerű, jól megcsinált kampókhoz, mint például ezekhez a különleges kovácsoltvas darabokhoz, amelyek a Brook Farm General Store termékei."


4. Serena Thompson, The Farm Chicks:
"A country ma egyenlő a saját kézzel készítettel - és én nagyon szeretem a letölthető, nyomtatható címkék mozgalmát! Általuk gyakran a világ másik sarkából kaphatunk inspirációt, ezek például az ausztrál Eat Drink Chic blogról származnak."


5.  Victoria Smith, sfgirlbybay:
"Ha elmész a New York-ból indult Best x Made Company üzletébe, az olyan, mintha visszautaznál az időben, és meglátogatnád a nagyapád, sőt, segíthetnél is neki valamit készíteni a családi kunyhóba..."
 
6.  Nichole Roberston, Little Brown Pen:
"Számomra a country azt jelenti, hogy helyi termékeket vásárolunk helyi termelőktől, miközben az emberi kapcsolatainkat is ápoljuk a piacozással - jó példa erre a Pennsylvania állambeli Lancaster Central Market, amely 1730 óta létezik, és ma is virágzik.


7. Heather Bullard, a Country Living magazin márciusi borítójának stylistja, heatherbullard.typepad.com:
"Imádom ezt a tapétagyártó céget (a nevét is beleértve): Woodsy Bond. A tapétáik kissé drágák ugyan, cserébe viszont kézzel készítettek, környezetbarátak, és bármilyen, bármekkora helyiséget azonnal feldobnak!"


8.  Suzanne és Lauren McGrath, Good Bones, Great Pieces:
"Amikor gyorsan kell >>valami country-s<<, egyenesen a New York City-ben található Fishs Eddy boltba megyünk. Csodás, vidékies asztalterítők, csészék, tálak... otthonosság csettintésre!"
 
9. Eddie Ross, eddieross.com:
"Fekete-fehér! Egyszerre rusztikus és modern, drámai és finom. Minden egyes nap egyre jobban szeretem New York állambeli vidéki házunkat, amelyet ezzel a kombinációval rendeztem be."10. Alyson Brown, Unruly Things:
"A kaliforniai Rancho Gordo cég különleges babfajtákat termeszt - számomra jelenleg ezek a vidéki életérzés megtestesítői. Konzervbab? Soha többé!"


És neked mit jelent ma a country? Számodra mely termékek, hangulatok, színek, boltok hordozzák  a legjobban a vidékies életérzést? Nyugodtan jöhetnek a nevek, linkek, elérhetőségek!
Megjegyzések

 1. A country az nálam egyszerű, célszerű, anyagszerű, a díszítés a készítő szívéből fakad, nem sablonos. Semmi nem akar többnek látszani, mint ami valójában, nem népiesch, hanem őszinte, és számomra ezáltal hordoz értéket.
  Lelőhely?: padlás sarka, kert mélye, és nyitott szemmel és szívvel szinte bármelyik bolt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hű, de jó lett ez, Otthonteremtő! talán egyedül az "őszinte" jelzővel tudnék vitatkozni, de ezt még át kell gondolnom.

   Törlés
  2. Jól beszélsz, Otthonteremtő! (Ezt a népisch-t én is gyakran használom, szerintem egy szóval elmondja, amit csak körülményesen körülírni lehet és még akkor sem mond annyit)

   Manner Zsuzsa (Pálcika) dilettáns és sorozatos otthonteremtő

   Törlés
 2. Talán nem haragszol, de nem tudom megállni, épp most írtam ennek az ellentetjéről, Sufnidzájn címen
  Egyébként nekem a vidéki stílus azt jelenti, hogy a ház és a környezete között nincs ellentmondás. A célszerű forma és az anyag csodálata, az emberalkotta tárgyakban, mint a természetben. A csodálatból ered, az esztétikai rendezés, ahogy a virágot s leszedjük, és csokorba rendezzük, vagy egyszerűen kertet ültetünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze, hogy nem haragszom, bár a cikked valóban egy trend ellenében íródott. Az ellen a trend ellen, amit az én blogom is képvisel, hehe. Még ezt is át kell gondolnom..., de elsőre annyit, hogy úgy gondolom, tök érdekes okai vannak annak, hogy a vidékies stílus nemzetközi irányai is ennyire elterjedtek nálunk. És én nem ellenzem őket, éppen a bonyolult okokból kifolyólag. Csak a cukormázat - de azt nagyon.

