Ugrás a fő tartalomra

Nógrádi házriport

Szerda. Átlagos hétköznap.

Dehogyis, ma megyek vidékre! Reggel elviszem a lányom az óvodába, otthon megiszom még egy habos tejeskávét, megsütöm gyorsan az ebédet, és indulok.

A kocsiban kiteregetem magam mellé vendéglátóm, Júlia levelét, amely jobb leírást ad az útvonalról, mint bármilyen online tervezőprogram.

A fentieknek köszönhetően egyetlen eltévedés nélkül, nagyon jó hangulatban érkezem: a szelíd táj és az autóban duruzsoló dzsessz megalapozza a napot. Néha nagyon jó egyedül vezetni, mi tagadás.

Nem ez az első alkalom, hogy egy találkozást a blognak köszönhetek, de az első olyan alkalom, amikor nem én kezdeményeztem a látogatást: Julianna a vidékiház-kérdésekben sok fontos megjegyzést írt a bejegyzéseimhez, és ő invitált, hogy nézzem meg egymás melletti, felújított házaikat egy Nógrád megyei faluban. Ugye, hogy nem lehet ellenállni az ilyesminek? Kellemes izgalommal csöngetek be, és öt perc múlva úgy beszélgetünk a háziasszonnyal, és férjével, Royjal, mintha nagyon régen ismernénk egymást.

A házak a megvételkor borzalmas állapotban voltak, de valami még megmaradt a régi arányokból, és a házaspár úgy gondolta a 90-es években, hogy érdemes belevágni a felújításba. Az eredményt a képeken láthatjátok.

A berendezésről három jellemző szó jut eszembe: praktikus, fesztelen és vidékies - az utóbbi persze, teljesen a házigazdák ízlése és nem valamiféle elvont szabály szerint értendő. És ez így jó, így önazonos. A konyhákban ugyanúgy megtalálhatóak a saját készítésű fapolcok, mint az IKEA-bútorok és a natúr fenyő tálalók. A helyi ízt részben a valóban itt talált népi-paraszti tárgyak, részben a kalandos úton idekerült - például budapesti lomtalanításon talált - cserépedények, kerámiák adják.

Jó itt vendégeskedni, és minden olyan magától értetődő: ahogy ebédelünk, ahogy teázunk, ahogy kiülünk a kertbe, ahogy éppen ezen a júniusi napon nem ömlik az eső, hanem csodálatos napsütésben élvezzük a növények és a madarak látványát, a hely sajátos mikroklímáját.

Délután nem akaródzik elindulni, de muszáj. Hazafelé virágos jókedvem van, és az autóban a zenén át is hallom a madárcsicsergést. 

Jöjjenek a fotók!

Tornácok egymással szemben, hátul pinceajtó, és felsejlik a kert.A pinceajtó közelebbről, délutáni fényben.


Az egyik ház frontja.


Reggeli napsütés.A késődélutáni kert.


A veteményes (rabarbarával!).


Júlia virágai.


Tulipános láda.


Reggeli a szabadban. A házigazda, Roy látogatásomkor fenomenális rebarbarás desszertet készített az ebédhez.


A kert és a kiülős rész látványa a hálószobából.


A fűszerkert. A délutánt értelemszerűen citromfű- és mentatea-iszogatással töltöttük. :-)


Rebarbara!

Kályhák különböző szobákból.
Egyéb kedves részletek.


Kedvenc helyiségem, a konyha az egyik házban, s.k. polcokkal.


A lakókonyha.Julianna, aki olyan lazacos-újkrumplis salátával látott vendégül, hogy másnap (!) addig mentem, amíg ugyanazokat a hozzávalókat meg nem találtam, hogy újra ilyet ebédelhessek.


Etno-folk.Családi darabok: komód (sublót).

 

Egy sokat látott szekrény Angliából.
 

Végül egy "természetfotó": óriási szarvasbogarat, ölyvet, rigót láttunk együtt.


Köszönöm, hogy ott lehettem, és köszönöm, hogy olvasol, emiGrants!Megjegyzések

 1. Nagyon jól esett a szememnek, szívemnek , lelkemnek, ellátogatni Veled ebbe a házba.
  Nagyon tetszett!
  köszönöm, hogy megmutattad, hogy Veled tarthattam!:)
  Steretem ezeket a lakóházakat, én is tudnék itt élni:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük a kedves szavakat! Én is visszavágyom...

