2012. június 18., hétfő

Sokunk álma: s.k. kunyhórenoválás!

Nagyon szeretnék romos házikót felújítani. 

Úgy képzelem, hogy a régi épületek renoválása hasonlít a pincetakarításhoz: a rengeteg bosszúság (a múltkor egy lámpabúra esett a fejemre... nem röhög!), kosz és izomfájdalom mellett kincsekre, eredeti építészeti és díszítőelemekre bukkanhatunk. 

Odi et amo - ahogy gimiben tanultuk Catullustól.

Velem együtt biztosan sokan gondoljátok úgy, hogy egy régi ablak, burkolólap, kőpárkány olykor sokkal többet ér, mint a modern változata, a pótlék, amit a helyére tehetünk. Olyannyira, hogy nagyon gyakran a régi tárgyak állaga, tömörsége, arányai is jobbak, mint az újéi. (Újéi: hát nem imádnivaló a magyar nyelv?)

A kedves nógrádi házigazdák mesélték, hogy Nagy-Britanniában nagyon komoly hagyománya van nemcsak a garázsvásároknak, hanem az óriási építészeti lerakatoknak: ha valaki elbont egy házat, nem a sitt-telepre viteti az ajtót-ablakot-gerendát (!), hanem jó pénzért eladja. (Nálunk hasonló a vaterázás, de kint kereskedésekben egybegyűjtve várják az eladó holmik a vásárlókat.)

Úgy nézzétek a mai, Oxfordshire-ben található, átalakított cottage-t, hogy 2010-ben díjnyertes lett! Oké, a vételáron felül közel 30.000 fontot (!) kellett rákölteni, de akkor is. :-)

 (forrás)

7 megjegyzés:

 1. Szuper a szines csészékkel megrakott apróv irágos tapétával bevont kis szekrény, a fürdő szobapolc, és minden nagyon ízléses.

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szép renoválás, de ez nekem még mindig egy kicsit ‘twee’! Persze ez egyéni izlés kérdése, de talán a mindenhol világos szönyeg az csak a magazinban praktikus! 
  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150373733192578.414557.699447577&type=3&l=57ae7d94eb
  Ez a mi renoválásunk króinikája, ha van még valaki aki nem unja a nógrádi képeket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, ez is a cuki és a giccs hagyományához kapcsolódik. Egyébként nálam a pillangós függöny van túl a lélektani határon.

   Renoválás:
   Nagyon jó, hogy vannak ilyen előtte-utána fotóitok, ráadásul ugyanabból a szögből!!

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Barátnőm Pécsett akadt nosztalgia boltra, árudára, minek is nevezzem, vadonatúj Zsolnay tetőcserepeket kapott ott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. és eredeti funkciójukban használta őket, Holdgyöngy?

   Törlés