2011. november 30., szerda

Vidék a városban = Country in the city III.

     A country stílus, ha tetszik, ha nem, világtrend lett. Városi lakásokban is van létjogosultsága: ízléssel, visszafogottan szabad csak beengedni, így éppen azt a barátságosság-faktort hozza magával, amitől otthonos egy lakás. A karácsony szó hallatán szinte mindenki kandallóban ropogó fahasábokra, kockás plédekre, flanel ágyneműre, mécsesekre és termésekből, ágakból készült asztaldíszekre asszociál, úgyhogy, kedves társaim: eljött a mi időnk. :-)

Olyan szezonális dekorációs tárgyakat gyűjtöttem össze, amelyek közül bármelyiket azonnal elfogadnám. És te?(forrás: 1 és 2)

2011. november 29., kedd

10 + 1 karácsonyi ajándékötlet countrymánoknak

Szubjektív lista, de remélem, sok mindenkinek megdobogtatja a szívét... bevallottan reklám is, mert a blog több mint egyéves története során óhatatlanul fel kellett mérnem, hogy nálunk milyen vidékies termékek kaphatóak. Nekem ezek most a legkedvesebbek; némelyikükkel, például az exkluzív sütőformával több éve szemezek. Lássuk, mi az, amivel nem lőhetünk mellé, más szóval: milyen ajándéknak fog garantáltan örülni a country stílusért rajongó barátnőnk/családtagunk karácsonykor?

1. Magazin. A Jolly Joker, amelynek hatására a megajándékozott legalább két óráig ábrándos tekintettel ücsörög majd a kedvenc foteljében, néha ránk tekint, és hálásan azt rebegi: "köszönöm"! (Beszerzési hely pl.: Hungaropress.)


2. Lakásdekor a Boróka Otthonboltból: lehet karácsonyfadísz vagy más kedves tárgy.


3. Bútorgombok helyes csomagban a DIY-mozgalom szerelmeseinek. Meg is nyerheted őket: játssz értük!

4. Ágytakaró. Finom patchwork-mintával vagy kötött verzióban gáláns ajándék és tuti befutó.


5. Könyv, például a kunyhó-stílusról.


6. Naptár, rusztikus ételfotókkal. Szóljatok, ha találtatok ilyet a hazai kínálatban!


7. IKEA-termék a country-vonulatból. Virágos vagy csíkos ágynemű, apró virágos csészék, etno jellegű díszpárna.


8. Szakácskönyv. Számomra a két legvonzóbb ebben a pillanatban Lila Fügéé és DolceVitáé. Nehéz lesz választani közülük... És van ám még legalább kettő iszonyatosan jó, ráadásul jó áron, róluk legközelebb.


9. Cakkos piteforma. Stahl Judit quiche-receptjei óta tudjuk: a country stílusú piteforma sütésre késztet. Lila fügeszínben ellenállhatatlan. Az ára húzós, de a tökéletességet meg kell fizetni (www.kookta.hu).
10. Kalitka. Igen, kalitka, forevör. Az egyik gyengeségem. Tudom, hogy menthetetlenül giccses, mégis imádom. Madár nem kell bele. :-) Lelőhelyek: menő virágboltok.


+1. Lekvár- vagy szörpcsomag a Lek-Vár-Laktól, a  tökéletes vidéki(es) reggelihez. Csak rajongással tudok nyilatkozni a termékeikről.

2011. november 24., csütörtök

Karácsony finoman

     A suffolki, ősrégi kunyhó az egyik legkisebb belmagasságú ház, amit valaha láttam. Rusztikus gerendáinak, apró ablakainak, többszáz éves téglából épített kandallóinak köszönhetően olyan karakteres, hogy jelzésszerű dekorációval - egy-egy koszorúval, "NOEL" felirattal, gyertyatartóval - is maga a tökéletes karácsonyi pihenőhely. Személyes kedvenceim: a ropogós ágynemű és a kötött ágytakaró, illetve párnák. A szizálszőnyeget pedig mindig is imádtam... Forró, illatos tea/kakaó, fűszeres keksz, a könyv, amit egész évben el akartál olvasni: kész az idill.
2011. november 23., szerda

Madárka és shabby chic: Deco Majorelle-interjú és JÁTÉK!

