Ugrás a fő tartalomra

Gazdálkodj okosan! - karácsonyi kamraajándékok és recycling

Megint ugyanaz a forgatókönyv: december elején belassulás, adventi készülődés, december 20-tól felpörgés, civakodás, kapkodás, sorban állás, futárra várás, idegeskedés. Remélem, a sorminta szerint most majd a pihenés és a lazulás következik...


Idén idegnyugtató felhőjátékképpen minden régi gyertyát és fémdobozt összegyűjtöttem és megpróbáltam takarosan elrendezni.A mindennapos gyertyagyújtás mellett a legjobb móka a gasztroajándékok elkészítése volt - a (vékonnyal szedett) fele már kész a tervezett mennyiségnek, és terveim szerint vasárnap folyt. köv.


1. cantuccini
2. limoncello by Stahl
3. pici, 2.5 dl-es bor + mellé csomagolt fűszerek
4. forró csokihoz valók egy üvegbe
5. zabpehely, barnacukor, aszalt gyüm. sütirétegzéshez
6. pálcikás forró csoki
7. fehércsoki-szalámi 
8. házi bailey's
9. lemon curd
10. capuccino-por
11. mézeskalács
12. kukoricapelyhes-vörösáfonyás süti
13. diós/mandulás kifli

14. magvakkal telirakott méz
15. zserbógolyó

Becsomagolva így festettek:

 

Idén aztán nem sok minden jutott az adventi naptárba, mégis nagy öröm volt a gyerekünknek és nekünk is, amikor ugrándozva örült az aznapi termésnek. Felsorolom kedvenceket:

- állatos háztartási keksz kiporciózva;
- mini babaolaj
- mini tusfürdő
- mini gumifigura a "tacskó" áruházból
- darabonként odaadott tízes rágócsomag.

Mindezt régi, használt csomagolópapírba téve egységesítettem.
 

Az összes spejzban kallódó, szép alakú befőttes üveget bevetettem a "kamraajándékok" készítésénél.


Továbbra is imádom a raffiát - szerintem a leghétköznapibb csomagolópapírból is karácsonyi hangulatot tud előhozni/előhúzni.

Boldog karácsonyt!
Megjegyzések

 1. Boldog Karácsonyt!!!!Szuperek az ajándékok és jó hosszú a te listád is,mint az enyém.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mammka,

   boldog karácsonyt, és köszönöm emlékezetes 2012. évi kommentjeid! :-)

   Judit

   Törlés
 2. Odaégettem egy adag karácsonyi-ajándék vajas kekszet, míg a bejegyzést olvastam....:-)
  Azért kellemes ünnepeket és sok-sok post-ot az új évre is!! :-) :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kinga,

   én tegnap az adventi koszorúval jártam meg - veszélyes üzem ez a karácsony... :-) Kellemes ünnepeket neked is!

   Törlés
 3. Ügyes vagy! Én meg lassan kapcsoltam, és viszem tőled a bailey's ötletet!
  Boldog karácsonyt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Boldog karácsonyt, a bailey'sből majd kérek, ha én végképp nem jutok el odáig - "utolsókból lesznek ez elsők" jeligére...

   Törlés
 4. Judit, már többször akartam írni, hogy annyira vicces, hogy a fotóid hátterében fellelek dolgokat, amik nálunk is ugyanolyanok! Pl: ugyanez a csempém van, a dekorokkal a konyhában, mint neked. (Zalakerámia) Aztán talán az erkélyeteken látható járólap is ugyanilyen, mint nálunk. (Ezt a padfestős bejegyzésben láttam.)
  Volt még csomó apróság, de most nem emlékszem már, de akkor mindig nagyon megörültem és jót mosolyogtam magamban. :)
  Szép napot, BUÉK! Lili

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lili,

   Boldog új évet!

   Képzeld, ezt a Zalakerámia csempét és padlóburkolólapot úgy vettük, hogy eredetileg semmiképp nem akartam volna színeset... aztán mégis ők tetszettek a legjobban a kínálatból, és meg is szerettem őket. Az a mintás járólap nálunk a konyha közepén dekorként van (egyszer angoltanítással "kerestem" 5 darabot, és imádom őket).

   Milyen jó, hogy "Otthon Zalában" & Zalakerámia :-)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Idill (pásztori téma)

Tapasztalatom szerint az idillt nem elég csak várni. Keményen meg kell dolgozni érte, és nagyvonalúság, bizonyos, magunkban olykor nehezen fellelhető lazaság, sőt: elvonatkoztatás nélkül egyszerűen nem jön létre.

Itt van például a kiskapun látható bukolikus koszorú fonása, ami most szép emlék, pedig a készítés közben adódott mindenféle nehézség, figyelemelterelő butaság, és így nem volt igazán élvezetes (mondjuk, én csak fotóztam, anyukámé az érdem).
Számomra szülőként az az egyik legnehezebb dolog, hogy nagyon ritkán vagyok nem szolgálatban. Szolgálat alatt értem a "hol van a...?" kérdésekre adandó válaszokat, amik nem várhatnak, a zsebkendőfelelős és ruhafelszedegető pozíciót meg még sok mindent.
Azt, hogy nem lehet csak úgy sétálni egyet, mert állandóan megoldandó problémák jönnek sorozatban. 
Tudom, hogy nem nekem kell mindent kontrollálni. Tisztában vagyok azzal, hogy önbizalmat ad a gyerekeknek, ha hagyjuk őket, hogy szépen menedzseljék a saját ügyeiket. Mindez azonban…

A gazdagságról (még egyszer)

Ma reggel olvastam egy banálisnak tűnő kérdést az üzenőfalamon: melyik az a hely, amelyik igazán boldoggá tesz? Banalitás ide vagy oda, én azért megválaszoltam magamban. Nincs kétség: ha becsukom a szemem, és elképzelem ezt a helyet, egy konkrét földrajzi pont ugrik be. A ház.


My happy place.

Nem a lakásunk, nem a kedvenc nyaralóhelyeim, nem a legszebb városok, ahol jártam, hanem egy kis faluban egy lassan kilencvenkét éves ház, amely ún. "duplatelken" helyezkedik el, a kert aljában egy kis erdővel és szántófölddel.

Ilyen értelemben igazán jómódúak vagyunk; hiába lepukkant és hozzá sem tudtunk nyúlni lassan két éven át, ott van nekünk. Tudunk róla álmodozni, idén pedig a húrok közé csapunk; megérte kivárni.

Készülnek az újabb építkezős bejegyzések, csak kicsit elfáradtam a családtagok egymás utáni betegségei és hiányzásai, illetve a temérdek intéznivaló miatt; mindjárt újra felveszem a fonalat. Haladok a renddel is, de az is újabb feladat; ha magamnak adtam, akkor is.

Így té…