Ugrás a fő tartalomra

Vidéki stílus #5: skandináv

 
    Tisztaság. Természetesség. Az örök klasszikus a vidékies lakberendezésben. Nyugalmat, időtlenséget sugárzó terek. 

     Nálunk sokáig "egy bútoráruház" értelmezésében lehetett skandináv stílusú tereket látni, máshogy nemigen. A 90-es években eseményszámba ment, amikor megjelent az IKEA-katalógus: a lakásokból sugárzott a skandináv rendszeretet, ötletesség és lazaság. 

    A helyzet nagyjából ugyanaz: a magyarországi piacon a legjobb lakberendezési magazin ma az IKEA Family Live. Vicces (és bosszantó), de így van.


A skandináv vidéki lakberendezési stílus 10+1 fontos jellemzője:

1. Az 1950-es években valóságos divathullám volt, s azóta is igen népszerű.
 

2. Funkcionális és praktikus.


3. Sallang- és kuplerájmentes.


4. Színpalettáját visszafogott színek teszik ki: fehér, ekrü, szürke, bézs, a fa világos színe és a világoskék (lásd a júliusi Otthon magazin külföldről átvett lakásriportját, amely mintha az előző mondat illusztrációja volna!).

5. Az ok a színhasználat mögött a svéd, norvég és dán tájak klímájában (hosszú téli éjszakák, rövid nappalok, brrr) keresendő.
 
6. A textilek is természetesek: csíkos, kockás pamutok és lenvásznak. A virágok - a cottage stílussal ellentétben - aprók, visszafogottak, világos háttérrel.

 7. Védjegye a (nyers) fa + vászonanyag kombinációjú kanapé, a különféle beltéri és kerti padokkal egyetemben.
 

8. A lábunk alatt hajópadló. Nincs kecmec. :-)
 

9. Gyakori a fehér lambéria falburkolat - derék- vagy mell- vagy szemmagasságig vagy vízszintesen vagy a plafonon, mindegy. Imádom!


 
10. Kiegészítők: gyertyák, koszorúk, Dala-lovak, csíkos (rongy)szőnyegek, egyszerű tányérok és poharak.

 

+1. A skandináv népeknek különös érzékük van ahhoz, hogy elképesztően jó előszobákat rendezzenek be. Egyesek a gumicsizmák nagy számára vezetik vissza ezt a tényt ;-), a valódi ok mindezidáig ismeretlen. 
Bejön Neked a skandináv?

(források: cikk és képek)

Megjegyzések

 1. Bejön!
  De már nem annyira vonz, mint ottjártamkor.

  VálaszTörlés
 2. Nekem nagyon,mert az ÉLET érződik,látszódik belőle.A lakás van értünk és nem fordítva.

  VálaszTörlés
 3. Csúcs fotók. Imádom. :) Holnap el is megyek az Ikeába, ezen felbuzdulva és veszek valamit az egyébként is -a barátok szerint- "ikea katalógus" házunkba. :)

  VálaszTörlés
 4. Huhh, de még mennyire, hogy bejön. És nem értik meg körülöttem, miért vonz annyira a fehér. Én sem voltam mindig ilyen:) Tisztaság, rend, tér, fény... ahh!

  VálaszTörlés
 5. Nagyon is ! :) A fehér hajópadlóhoz még gyűjtöm a bátorságot ...

  VálaszTörlés
 6. Nagyon tetszik ez a stílus most hétvégén festettem én is az előszobában a lambériát fehére csak én antikoltam nekem úgy jobban tetszik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó, biztosan rengeteget változott és világosodott a tér!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…