Ugrás a fő tartalomra

Mantra: mindent (f)el kell használni!

...avagy, a kényszeresség vicces formája. Tárgyhalmozó kort élünk, és miközben nagy gyűjtögető vagyok, próbálok ügyesen, spórolósan, újrahasznosítva szelektálni. Némelyik alábbi ötletem nem igazán "zöld", de remélem, a nagy részük ráadásul az is. Szóval, amikor nyáron nagyon ráérünk,

(F)el kell használni:

- a mélyhűtő tartalmát (bodzaszörp félliteres üvegekben! párolt rebarbara-eper!)
- a konyhaszekrényben talált eldobható, műanyag tányérokat és evőeszközöket (olyan helyre utazunk majd, ahol nem leányálom a mosogatás, úgyhogy a legjobbkor jöttek) -- megtörtént
- a maradék naptejet (testápolóként akár)

- a krétát, amit a férjem véletlenül hoz haza az ingzsebében, és ha szerencsém van, nem mosom ki (csak minden másodikat) - így egy ideig biztosan nem veszünk táblafilcet, hanem az ikeás tábla fekete oldalára írunk (én), rajzolunk (H.). Apropó, kréta: van még öntapadós krétatapétánk is valahol, amit ugyan a fal ledob magáról, de más felületre el fogjuk használni.


- a mécseseket, gyertyákat --- folyamatban
- a megőrzött vagy régebben vett díszcsomagoló papírt (fogadalmam, hogy addig nem veszek újat, amíg kitartanak)
- ugyanígy az üdvözlőlap- és ajándékkísérő-készleteket --- éppen ma délelőtt gyártottunk születésnapi meghívókat
- az összes kapott gyerekruhát - rendszerezés folyamatban
- a kartonpapírt, idén nyáron pl. ennek a műveletnek a gyakorlására (ötlet: kisflanc.hu):


- a Boschtól tavaly ilyenkor kapott nagyszerű festékszóró gépemet, amit még nem próbáltam ki egyszer sem

- az ikeás fém falvédő lapot, amit anno a tűzhely mögé vettünk, de mágnestáblának sokkal jobb lesz

- az összes félig teli testápolót, "nemannyiraazénillatom" dezodort, magazinokból eltett termékmintát

- a befőttes- és szörpös üvegeket
- a képkereteket (gyerekrajzokat átnézni!)
- a parafadugókat és vécépapír-tekercseket (amilyen esős nyarunk lehet, kellenek a mentőötletek kreatív délutánokhoz) --- azóta kiderült, hogy mégsem esős ez a nyár, úgyhogy inkább az UV-sugárzós időszakban vesszük elő a kézműveskedéshez gyűjtött dolgokat

- festéket, ecsetet, smirglit és pemzlit (bejegyzés a festésekről hamarosan :-)


Ti miket használtok (f)el mostanában?
Megjegyzések

 1. - elhasználni azokat a kozmetikumokat, amiket idáig sajnáltam megkezdeni (fürdőgolyók, testápolók)
  - nem használt nyelvkönyveket, egyetemi jegyzeteket odaadni annak, akinek még szüksége lehet rá
  - minden ruhát átnézni, és nem sajnálni a szebbeket is használni
  - írószereket átnézni, ami még használható, azt odaadni az unokahúgoknak, ami nem, az megy a szelektívbe

  Éppen költözésben vagyok, úgyhogy duplán fontos, hogy csak azt vigyem magammal, aminek van értelme. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. blanca,

   ez mind szuper ötlet! A bejegyzésbe nem írtam az adományboltról, segélyszervezetekről: rendszeresen adok le ruhákat, pedig nagyon nem vagyunk elkényeztetve, de épp azt az általad is vágyott állapotot szeretném elérni: hogy kevés de jó minőségű cucc legyen a komódban/szekrényben!

   Törlés
 2. mi pedig festés közben vagyunk, úgyhogy itt is megy a nyári szelektálás...

