Ugrás a fő tartalomra

Mantra: mindent (f)el kell használni!

...avagy, a kényszeresség vicces formája. Tárgyhalmozó kort élünk, és miközben nagy gyűjtögető vagyok, próbálok ügyesen, spórolósan, újrahasznosítva szelektálni. Némelyik alábbi ötletem nem igazán "zöld", de remélem, a nagy részük ráadásul az is. Szóval, amikor nyáron nagyon ráérünk,

(F)el kell használni:

- a mélyhűtő tartalmát (bodzaszörp félliteres üvegekben! párolt rebarbara-eper!)
- a konyhaszekrényben talált eldobható, műanyag tányérokat és evőeszközöket (olyan helyre utazunk majd, ahol nem leányálom a mosogatás, úgyhogy a legjobbkor jöttek) -- megtörtént
- a maradék naptejet (testápolóként akár)

- a krétát, amit a férjem véletlenül hoz haza az ingzsebében, és ha szerencsém van, nem mosom ki (csak minden másodikat) - így egy ideig biztosan nem veszünk táblafilcet, hanem az ikeás tábla fekete oldalára írunk (én), rajzolunk (H.). Apropó, kréta: van még öntapadós krétatapétánk is valahol, amit ugyan a fal ledob magáról, de más felületre el fogjuk használni.


- a mécseseket, gyertyákat --- folyamatban
- a megőrzött vagy régebben vett díszcsomagoló papírt (fogadalmam, hogy addig nem veszek újat, amíg kitartanak)
- ugyanígy az üdvözlőlap- és ajándékkísérő-készleteket --- éppen ma délelőtt gyártottunk születésnapi meghívókat
- az összes kapott gyerekruhát - rendszerezés folyamatban
- a kartonpapírt, idén nyáron pl. ennek a műveletnek a gyakorlására (ötlet: kisflanc.hu):


- a Boschtól tavaly ilyenkor kapott nagyszerű festékszóró gépemet, amit még nem próbáltam ki egyszer sem

- az ikeás fém falvédő lapot, amit anno a tűzhely mögé vettünk, de mágnestáblának sokkal jobb lesz

- az összes félig teli testápolót, "nemannyiraazénillatom" dezodort, magazinokból eltett termékmintát

- a befőttes- és szörpös üvegeket
- a képkereteket (gyerekrajzokat átnézni!)
- a parafadugókat és vécépapír-tekercseket (amilyen esős nyarunk lehet, kellenek a mentőötletek kreatív délutánokhoz) --- azóta kiderült, hogy mégsem esős ez a nyár, úgyhogy inkább az UV-sugárzós időszakban vesszük elő a kézműveskedéshez gyűjtött dolgokat

- festéket, ecsetet, smirglit és pemzlit (bejegyzés a festésekről hamarosan :-)


Ti miket használtok (f)el mostanában?
Megjegyzések

 1. - elhasználni azokat a kozmetikumokat, amiket idáig sajnáltam megkezdeni (fürdőgolyók, testápolók)
  - nem használt nyelvkönyveket, egyetemi jegyzeteket odaadni annak, akinek még szüksége lehet rá
  - minden ruhát átnézni, és nem sajnálni a szebbeket is használni
  - írószereket átnézni, ami még használható, azt odaadni az unokahúgoknak, ami nem, az megy a szelektívbe

  Éppen költözésben vagyok, úgyhogy duplán fontos, hogy csak azt vigyem magammal, aminek van értelme. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. blanca,

   ez mind szuper ötlet! A bejegyzésbe nem írtam az adományboltról, segélyszervezetekről: rendszeresen adok le ruhákat, pedig nagyon nem vagyunk elkényeztetve, de épp azt az általad is vágyott állapotot szeretném elérni: hogy kevés de jó minőségű cucc legyen a komódban/szekrényben!

   Törlés
 2. mi pedig festés közben vagyunk, úgyhogy itt is megy a nyári szelektálás...