Mi, country-rajongók egész évben, de karácsony táján különösen szeretjük stílusos kiegészítőkkel körülvenni magunkat: a natúr szalmadíszektől a nosztalgikus miniatűr korcsolyákig, kinek-kinek a vérmérséklete szerint... Arról nem is beszélve, hogy a provence-i és/vagy country stílus hatása alá került embernek a legnagyobb örömet vidékies lakásdísszel vagy romantikus stílusú tárggyal lehet szerezni (igen, hazabeszélek...:-)! Most egy új webáruház lehet segítségünkre az dekoráció- és ajándékválasztásban: a Deco Majorelle, amely kifejezetten kopottan elegáns lakberendezési tárgyakat kínál. Kiss Benedekkel, a bolt tulajdonosával beszélgettem.


- Ezt a kérdést nem lehet kihagyni: honnan a név - Deco Majorelle - és honnan a madárka?

- Nevet választani talán a legnehezebb; kifejező legyen, de azért legyen benne valami egyedi, és könnyen meg lehessen jegyezni. Egyszerre kell(ene) sok szempontnak megfelelnie egy jó (márka)névnek - nem véletlenül foglalkoznak ezzel külön cégek. Mindenképpen valami franciásan hangzó nevet szerettem volna, merthogy ugye: Provence. 
     A munkám kapcsán sokat jártam/járok Marrakesh-ben. Van ott egy Jardin Majorelle nevű park, ami Jacques Majorelle francia festőről kapta a nevét, aki ott élt és alkotott, és egyébként egy csodaszép ultramarinba hajló kék színt is kikevert, amit előszeretettel használt, ezt később róla nevezték el bleu majorelle-nek, és ez az egyik kedvenc színem... Még azon is gondolkoztam, hogy ne zöld, hanem ilyen majorelle-kék legyen a színünk, de ez egy mellékszál. A park egyébként szép hely, kicsit kiesik a központból, de érdemes kimenni, ha valaki Marrakesh-ben jár, Yves Saint Laurent vette meg és újíttatta fel, de ez is mellékszál....
     Szóval, nagyon tetszett a név csengése, és ezért lett Majorelle a Majorelle... a Deco meg adja magát.
     A madárka esete kevésbé kacskaringós: Erdélyben túráztunk két éve ősszel, és egy vörösbegyet fotóztam az egyik reggel. Felborzolta a tollait, mert fázott (de lehet hogy nem fázott, nem vagyok ornitológus) és nagyon aranyos volt, nagyon pufók. És amikor a logón gondolkodtam, akkor ugrott be a vörösbegy; megkértem az egyik grafikus barátomat, ugyan tervezzen már nekem egy pufók madárkát, és ez lett az eredmény.
 
- Mit gondolsz, mi az, ami Franciaországban és főleg Provence-ban ennyire megfogja az embereket? 

- Alapvetően szerintem  a lezserséget és, ha fogalmazhatok ilyen ügyetlenül, az "élni tudást" irigyeljük a franciáktól. Nem csak mi, sokan mások is. Hogy nem görcsölnek, nem idegesek, nincsenek tele komplexusokkal, hogy "úristen, ehhez vagy ahhoz ki mit szól". És  biztos ízlésük van: ez az öltözködésben a szembetűnőbb, de ha bemész egy francia lakberendezési boltba, és nemcsak a felkapott párizsi Marais negyedben, hanem bárhol Franciaországban, akkor csak kapkodod a fejed, hogy hogyan vannak összerakva a dolgok! Szellemesen, lazán, nagyon kreatívan és a végeredmény mindig - na jó, legtöbbször - valami egyedi, de ütős. És nem feltétlenül a méregdrága dizájnbútoroktól lesz az, sőt.
     Provence számomra ennek a kvintesszenciája, "a" francia élet, sűrítve. 


- Melyik a kedvenc lakberendezési stílusod, és jellemző-e az otthonodra?