  A fagyasztó ürítésén pedig túl is vagyunk, eredmény: egy hétig csak kenyérért mentem boltba... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Edit,
   biztosan klassz érzés a frissen festett, fellélegzett szobákban lenni!
   Milyen jól is jön egy hét spórolás a kosztpénzen. :-)

   Törlés
 3. az összes félig megmaradt, de régóta nem használt kozmetikum elhasználását ellenzem! :) inkább készíts magadnak kozmetikumot CK! Megtanítalak szívesen. Egyrészt csak fele annyi fajta kell (minimum), másrészt legalább jó összetevőkből lenne... Sokáig tartogattam a boltiakat, mert ha már megvettem pénzért, akkor nem volt szívem kidobni, de nemrég költöztünk, és nem hoztam magammal őket. Egy jó adag kibontatlant elajándékoztam (pl. kis termékminta imádóknak- de amúgy ezek a legrosszabbak), és a többitől is megszabadultam. Eszméletlen jó érzés volt. Szóval a kozmetikum dolgon már túl vagyok.

  A ruhák átnézésén is (duplán, mert a pasi-szekciót is én selejteztem), úgyhogy végülis hatékony volt a költözés. :)

  szóval nekem nem f/elhasználás volt, hanem már inkább a selejtezés/ajándékozás. De most jön a következő: hogyan is rendezzük be a szobát, illetve mi mindennel (ne) zsúfoljam tele? Az is legalább ilyen izgalmas lesz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. OK, nyitott vagyok az s.k. kozmetikum-témára! Tudod, hogy a mosószernél is váltottam sajátra. :-)

   Törlés
 4. Nagyon jók az ötletek, mi is költözés előtt vagyunk 1-2 héttel, és jó ha tudok mit kezdeni a sok gyűjtött holmival.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rena K.,
   remélem, jól sikerült a költözés!
   Amihez még nagy levegőt kell vennem: MINDEN használható, de általunk csak a sarokban tartott monitort, billentyűzetet, egyebet adományboltnak összegyűjteni és elvinni. Az idők során összegyűltek, és úgysem fogjuk elővenni őket.

   Törlés
 5. Egyébként jó dolog feltenni a nem használt, kidobásra ítélt dolgokat feltenni mindenféle "ingyen adom" fb csoportba, jó érzés, hogy valakinek még érték és örülni tud neki, ami nekem már haszontalan. Persze, sokkal nagyobb macera, mintha csak simán kidobnám, és néha-néha egy-egy negatív élmény is becsúszik, de ez van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Abszolút egyetértek, blanca! Én most egy rakomány könyvet adok iskolai könyvtárnak / ami nem kell nekik, megy a papírgyűjtésbe. Nálunk a könyvmennyiség a neuralgikus pont...

   Törlés
 6. Ezen a nyáron rengeteget vagyunk lent vidéken, mert még itt is nehéz volt elviselni a kánikulát, nemhogy Pesten. Emiatt néha problematikus lett a kaja vásárlás. Párom ajánlotta, hogy miért nem nézzük meg, hogy mi a van jégszekrény meg a mélyhütõ mélyén. Hát miket találtam!! Volt olyan eset is, hogy két hétig nem vettünk jóformán semmit, kivéve kenyeret, tejet meg egy kevés zöldséget/gyümölcsöt – mindent a mobil árusoktól. Most a kert is ontja az ennivalót: szilva, alma, hamarosan körte/szõlõ és persze paradicsom, hagyma meg paprika.Korábban barack meg meggy is volt rengeteg. Fõztünk is be sokat. Nagyon üdítõ volt így az önellátás mélyén, szörnyen zöldnek éreztük magunkat és elõkerült egy pár nagyon régi bár még ehetõ cucc, amit így megmentettünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen jól tettétek! A maradékfelhasználást is, a befőzést is (nyammm...). Én most fogok először lecsót, ketchupot és valamilyen befőttet meg szilvalekvárt főzni. Le a bolti cuccal, tele legyen a spejz.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Konkrétumok a kiskonyháról III.: a furcsa tárgy

Mint arról már többször írtam, a ház előterében lesz egy apró konyhasarok – és meggyőződésem, hogy bármilyen minimális a hely, el kell helyeznünk benne egy-két olyan tárgyat, amelyik nem kimondottan a funkcionalitása miatt van ott, hanem azért, hogy feldobja a látványt. Egy pár olyan elemet, amitől érdekes lesz – de nem túlzsúfolt.