  A fagyasztó ürítésén pedig túl is vagyunk, eredmény: egy hétig csak kenyérért mentem boltba... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Edit,
   biztosan klassz érzés a frissen festett, fellélegzett szobákban lenni!
   Milyen jól is jön egy hét spórolás a kosztpénzen. :-)

   Törlés
 3. az összes félig megmaradt, de régóta nem használt kozmetikum elhasználását ellenzem! :) inkább készíts magadnak kozmetikumot CK! Megtanítalak szívesen. Egyrészt csak fele annyi fajta kell (minimum), másrészt legalább jó összetevőkből lenne... Sokáig tartogattam a boltiakat, mert ha már megvettem pénzért, akkor nem volt szívem kidobni, de nemrég költöztünk, és nem hoztam magammal őket. Egy jó adag kibontatlant elajándékoztam (pl. kis termékminta imádóknak- de amúgy ezek a legrosszabbak), és a többitől is megszabadultam. Eszméletlen jó érzés volt. Szóval a kozmetikum dolgon már túl vagyok.

  A ruhák átnézésén is (duplán, mert a pasi-szekciót is én selejteztem), úgyhogy végülis hatékony volt a költözés. :)

  szóval nekem nem f/elhasználás volt, hanem már inkább a selejtezés/ajándékozás. De most jön a következő: hogyan is rendezzük be a szobát, illetve mi mindennel (ne) zsúfoljam tele? Az is legalább ilyen izgalmas lesz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. OK, nyitott vagyok az s.k. kozmetikum-témára! Tudod, hogy a mosószernél is váltottam sajátra. :-)

   Törlés
 4. Nagyon jók az ötletek, mi is költözés előtt vagyunk 1-2 héttel, és jó ha tudok mit kezdeni a sok gyűjtött holmival.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rena K.,
   remélem, jól sikerült a költözés!
   Amihez még nagy levegőt kell vennem: MINDEN használható, de általunk csak a sarokban tartott monitort, billentyűzetet, egyebet adományboltnak összegyűjteni és elvinni. Az idők során összegyűltek, és úgysem fogjuk elővenni őket.

   Törlés
 5. Egyébként jó dolog feltenni a nem használt, kidobásra ítélt dolgokat feltenni mindenféle "ingyen adom" fb csoportba, jó érzés, hogy valakinek még érték és örülni tud neki, ami nekem már haszontalan. Persze, sokkal nagyobb macera, mintha csak simán kidobnám, és néha-néha egy-egy negatív élmény is becsúszik, de ez van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Abszolút egyetértek, blanca! Én most egy rakomány könyvet adok iskolai könyvtárnak / ami nem kell nekik, megy a papírgyűjtésbe. Nálunk a könyvmennyiség a neuralgikus pont...

   Törlés
 6. Ezen a nyáron rengeteget vagyunk lent vidéken, mert még itt is nehéz volt elviselni a kánikulát, nemhogy Pesten. Emiatt néha problematikus lett a kaja vásárlás. Párom ajánlotta, hogy miért nem nézzük meg, hogy mi a van jégszekrény meg a mélyhütõ mélyén. Hát miket találtam!! Volt olyan eset is, hogy két hétig nem vettünk jóformán semmit, kivéve kenyeret, tejet meg egy kevés zöldséget/gyümölcsöt – mindent a mobil árusoktól. Most a kert is ontja az ennivalót: szilva, alma, hamarosan körte/szõlõ és persze paradicsom, hagyma meg paprika.Korábban barack meg meggy is volt rengeteg. Fõztünk is be sokat. Nagyon üdítõ volt így az önellátás mélyén, szörnyen zöldnek éreztük magunkat és elõkerült egy pár nagyon régi bár még ehetõ cucc, amit így megmentettünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen jól tettétek! A maradékfelhasználást is, a befőzést is (nyammm...). Én most fogok először lecsót, ketchupot és valamilyen befőttet meg szilvalekvárt főzni. Le a bolti cuccal, tele legyen a spejz.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túlvásárlások(k)

"Nem azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert az otthonunkban zsúfolt 
szekrényeket és fiókokat akarunk látni; 
az ok mélyebben húzódik. 
Azért vásárolunk túl sok mindent, 
mert elégedetlenek vagyunk azzal, 
amerre az életünk tart."  