   Törlés
 2. Hát ..persze hogy tetszik..na ez az a stilus..amit én is szeretek..semmi cicó...meglepődtem amikor láttam a ház hátában azt a teraszt..persze hogy Bramac..lapokkal van kikövezve..szerintem..nagyon jol esik a sok nyilt fű-terület!..Köszönöm hogy láthattam..most már csak arra kellene rájöjjek hogy "KIK"..ők?...<3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Márta, tényleg jellemző a tulajdonosokra és így a berendezésre is a sallangmentesség. A kert szépségét megközelítőleg adják vissza a fotók, ahogy a ház hűvösségét, a konyha otthonosságát és ötletességét is!

   Törlés
 3. Nógrád gyönyörű, és érdemtelenül elhagyatott tája hazánknak!
  Bájos részleteket tártál elénk.
  Terasz burkolatban nekem a bontott tégla az esetem.
  Receptek?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Márta!
   Teljesen egyetértünk Veled. Mi is a régi, bontott tégla szerelmesei vagyunk. Sajnos amikor ez a renoválás folyamatban volt egyrészt nem mindig voltunk itthon és 2000km távolságból nehéz az anyagbeszerzés, másrészt akkor még nem volt annyira könnyen elérhető a bontott tégla. A másik probléma az volt, hogy bár sikerült egyszer felkutatni egy bontót a kapható mennyiség közelében sem volt annak amire nekünk szükségünk lett volna. Igy maradt a Bramac, mint megoldás, ami messze nem annyira szép, mint az öreg tégla, de legalább tartós. Egyébként, a magunk módján kis mértékben sikerült régi téglát felhasználnunk, miután kénytelenek voltunk a tornác tégaloszlopait lebontani. Abból lett a könyvtár belső kéménye.
   emiGrant

   Törlés
  2. Márta: igazad van, de lehet, hogy éppen ezért érdemes Nógrád megyében pihenni, annak, aki teheti, házat keresni... alaprecept: a rebarbarát enyhén cukros vízben megpároljuk, a levét elfőzzük. Behűtjük, tejszínhabbal tálaljuk. Mi ilyet ettünk, de fantasztikus a rebarbarás morzsa és a pite is!

   Törlés
 4. Valamennyi részletében nagyon tetszik.
  Ékes példája, hogy kis hazánk népi építészetének mennyi értéke van amit érdemes lenne megmenteni. A háziak ragyogó példáját adták ennek mint külső, mint belső megjelenésében, berendezésében... Biztos vagyok abban, hogy ezért rengeteget dolgoztak és sikerült egy olyan
  OTTHON-t
  teremteni ahol boldogan tölthetik a mindennapokat és tovább dolgoznak azért, hogy ez így is maradjon.
  Ma és tegnap már sokszor megnéztem és azt mondom, hogy nekem ez a leg.. leg.. leg... Köszönöm, hogy láthattam, felért egy gyönyörű utazással.
  Nagyon szeretnék még sok ilyet látni....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. neska, nagyon kedves tőled!
   feltétlenül fogok még házriportot készíteni, hiszen a kedvenc műfajom, és mindig szárnyakat kapok, ha ilyen visszajelzések érkeznek...

   Törlés
 5. Húú, csak most fedeztem fel ezt a blogot. De gyönyörű a kert is meg a házak is. (irigyirigyirigy:-) A bútorok is csodásak. S milyen jó ötlet a mentát és a citromfüvet kordában tartani, én bezzeg küzdök velük rendesen, mert igen expanzívak.

  VálaszTörlés
 6. Az a kert valóban csodás! De ahogy elnézem van vele elég meló:)

  ... és az a rengeteg tájfutó érem felakasztva:) Akárcsak nálunk. sőt, még a gerendázat is hasonló. jut eszembe, hozzám is ellátogathatnál valamikor. csak úgy is:) (de TÉNYLEG!!!, csak 30perc az út..)
  Ígérem se levendulás fagyi, se levendulás bonbon, süti, szappan nem lesz! :D valami más...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, Fanni, mindenképp! Sportolók egymás közt - persze, hogy az érmeket figyelik :))

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…