Mostanában nagy felismerésekre jutottam a rendrakás kapcsán.
Ismerős az érzés? Amikor egy ősi igazságra, ha úgy tetszik, közhelyre jössz rá azért, mert végre nemcsak olvasol róla, hanem a saját bőrödön érzed, hogy ez, bizony, így van. Hogy a dolog nem úszható meg.
(Oké, ez a megállapítás maga is közhely.)
Pontosan ilyen közhely az, hogy a kupi a lelki káosz lenyomata. Méghozzá, nagyon cikis – és igencsak szembeszökő – lenyomata.
Csodálatosan mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek.
Viszont, ha sikerül úrrá lenni a kaotikus állapotokon, megérkezik – lépésről lépésre – a nagyobb nyugalom is.

Élénken emlékszem azokra az esetekre (hát, persze: mivel most is van…

Saját kútfő (1. rész)

Megvettük a házat másfél évvel ezelőtt, és annyira naivan bólintottunk egy csomó hiányosságára, hogy ma már csak mosolyogni tudok rajta. Derékmagasságig vizesedik a fal? Semmi gond, majd ezzel kezdjük! Lóg a nyári konyha ajtaja a zsanérról? Hát, igen, érthető, nem mai csirke már. Nincs teteje a kútnak? Persze, azt sem fogjuk így hagyni. 

Hogy is hagynánk így.
Ez a csillogó szemű, felújításra kiéhezett, elhamarkodottan sokat vállaló hozzáállásom - a korlátozott anyagi lehetőségekkel párosítva - azóta sok fejtörést okozott saját magamnak, de szerencsére, a kút még a könnyebben teljesíthető feladatok közé tartozott. És már nagyon bökte a szemem a téglákkal lenyomott, ferdén odacseszett ráhelyezett paladarab is.
"Csak" anyag kellett hozzá - és ember. 
Mondom, naïveté...
Volt terv a fejemben, le is rajzoltam filccel, khm, perspektivikusan, egy darab papírra, aztán finomítottam rajta, győzködtem a kiszemelt embert, hogy menni fog ez neki, a gyerekeket pedig minden sétánál figyelmez…

Hidegburkolat: a győztesek I.

Vettem a bátorságot: a házban egyik este a telefon kijelzőjén látható kép alapján választottam ki a fürdőkbe kerülő padlólapok közül a két befutót úgy, hogy nem láttam őket bemutatóteremben. Merész, majdhogynem vakmerő módszer, ugye? 

Csak saját felelősségre szabad ilyet csinálni! 
Nem nagyon okos dolog akkora horderejű döntést, mint amilyen az éveken át nézendő hidegburkolatok kiválasztása, online meghozni, de az a helyzet, hogy az előző burkolatos bejegyzésekben (1. rész & 2. rész) taglalt, bemutatótermekben gyűjtött inspirációkat így absztraháltam (vagy mi), a rendelési idők miatt ki akartam mondani az utolsó szót és hát, állati jó szemem van. Nem bántam meg a választásaim, sőt. 
Tudtam, hogy szofisztikált, időtálló, nem vibráló, nem túlzottan markáns vagy túl divatos mintájú, alapszínüket tekintve mindenképpen világos lapokat akarok (a fő fürdőszoba eléggé sötét), ha lehet, kis csavarral, mert a visszafogottan vízparti stílusú nyaralóba ez belefér. Így lett egy pici poén is, és…