Ugrás a fő tartalomra

Házfelújítás: a három fő munkázat

Meséltem, hogy az egyik fagyos, koratavaszi napon három brigád jött egymás után felmérni a ház állapotát - árajánlatot kértem tőlük, kiderítették a lefalazott tároló-stiklit, plusz még egy alaprajz és metszet is született aznap. Egy év rákészülés után most már szembe kell nézni azzal, hogy keményen költeni kell a házra - de mivel az efféle százéves épületek igazi pénznyelők, nem mindegy, hogy melyik problematikus terület kap prioritást. A kisfiam szavát kölcsönvéve: a munkázatok sorrendje következik. 


Mostanra elég jól kiismertem a ház erősségeit és gyengeségeit, és ugyan napestig tudnám sorolni, hogy mi minden érett meg a cserére, van pár fontos szempont: ennek a régi háznak a szépségét szerintem konzerválni kell. Nem feltétlenül mindent maira cserélni, és emlékeztetni magam arra, hogy nem állandó lakhelyünk. Egyébként a fenti fotóval történelmet írunk ám. Képpremier van itt, a blogon, mert ilyen szögből még sohasem mutattam meg a háznak egyetlen részletét sem.


1. Utólagos vízszigetelés: nincs kecmec, meg kell csinálni. Egy ekkora épületnél (100m2) az acéllemez-besajtolás már több mint egymillió forintba kerül, sajnos. Ha mégis később történik meg, és most nem véve tudomást róla csak kijavíttatnánk egy kőművessel a falhibákat, később húzogathatjuk el a bútorokat, vakolhatnák újra a falat...

2. Nyílászáró-cserék. A nyári konyha ajtaja jó széles (majdnem 1 méter), a faanyag és a zsanérok állapota miatt viszont nem lehet már megmenteni. A másik neuralgikus pont a bejárati dupla ajtó, amelyik kicsit olyan, mintha egy szekrényt építettek volna be. Több helyen van vele probléma.


3. Tető itt-ott. Azt mondta a tetőfedő-bádogos fiú, hogy nem kell aggódni, a gerendák is szépen vannak rakva, és bírni fogják még jó ideig, illetve a tető is szépen kitartott az évtizedek során. Van egy ázás az előszoba környékén, illetve a veranda felett az az ultraronda palafedés (engedély kell a leszedetéséhez, satöbbi), valamint a ház nagy részén elegánsan hiányzik az ereszcsatorna, ahol pedig mégis akad, az házilagos, toldott-foldott.


"Ízlések és pofonok" rovat:
A lányom szerint "sárgadinnye," illetve "sárgabarack színű" a házunk külső falának festése, és "ez gáz" - de egyrészt ő kiskamasz korban van, tehát überkritikus, másrészt az ő kedvencei amúgy éppen a napsárga és a barackszínbe hajló, hungaro-mediterrán stílben felújított kockaházak, úgyhogy nem tudom, mennyire adjunk a szavára... :-) Mivel én sárgadinnye színűként ismertem meg, nekem ez a ház most így autentikus, és nagyon tetszik. Így tetszik nagyon.
Megjegyzések

 1. A házatok gyönyörű, pontosabban nekem ez a gyönyörű. Az a homlokzatdíszítés!!! Már a faluban is ismerik a lökött ízlésem. Régen természetes színeket festettek, ez is ilyen színű. A mai kékek, lilák, brrrr. Ezzel a vízüggyel jól felpiszkáltál engem. A miénk valamiért most kezdett el vizesedni, évtizedek után. Miért? Ezt nyomozzuk. Igazad van, csináltassátok meg. Nézem a fotóidat, s eszembe jutott róluk"a házam". Egy faluban van, sarki épület, régen bolt volt, annak van ilyen elvadult kertje, évek óta üresen áll. Imádom. A színe is ilyen, s annak is megvan a maga romantikája. Nem tudom eladták-e már?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Holdgyöngy, a vizesedés engem is piszkál, mert kb. elveszi a forrást a többi munkázattól, de elkerülhetetlen. Köszönöm a történetet - igen, a régi "köz"épületek többnyire nagyon érdekesek építészetileg, nekem titkos vágyam volt ilyet venni.

