Ugrás a fő tartalomra

Őszi munkák: folyamatban

A három legjobb dolog az elmúlt napokban: az, hogy megérkezés után pár perccel három őzet láttam áthaladni a kerten az erdő felé; az, hogy be tudtam gyújtani a cserépkályhába és az, hogy nálam volt a meleg, bélelt favágóingem. Gyors bejelentkezés.


Kapszulagardrób (ha-ha) címén is ezt tudom kiemelni: bár nem szeretem a pirosat, ez a plüssel bélelt, akciósan vásárolt kültéri kabátszerűség eddig legalább ötvenszeresen hozta be a kétezer forintos árát, mert ennyiszer fáztam volna meg nélküle. ("Put on anything you want. If we're gonna go out there, we're gonna go out there comfortable. Some of us.")

Most nagyjából a következő munkálatok folynak, illetve várhatóak a ház körül:

- villanyszerelés;
- beltéri falvakolás;
- hajópadló-tervezés és -rendelés;
- fűtésszerelés (szenvedés a gázcsonk megtalálásával);
- hidegburkolás.

Történt még két előremutató dolog: 

- a kert aljában fákat és mogyoróbokrokat vágattunk ki (ott egyszer valószínűleg veteményes lesz, illetve gyümölcsfákat szeretnék);
- elvitték az építési törmeléket (!!!)


Megjegyzések

 1. Hatalmas haladások, gratulálok.A kabát az egy csoda, ahogy írod. A kályhabegyújtásról/.tól nosztalgikus hangulatom támadt. Nagy öröm amikor sikerül, főleg egy próbálkozónak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Holdgyöngy! Jó érzés visszatalálni ilyen egyszerű dolgokhoz, mint a cserépkályha melege. Érdekes módon nem is a "hideg" házban fáztam meg, hanem később, a városban.

   Törlés
 2. Kb. 5 hete olvastam blogodat utoljára, (térd sérülés, családlátogatás stb., stb.) és tényleg, hihetetlen haladás észlelhető. Gratulálok! Roy is meg én is nagyon kiváncsiak vagyunk, hogy hogyan fog összejönni nálatok minden, és bár régen volt, most ezzel kapcsolatban azonnal eszembe jutott amikor ősrégen mi is örültünk minden kis haladásnak a végső cél felé. Egy angol barátunk vett egy házat Almádiban és Roy egész lendületbe jött a tervezéssel. Minden jót a sok munkához, igérem mostantól szorgalmasabban fogom olvasni bejegyzéseidet. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. emiGrants, minden kommentednek nagyon örülök! Arra én is kíváncsi vagyok, hogyan jön majd össze minden nálunk. Vannak spórolós terveim, mert nagyon kimerültünk a végére, a szó összes lehetséges értelmében. Almádi: de szuper! És ti is jártok arrafelé?

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…