(Joshua Becker)

Az egyik korábbi bejegyzésben megígértem, hogy írok a külön bejáratú, mára remélhetőleg megszelídített és kordában tartott shopping-dependenciámról. Belemenős-terápiás blogposzt következik. Előre szólok: nem mindenhol lesz szép. Szabad hozzá zenét hallgatni

Úgy kezdődött, hogy pár évvel ezelőtt, egy reklám hatására a kőkeményen célcsoport-tagnak (6-12 év) számító lányomnak vettem egy csomó mindent nagyon akciósan, of course. Mindig online, előre örülve annak, hogy milyen szép lesz a cuccokban.
És, láss csodát, tényleg extracsinos volt mindben.
Azután megvolt az ideológia, hogy miért kell a kisbabakorban lévő fiamnak is rendelnem ruhákat: hogy ne kelljen fizikailag bevásárlókörutakra mennünk, mert így sokkal kényelmesebb. Ez az egyik ha…

Piszkos kis titok

A héten lenyomtunk egy jó intenzív napot a Háznál: három különböző csapat jött felmérni a lehetséges munkákat.* Közben legfeljebb plusz öt fok volt, és hát, nagyjából öt órát töltöttünk kint, a szabadban. Nem nagyon tudtam a végén a szétfagyott ujjaimmal elfordítani a lakatban a kulcsot - de azért: helló, tavasz! 

Az első szakember viszont felfedezett egy hibát, és nekem attól kezdve állati jó kedvem lett. De miért? Imádom, amikor rájövök valamilyen turpisságra. Persze, jobb lett volna ezt is már a megvétel előtt tudni, de annyira röhejes, hogy az eladók megpróbáltak eltitkolni előlünk valamit, aminek előbb-utóbb ki kellett derülnie. 
Szóval, van a Vitorlás szobánk, és az nem akkora, amekkorának látszik.
Hanem nagyobb.
Ööööö.
A lézeres falméréskor ugyanis kiderült, hogy le van falazva egy része. Éreztem én, amikor gondolatban berendeztem a teret, hogy valahogy nem odáig tart, ameddig kellene - a WC-hez vezető folyosó hossza alapján.
Mi úgy tudtuk, hogy az északi fal a hideg ellen "…

Bérelni vagy venni? - avagy: kell-e saját nyaraló? (1. rész)

Bő egy évvel ezelőtt már biztosak voltunk abban, hogy nekünk kell egy saját ház. Persze, mondták a haverok a játszótéren, hogy a gereblyézésnél és a fűnyírásnál másképp fogom majd ezt látni, de én egyre hajtogattam: ide nekem azt a... birtokot. Majd én tudom, hogy mit hogyan fogok ott csinálni. Azóta azért a birtok néha visszanyal visszakérdez: bírtok?

Néha eléggé nehezen bírjuk, szó se róla. És a gereblyézés meg a fűnyírás... egen.
Tudom, hogy ez tipikus hitvita: annak jobb, akinek nincs a saját házzal gondja, vagy annak jobb, aki többszörös ingatlantulajdonos?
A mi szemszögünkből így fest a dolog (most csak az első adagot osztom meg, sok további tapasztalattal jövök még):

A bérelt nyaraló
Családos életem legszebb emlékei közé tartozik az a néhány Vas és Zala megyei pihenő, amelyet fantasztikus vendéglátók nagyszerű szálláshelyein töltöttünk. Két vendégházban is úgy érezhettük, hogy megtaláltuk a tutit. Annyira, hogy vissza is fogunk még menni.
Vannak azért hátulütői is, csak ezeket m…