2012. november 27., kedd

A (római) roló, azaz raffroló

Először is: annyira bírom a nevét! 


Másodszor: a függöny nem minden helyiségben praktikus és legfőképpen: nem minden helyiségnek és stílusnak áll jól - szerintem. Vannak ugyan kedves és szép country-s konyhafüggönyök, a fürdőszobában pedig gyakran nem is használunk függönyt, mégis: a feszes, ablakkeretbe passzoló roló a gyerekszobától kezdve a nappalin át a konyháig nagyon szép, tiszta, ápolt hatást kelt. Olyan az ablakon, mint egy klasszul vágott frizura a fejünkön. :-)


A lakberendezési magazinokban mindig felfigyelek rá. Legjobban a visszafogott színű szobákba választott mintás változatok tetszenek, a roggyantott típus pedig kevésbé, de általában kifejezetten a rajongója vagyok!


A jó hír az, hogy itt és itt van egy nagyon klassz, képes varrási segédlet a római roló elkészítéséhez, angol nyelven, itt pedig magyar nyelven. A rossz hír az, hogy - miközben anyagtakarékos - elég sok minden kell hozzá; de lehetséges, hogy ezek mind nálunk is könnyedén kaphatóak, csak én nem tudok róla. Ha valaki tudja, hol vehetjük meg a hozzávalókat, ossza meg velünk (a második link kommentjei között is vannak lelőhelyek)!

Vegyessaláta, ötletadó képek raffroló témában:
Hogy tetszik? És van-e valamelyikőtöknek raffrolója?

(forrás)

3 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszenek!
  De hogy lehet őket tisztán tartani? ki lehet mosni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Andi, az a sejtésem, hogy csak szétbontva tisztíthatók...

   Törlés
 2. Sziasztok,
  nekem még nincs, de most készülök varrni egyet a konyhába...ha sikerül. Én is nagyon szeretem, nagyon tetszik a megoldás, sőt a neten találtam olyat is, ami nem csak függőlegesen húzható fel, de vízszintesen is mozgatható. Persze ezt házilag elkészíteni sz'tem nem érdemes. Most éppen azután kutattam, milyen megoldások lehetségesek az aljára, így találtam erre az oldalra, de a neten rengeteget raffrolót lehet találni.
  A tisztítás a kivitelezéstől függ. Elméletileg úgy oldják meg, hogy fent tépőzárral rögzítik, így onnan levehető, a merevítő pálcikák kihúzhatóak a tartóból (rolószalag) a tisztítás elött, illetve a zsinórokat is érdemes eltávolítani. Láttam olyan megoldást is, aki csak ragasztotta a holmit, nem varrta, ott nyilván nem nagyon van lehetőség a későbbi tisztításra, pont a merevebb tartószerkezet miatt.
  Gratulálok az oldalhoz, klassz példákat tettél fel. Köszönöm, hogy megnézhettem.

  VálaszTörlés