Ugrás a fő tartalomra

Rajzfilm és enteriőr I.: Frakk

       Év vége és dögmeleg van az óvodákban is, ezért a saját óvodásom kedvéért hajlandó vagyok kicsit könnyíteni az álmos reggeleken, és mazsolázni az egyszervolt.hu-ról. Egy mesét minden reggel. És - kis kérlelésre - még egyet... Tegnap éppen ezt és ezt láttam én is, miközben hajat fontam. Persze, a sztori helyett mellett a belső tereket figyeltem végig.

Jöjjön hát kedvencem, Frakk, kutyafuttában. :-)
      A Frakk világa maga a polgári vintázs. Mi bizonyítja ezt az első széria keletkezési idején (1972) kívül? A felvázolt, megteremtett enteriőrök; a kertes ház, amelyben a történetek zajlanak. Szerénke és Lukrécia, a két kékharisnya csacska macska. Az értékes porcelán kávéskészlet, a virágos huzattal bevont füles fotel, a hímzett bársony díszpárnák, a zongora, a dinnyés csendélet a falon, a zöld-fehér csíkos tapéta, Irma néni a lila ruhájában, konttyal és az elmaradhatatlan fülklipsszel, Károly bácsi a zöld vadászzekéjével... Nagyon menő.
(Szuper cikk és visszaemlékezés található itt a Frakk készítéséről és az ún. papírkivágásos technikáról!)

Megjegyzések

 1. Én is nemrégiben figyeltem fel a Frakk vintázs stílusra:)
  Valamint hasonló még Bertalan és Barnabás, Réber László rajzaival.

  VálaszTörlés
 2. Sziasztok!
  Fogok készíteni több epizódot is, majd nézzétek meg!
  Lili

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Házkeresés és -vétel: az úgy volt, hogy... II. rész

Az egyiket elvitték, a másikra lecsaptunk. Folytatás.

A Másik
A miénk.
Lassan egy éve, hogy csalódottan értünk haza életünk első háznéző túrájáról: elvitték a kiszemelt csodát (sőt, azt is sejtettük, hogy nem igazán értő kezekbe került).


Másnap, a szülinapomon, huszonnégy órán át esett az eső. Az abszolút lúzerhangulatom tovább fokozta, hogy ki kellett pakolni a rohadt cuccokat a rohadt kocsiból, de, nem túlzok, olyan idő volt, hogy ez szinte lehetetlenül veszélyes volt.


Mégsem kipakolás közben csúsztam el, hanem a fürdőkádból kiszállva. 
Nem írom le részletesen, milyen forgatókönyvek peregtek le bennem (én itt, meztelenül, mondjuk, könyökzúzódással és kificamodott térddel, a telefonom húsz méterre, a szomszédban vésővel dolgozó munkások nem hallanák meg, ha segítséget kérnék, de így hogyan és minek is kérnék, mekkora égés lenne stb.).
Végül kikászálódtam az előszobán át, felöltöztem, megúsztam a dolgot, de emlékszem az érzésre: oké, akkor innen csak előre és felfelé lehet menni, ennél…

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…