- Nem véletlenül szerepel a country szó a te blogod nevében sem: ezek a tárgyak alapvetően vidéki házakban "működnek", egy belvárosi lakásban talán kevésbé. Jó ízléssel, kreativitással azonban jól lehet keverni a stílusokat, az eklektika divatos is most, és számomra is a legszimpatikusabb "ága" a lakberendezésnek. Egy vegytiszta minimál vagy mediterrán otthon nekem sokszor túl steril, túlságosan "megcsinált". A lakásnak tükröznie kell a lakóját, és szerintem kevés ember ennyire egydimenziós. 
     Ami engem illet, sokáig a marokkói stílus volt a mindent meghatározó: vörös falak, nagy marokkói lámpák. Mostani  lakásunk letisztultabb: minimál keverve ezzel-azzal, főleg az afrikai textil- és szoborgyűjteményünkkel, de a család balatoni nyaralója tavasszal már Deco Majorelle-territórium lesz:-)


- Milyen forrásokból - magazinokból, blogokból, kiállításokon - tájékozódsz a legújabb trendekről és termékekről?

- Blogok közül nem kérdés, melyikből :-). Itthon van most már pár nagyon jó blog, és egyre jobbak, pl. az Ágy-Asztal-TV. A hazai magazinokból az Elle Dekor és a Lakáskultúra, külföldiek közül az Art&Decoration és a Coté Sud, a kiállítások közül a frankfurti Ambiente a legfontosabb.


  - A jövőben milyen tárgyakkal bővül majd a kínálatotok?

- Alapvetően a shabby chic-vonal erősödik majd, főleg a praktikus használati tárgyak, tálcák, konyhai tároló dobozok, fűszertartók köre, illetve a fali konyhaszekrény kollekciónk egészül ki több üvegajtós szekrénnyel. Nagyon népszerűek a kerámia fiókgombjaink, jövőre nagyon sok új szín és minta lesz. Tervezzük egy öntöttvas kollekció forgalmazását is.
     Tavasszal pedig rengeteg madárodúnk érkezik, amiken a nyílás pont megfelelő méretű (egy madarász barátom adta meg a méreteket, külön nekünk gyártják): az énekes madár még pont befér, a kakukk vagy a mókus meg már pont nem. 

A Deco Majorelle fontos küldetésének érzi, hogy a cinkék és a vörösbegyek biztonságban érezhessék magukat :-)

JÁTÉK: a Deco Majorelle jóvoltából

- egy szerencsés CK-olvasó egy öröknaptárat:


- egy másik szerencsés CK-olvasó pedig egy kulcsosszekrényt nyer:Tökéletes karácsonyi ajándékok akár magadnak, akár egy countrymán barátodnak!

Teendők, ha szeretnél résztvenni a sorsoláson:

1)  Legyél a Deco Majorelle és a Country Komfort követője a Facebookon (itt és itt); és

2) legyél a Country Komfort blog rendszeres olvasója (jobb oldal, kék gomb, katt: "feliratkozás a webhelyre"), valamint

3) írj egy megjegyzést a Deco Majorelle-JÁTÉK! nevű mappában annak az ajándéknak a fotója alá, amelyiknek jobban örülnél!

4) A lájkolást és a megosztást is nagyon szeretjük és köszönjük!

Határidő helyett:

amint a Country Komfort eléri a 2400 követőt a Facebookon, kisorsoljuk az első ajándékot, és nem sokkal utána a másodikat is. :-) És újabb játék indul... Hajrá!

(A képek a Deco Majorelle tulajdonai.)

2011. november 22., kedd

Hosszú hétvége az Ermitázsban: jöhet?

    Belátom, túloztam a címben: nem a szentpétervári múzeumóriásra gondoltam, 


hanem arra az Isle of Wighton megbúvó azonos nevű* vidéki szállóra, amely luxuslakosztályokkal és - nekem egyébként jobban tetsző - standard szobákkal, gasztronómiai különlegességekkel, hamisítatlan ötórai teával, a kandallóban pattogó fahasábokkal, nyáron oldtimer show-val és esküvőszervezési szolgáltatásokkal, egész évben káprázatos kilátással, valamint saját hód-, akarom mondani, borzpopulációval (!) várja vendégeit. És csak egy kicsit puccparádé.

*Annyi különbséggel, hogy a The Hermitage ('remetelak'?) szálloda nevét [ˈhɜːmɪtɪdʒ]-nek kell ejteni, h-val. 

Kibírnád, ha itt kellene töltened november utolsó hétvégéjét, hosszan, lustán elnyújtózva...?(forrás)