   Törlés
 2. Nálunk sem volt ereszcsatorna, és azzal magyarázták, hogy a tető nem bírta volna el, és állandóan leszakadt volna a hótól vagy a sok esőtől.
  A hirtelen vizesedés szerintem lehet a talajvíz megváltozása, nem építkeztek a környéken?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Yvonne, fú, remélem, a bádogos ezt is felmérte. Azt hiszem, igen, mert azt mondta, az alsó pár sor cserepet fogják újrarakni. Hirtelen vizesedés: passz; Holdgyöngy, olvasod?

   Törlés
 3. Építkezés nem volt. Felmerült a vízvezeték ki- és befolyása, esetleg csőtörés. A szomszéd szerint palatető van, s az ázhat át. Most utánajárhatunk ezeknek.

  VálaszTörlés
 4. A házatok színébe szerelmes vagyok! (A lányod milyenre festené? Csak érdekel.)
  A többi meg sajnos muszáj-munka, túl kell rajta esni :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Napsárgára vagy világosabb sárgára" - most kérdeztem meg. Én mondtam... :-) Még részletezem majd, hogy idén egyáltalán mi fér(het) bele a költségvetésbe..

   Törlés
  2. Én is a ház színére szavazok. Nekem az így tökéletes.

   Törlés
 5. Nekem (is) csodás ez a sárga, és mellé az a fáradt zöld is klassz - a "ne változzon"-ra szavazok :) A vízszigetelés meg amennyire nem látványos, annyira hasznos - gyakorlatilag a jobb életminőség záloga a házban, így sz'tem jó döntés azzal kezdeni. De megértem a foghúzás szerű fájdalmat, mert az árából tényleg millió szépséget lehetne megejteni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Manzard9, kösz a szín-szavazatot és azt, hogy figyelemmel kíséred a házunk ügyét! Ez a masszív és szép épület szerintem is megérdemel már egy kis törődést. Amikor megkezdődik az első nagyobb munkázat, ideöntöm majd az összes tapasztalatot - mert tudom, hogy itt értitek.... :-)

   Törlés
  2. Kíváncsian várom a fejleményeket :) Nekem amúgy az a tapasztalatom, h elindulni sokkal-sokkal nehezebb, mint aztán lendületből tolni. Szóval, hajrá, klassz lesz! :)

   Törlés
  3. Köszönöm. Közben olvasom a földszinti kislakás projektedet lelkesen. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…

Bérelni vagy venni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (1. rész)

Bő egy évvel ezelőtt már biztosak voltunk abban, hogy nekünk kell egy saját ház. Persze, mondták a haverok a játszótéren, hogy a gereblyézésnél és a fűnyírásnál másképp fogom majd ezt látni, de én egyre hajtogattam: ide nekem azt a... birtokot. Majd én tudom, hogy mit hogyan fogok ott csinálni. Azóta azért a birtok néha visszanyal visszakérdez: bírtok?

Néha eléggé nehezen bírjuk, szó se róla. És a gereblyézés meg a fűnyírás... egen.
Tudom, hogy ez tipikus hitvita: annak jobb, akinek nincs a saját házzal gondja, vagy annak jobb, aki többszörös ingatlantulajdonos?
A mi szemszögünkből így fest a dolog (most csak az első adagot osztom meg, sok további tapasztalattal jövök még):

A bérelt nyaraló
Családos életem legszebb emlékei közé tartozik az a néhány Vas és Zala megyei pihenő, amelyet fantasztikus vendéglátók nagyszerű szálláshelyein töltöttünk. Két vendégházban is úgy érezhettük, hogy megtaláltuk a tutit. Annyira, hogy vissza is fogunk még menni.
Vannak azért hátulütői is, csak ezeket m…