   Törlés
 3. Azért remélem, érezhető az írónia, meg a paródia a cikkemben, ha nem, akkor bocs, az írói fogyatékosságom jele. Egyáltalán nem írtam semmi ellen, vagyis de, a pvc meg az összegányolt szirszarok ellen, ami olyan sok "vikkendházban" megvolt. Közben pedig mégis megható, hogy talán egy darabig komolyan örültek annak, hogy kezünkben a PVC, kezünkben a világ...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én még talán a PVC ellen sem beszélnék, csak ne akarjon parkettának látszani. Ha újrahasznosításról van szó, az pedig ne jelentse a kínkeserves, nyakatekert ötleteket, amikor a ráfordított idő, és anyagköltség messze meghaladja az elkészített tárgy valódi értékét. Őszinte alatt egyébként ezt is értettem. Sok lakberendezési újság ötletsarkától kiráz a hideg, mert előre látom, hogy értelmetlen, élvezhetetlen, használhatatlan az egész, ami létrejött. Én is találtam régi újságot, amiből már idéztem, és még fogok is.
   http://otthonepites.blogspot.com/2012/01/mezesmacko-lampa-elkeszitened.html

   Törlés
 4. Amikor behozom a friss paradicsomot a kertből, ja, és kiszedem az aznapi tojást. Ehhez a tyúkól már megvan, most a tyúkbeszerzési projekt zajlik. Apropó, tud valaki eladó tojó tyúkot?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Friss, édes, só nélkül is csodás paradicsom, sárga tojás - sokunk legszebb gyermekkori emlékei közé tartoznak... tyúkot nem tudok, sajna ;)

   Törlés
 5. Egy vitát látok kibontakozni:
  -Az enyém az igazi country! Parasztház matyó párnával!
  -Az enyém! Van sok natúr fa bontott tégla natúr vásznak!
  -De a tiéd nem is falun van!
  -Az enyém az igazi! Kockás függöny, tyúkocskákkal!
  -Nekem nem kell tyúkocska! Levendulát akarok, fehér csipkével!
  -Nekem gerendaházam van, sziklakandallóval! Na, az az igazi!
  -Micsoda! Az nem illik a magyar tájba! Búbos kemencét ide fehér gerendával!
  -Nekem búbos kemence van! De új a házam! akkor mi van?
  -Az gáz! Bontsd le, és a bontott téglából építsd újra!:-)
  Ez jutott eszembe! :-)Jelzem mindent imádok, amivel most viccelődtem! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kinga! Benned egy modern kori Mikszáth Kálmán veszett el ;-)

   Törlés
  2. Látjátok, pont erről beszéltem, hogy az igazi otthon belülről fakad, őszintén tükrözi a benne lakót. És akkor mindegy, hogy csipkés vagy vásznas, búboskemencés vagy téglakandallós, falusi vagy városi. Nálam az őszinte szóba tartozik az is, hogy elfogadom a helyet, a vidéket,ahol lakok, és nem akarok mindenhova ürömi követ tenni burkolatként, hanem használom a sóskútit, a tardosit stb. Nem gondolom, hogy a levendulától szép egy svéd ház, a régi szerszámok fali gyűjteményétől vidéki egy otthon, és kövezzetek meg, de a székelykapuk itthoni állítása is legtöbb esetben modoros számomra. Ezek az elemek csak akkor tudnak jók lenni, ha a tulajdonos hozzáteszi saját magát, és magára formálja őket.

   Törlés
 6. Szeretek én is vitatkozni, de meggyőződésem, hogy senki sem meggyőzhető a vita során.De nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy foglalkozunk ezekkel a dolgokkal és tudat alatt úgy is beépülnek, ha akarjuk, ha nem. Én is valószínűleg egy csomó dolgot láttam már és olvastam ezzel kapcsolatban , de nem kezdtem el gépiesen majmolni, hanem ezek szépen felszínre kerültek valahogy egy választásnál, vagy valaminek a kialakításánál és ez így jó.
  Az jutott eszembe, amit egy Vonnegut könyvben olvastam, hogy egy műgyűjtőnek feltették a szokásos kérdést, hogy hogyan lehet szert tenni arra a tudásra, hogy az ember egy képről meg tudja állapítani, hogy az jó, vagy nem? A válasz: meg kell nézni egy millió képet.

  Manner Zsuzsa (Pálcika) dilettáns és sorozatos otthonteremtő

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon tetszik ez az idézet Zsuzsa!!!!
   Ami jó, az jó! Legyen az akármilyen stílusban berendezve!De egy amatőrnek - mint nekem is idő kell, hogy letisztuljanak a dolgok - de már megnéztem pár millió képet, úgyhogy remélem jó úton haladok, habár a házunkat még nem vállalnám be egy magazinba:-)!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…